Vinzarile de carne de pasare in municipiul Botosani au scazut substantial in ultima saptamina. Reprezentantii mai multor societati care comercializeaza aceasta carne sustin ca vinzarile au atins cel mai scazut nivel din ultimii ani. "In ultima saptamina, de cind s-a aflat de posibilitatea existentei virusului aviar in tara, ne-au scazut vinzarile la un sfert.

Si asa era o perioada grea, posibilitatile financiare ale populatiei fiind scazute, mai alse dupa cheltuielile cu inceperea anului scolar, a mai aparut si aceasta problema care ne poate afecteaza serios vinzarile", a declarat reprezentantul unei societati care comercializeaza carne de pasare in hala Pietei Centrale din Botosani.

Comerciantii sustin ca vor diminua corespunzator si comenzile catre societatile de la care se aprovizioneaza. Ei sint dispusi sa le prezinte tuturor clientilor care se adreseaza sa cumpere carne de pasare certificatele sanitar-veterinare, care atesta ca marfa este verificata de medicii veterinari si prezinta toate garantiile pentru un consum fara riscuri.

De altfel, Vladimir Rizac, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a precizat ca botosanenii pot consuma fara nici un fel de teama carne de pasare si oua din magazinele autorizate, unde nu ajunge carne necontrolata sanitar veterinar. "Riscul este mare pentru cei care cumpara din spatii neautorizate.

Nu neaparat virusul aviar este pericolul, dar si multe alte pericole sint in astfel de situatii", spune Vladimir Rizac. Si consumul de oua a scazut in Botosani. Comerciantii se pling ca sint ocoliti de cumparatori in ultimele zile. Taranii care veneau cu oua in piata sa le vinda sint acum pinditi de angajatii pietei care ii impiedica sa isi comercializeze marfa.

Reprezentantii DSVSA sustin ca vor intensifica controalele in pietele agroalimentare din judet, iar comertul cu pasari vii va fi mutat din piete in tirgurile specializate. "Se accelereaza vaccinarea impotriva pestei pseudoaviare pentru a reduce mortalitatea la pasari in judet.

Sint foarte multe pasari moarte din diverse motive, dar noi trebuie in aceasta perioada sa luam analize in toate cazurile", a mai spus Vladimir Rizac. Joi au fost reincheiate protocoale cu Politia de Frontiera.