Clanul Saceanu, cel care odinioara detinea suprematia in lumea interlopa constanteana, revine in forta la vechile obiceiuri. Sedat Iasar (zis Sedan) - fiul lui Iasar Ismail, capul clanului Saceanu - Sefchet Iasar si Petrica Tomescu l-au amenintat cu moartea, miercuri seara, pe Michele Ligoro, patronul italian al cazinoului „Paris".

Cei trei l-au acuzat pe Ligoro ca a „aranjat" ruleta, facandu-i sa piarda intr-o singura seara 40.000 de dolari. Interesant este ca pe parcursul aceleiasi zile de miercuri, 12 octombrie a.c., alte cinci persoane au facut plangeri identice la politie, reclamand faptul ca bila ruletei este magnetizata, astfel incat se opreste la numarul pe care nu pariaza nimeni.

Toti cei opt jucatori l-au acuzat pe Michele Ligoro de inselaciune si i-au pus controalele pe cap, cazinoul fiind ieri intens frecventat de Garda Financiara, Serviciul de Investigare a Fraudelor si Biroul Regional de Metrologie Legala.

Daca cinci persoane s-au resemnat cu pierderea banilor si au lasat totul in seama Politiei, cei din clanul Saceanu si-au adus aminte cine sunt si au trecut la chestiuni mai „barbatesti", cum ar fi amenintarile cu moartea. Speriat, patronul cazinoului a depus la randul lui plangere la Politie impotriva celor trei clienti, dosarul fiind inaintat ieri la Parchet pentru solutionare.

Jocurile masluite ale Politiei

Povestea se complica in momentul in care apar primele neconcordante in declaratiile politistilor. Comisarul sef Constantin Lian, adjunctul sefului IPJ Constanta, ne-a spus deschis despre clanul Saceanu. Asa am aflat ca Sedat Iasar, Sefchet Iasar si Petrica Tomescu au mers impreuna si au depus o plangere la Sectia 3 de Politie impotriva lui Michele Ligoro.

Dar buletinul informativ al Inspectoratului Judetean de Politie il aminteste doar pe Tomescu Petrica. Dintr-odata, membrii clanului Saceanu au disparut din peisaj. In plus, surse din politie ne-au spus initial ca suma reclamata a fi fost pierduta era de 40.000 de dolari. Buletinul IPJ-ului pomeneste doar 31.000 de dolari, reclamati din partea lui Tomescu.

Lucrurile devin de-a dreptul spectaculoase in momentul in care vedem ce sume de bani s-au pierdut la ruleta buclucasa din cazinoul Paris. In afara celor 31 sau 40.000 de dolari pierduti de Saceanu, alti jucatori au reclamat sume cuprinse intre 30.000 si - atentie! - 350.000 de dolari. Aceasta suma este imensa pana si pentru un cazinou din Las Vegas.

Tocmai de aceea am fost curiosi sa aflam cine este cel care isi permite sa piarda in cateva ore 10 miliarde de lei, dar cei din Politie au pastrat o liniste mormantala in privinta identitatii acestuia. Controalele de ieri ale autoritatilor nu au evidentiat nimic ilegal in activitatea cazinoului „Paris".

Potrivit celor de la Biroul Regional de Metrologie, cele doua mese de ruleta reclamate de jucatori, nu au suferit deteriorari sau modificari ale componentelor. Mai mult, datorita faptului ca rotorul si statorul din care este alcatuita ruleta sunt din metal masiv, orice magnet atasat acestor componente nu ar avea cum sa influenteze miscarea bilei.

In fine, dovada pe care patronul italian a insistat sa o prezinte investigatorilor este un castig semnificativ care s-a inregistrat chiar la cele doua rulete reclamate cu o zi inainte. Astfel, in noaptea de 10 spre 11 octombrie, cazinoul a fost nevoit sa plateasca doua poturi de 34.733 si respectiv 17.380 de dolari, castigate exact la mesele buclucase.

Sumele se aflau inregistrate in contabilitatea societatii, astfel incat nu exista suspiciuni de evaziune fiscala. Pe de alta parte, in urma cu doua saptamani a avut loc la cazinoul „Paris" un control inopinat al Serviciului de Investigare a Fraudelor, Garzii Financiare si al Oficiului pentru Prevenirea Spalarii Banilor.

Potrivit lui Cristian Radu, seful Garzii Financiare, nu au fost constatate nereguli majore si nu exista suspiciuni cu privire la comiterea unor activitati necurate. Ramane insa un semn de intrebare cu privire la sincronizarea perfecta de care au dat dovada cei opt reclamanti, in momentul in care au depus plangeri, precum si de tacerea care se pastreaza asupra implicarii clanului Saceanu.