Radicalii maghiari organizeaza lanturi de manifestari de strada pentru infiintarea unei universitati maghiare de stat in Transilvania.

Manifestarile sunt organizate astazi dupa-amiaza de catre Comitetul de Initiativa "Bolyai", care militeaza pentru reinfiintarea institutiei de invatamant superior staliniste maghiare de stat "Bolyai", prin desprinderea sectiilor maghiare din Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca.

Prima manifestare incepe la ora 17.00, in orasul Sfantul Gheorghe, in fata monumentului dedicat revolutionarilor unguri de la 1848. Cea de-a doua actiune de acest gen va demara de la ora 18.00, in orasul Miercurea Ciuc, in fata sediului local al Universitatii "Sapientia". Cea de-a treia manifestatie va incepe la Oradea, de la ora 19.00, in fata Prefecturii.

Lantul de manifestatii va continua la Cluj-Napoca, de la ora 20.00, cand radicalii maghiari se vor intruni in fata UBB.

Conducerea Universitatii "Babes-Bolyai", mai precis Consiliul de Administratie, Consiliul Academic si Rectoratul au semnat deja o declaratie comuna prin care cer pastrarea actualei organizari multiculturale a institutiei. In universitate exista o linie de studiu maghiara care are autonomie didactica.

De asemenea, exista doua facultati, cea de Teologie Romano-Catolica si cea de Teologie Protestanta, cu predare exclusiv in limba maghiara.

In afara proiectului promovat de radicalii maghiari, unul dintre principalele puncte din campania electorala a UDMR de anul trecut a fost reprezentat de reorganizarea tuturor sectiilor cu predare in limba maghiara din cadrul facultatilor mixte ale UBB in doua noi facultati unguresti.

Totodata, in Cluj-Napoca mai functioneaza o institutie de invatamant superior cu predare exclusiv in limba maghiara, respectiv Universitatea privata "Sapientia", care este finantata masiv de autoritatile de la Budapesta.