In Prahova, ultimul an de invatamint a cuprins 109.558 de elevi. La finele acestuia, deci in luna iunie 2005, 318 de elevi din ciclul primar se "pierdusera" pe drum. 133 aveau situatia scolara neincheiata, iar 185 figurau ca nescolarizati. La ciclul gimnazial, pe parcursul aceluiasi an abandonasera scoala 1061 de elevi (469 cu situatia scolara neincheiata si 592 de nescolarizati).

De asemenea, 2612 elevi erau declarati repetenti. O situatie la fel de ingrijoratoare s-a semnalat si in ceea ce priveste ciclul liceal, unde 503 elevi au ramas cu situatia neincheiata iar alti 45 figureaza ca nescolarizati. Tot la liceu, 2651 de elevi au ramas corigenti, iar 412 nu au reusit sa depaseasca aceste examene iar acum repeta anul de invatamint.

Desi, la prima vedere, cifrele nu sint unele care sa ingrijoreze, situatia ar trebui sa trezeasca autoritatile la realitate. Se vorbeste tot mai mult ca abandonul scolar este un rezultat al saraciei in care sint obligati sa traiasca romanii. Se deruleaza numeroase proiecte, cu bani "de afara", insa rezultatele intirzie sa apara.

Statisticile sint, in continuare, sumbre: 1760 de elevi au primit medii sub 7 la purtare, 275 au fost exmatriculati din cauza absentelor, iar 6900 au primit sanctiuni pentru ca au incalcat regulamentul scolar.

Profesori de "umplutura"

Din cauza salariilor mici, profesorii nu se sfiesc atunci cind vine vorba sa plece la munca in strainatate. Cei mai invirsta se reprofileaza, iar cei tineri merg, fara remuscari, sa munceasca peste hotare. Asa se face ca in ultimii anii au aparut pe catedre importante suplinitorii. Multi si fara o pregatire specifica. Din pacate, rezultatele nu intirzie sa apara.

Asa se face ca dupa testele nationale si bacalaureat, elevii prahoveni s-au situat printre codasi. Culmea ironiei, zeci de copii care la ora aveau note maxime, nu au fost capabili sa promoveze un examen la disciplina respectiva. Pe de alta parte, elevi de nota 7.00 la clasa au depasit asteptarile si au primit, la finele examenelor, medii peste 8.00.

Oficialii Insepctoratului Scolar Prahova spun ca situatia rezulta din exigenta profesorilor, care difera de la o scoala la alta. Pe de alta parte, elevii se pregatesc "in salturi", si numai la disciplinele la care stiu ca vor da examen.

Mizerie lustruita

Desi pare greu de crezut, nici una dintre unitatile de invatamint din Prahova nu a fost expertizata tehnic. Lucrarile de reparatii care s-au efectuat de-a lungul timpului au fost facute la noroc, astfel ca acum nimeni nu stie care este situatia reala.

Prin urmare, conducerea Inspectoratului Scolar se bate cu pumnii in piept ca in judetul nostru nu sint scoli din chirpici, in vreme ce unitati precum nr. 19 (Scoala Mimiu) sau chiar Grupul Scolar "1 Mai" Ploiesti sint afectate de cutremure si "bandajate" cu cite un pumn de mortar. Si acestea nu sint singurele inconveniente intilnite in scoli.

Mobilierul vechi si degradat imbolnaveste tot mai multi elevi, insa pina acum nimeni nu a ripostat in vreun fel. La fel si lumina de neon, care aduce la oftalmolog tot mai multi micuti. In anul de gratie 2005, elevii romani, viitori cetateni europeni, merg la toalete in fundul curtii si se spala pe miini la pompa, daca aceasta exista si functioneaza.

Cabinete medicale doar cu numele

O realitate la fel de crunta o reprezinta si lipsa materialului didactic din scoli. Profesorii se pling ca noul regulament scolar, care interzice stringerea fondului clasei, ii va lasa fara creta si burete la tabla. Nu mai poate fi vorba de achizitionat harti, mulaje, carti...

In era informatizarii, in judetul nostru sint scoli rurale unde nici macar in cabinetul directorului nu exista calculator. Iar in unele zone doar secretarele mai "intepate" isi permit sa-l deschida, pentru un Solitaire.

Cabinetele de chimie nu au substante, cele de bologie sint pline de ghivece aduse de copii de acasa iar cele de limbi straine sint tapetate cu planse executate cu sirg de profesori lipsiti de imaginatie. La fel de vitregite sint si gradinitele, unde nu a mai fost adusa o jucarie de zeci de ani de zile.