Un numar de 14 directori de scoli si licee din judetul Cluj reclama faptul ca au fost schimbati sau ca au fost obligati sa demisioneze din motive politice. Cei mai multi dintre acestia sunt membri PSD si au fost instalati in functii in perioada in care acest partid se afla la guvernare.

Directorii de scoli sustin ca pretextul pentru schimbarea lor a fost furnizat de comisiile de evaluare trimise de noul sef al ISJ, inspector Titiana Zlatior. Evaluarea ar fi aratat ca acesti directori au fost slabi manageri. Ei au mentionat, insa, ca toate evaluarile de pana acum au aratat ca scolile nu au probleme.

Printre directorii care urmeaza sa fie demisi se numara cel al Liceului Metalurgic din Campia Turzii, consilierul local PSD Dorina Sarmasan; cel al Liceului de Constructii din Dej, Florin Frederiga, precum si directorul Liceului "Avram Iancu" din Cluj, fostul consilier judetean PSD Alexandru Rus.

Acesta conduce singura institutie de invatamant din judet care a primit calificativul de "Scoala Europeana", acordat de catre Delegatia Comisiei Europene in Romania. Alexandru Rus intentioneaza sa dea in judecata Inspectoratul Scolar.

Rus a fost director de scoala si pe vremea Conventiei Democrate. Pe atunci, el era presedintele filialei clujene a Partidului Socialist. Dupa fuziunea dintre PS si Partidul Social-Democrat din Romania, Rus a ajuns consilier judetean pe listele PSDR. In cele din urma, el a ajuns membru al PSD, dupa fuziunea dintre PDSR si PSDR.

Nu doar directorii de scoli cu simpatii social-democrate sunt pe punctul sa isi piarda functia. O serie de angajati ai Inspectoratului Scolar Judetean au fost trimisi inapoi in scoli dupa instalarea noii echipe de conducere.

Titiana Zlatior a renuntat la serviciile fostei purtatoare de cuvant a institutiei, Corina Pop, promovata in functie de fostul secretar de stat PSD din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Constantin Corega.

De asemenea, a renuntat la post si fostul inspector scolar general adjunct din perioada PSD, Mariana Dragomir, chiar daca ea nu are nici un fel de afiliere politica. Aceasta a fost sefa ISJ in perioada guvernarii CDR. Acum, ea a primit un post de director de scoala.