In orasul Satu Mare concediile de boala pot fi luate de la medicii de familie de catre angajatii care se imbolnavesc si asta este mersul firesc al lucrurilor. Numai ca nu toate concediile medicale se si platesc. Adesea cei care au fost in concedii de boala asteapta luni de zile, uneori chiar si ani, pentru ca in sfirsit sa-si primeasca banii cuveniti potrivit legii.

Firmele incearca sa scape de plata concediilor de boala

Pe adresa redactiei ziarului au sosit mai multe semnale in ultima vreme, de la angajatele de la SC Mondiala si SC Karo. Acestea au reclamat ca, desi s-au aflat in concedii medicale, firmele la care lucreaza nu le-au achitat sumele cuvenite. "Concediile medicale pe care le-am luat au fost legale si am apelat la aceste concedii pentru ca am fost bolnave si nu pentru ca am fi avut alte interese.

Cind ne-am prezentat cu foile de boala ni s-a spus ca nu ne platesc, pentru ca firma a fost in concediu si nu sint bani pentru plata foilor de boala. Am apelat la lidera de sindicat care ne-a ajutat si a luat legatura cu cei din conducerea societatii, care la rindul lor ne-au promis ca vor achita concediile medicale" - au declarat mai multe salariate de la SC Mondiala.

Reclamatii asema-natoare am primit si din partea salariatelor de la SC Karo din Satu Mare.

La Mondiala, lidera de sindicat confirma in parte reclamatiile, iar cei de la Karo neaga acuzatiile

Pentru a ne edifica asupra celor relatate am luat legatura cu Maria Bijan - lidera de sindicat de la SC Mondiala dar si cu Manuela Gherghely de la firma SC Karo. Lidera de sindicat Maria Bijan ne-a confirmat o parte din cele reclamate: "E adevarat ca au fost citeva angajate care au apelat la noi pentru ca patronatul nu le-a platit concediile medicale.

Am discutat cu cei din conducere si le-am explicat ca angajatii care au fost bolnavi au dreptul la concediu medical platit. La o parte dintre cele care au apelat la noi li s-a platit la salariu concediul medical, iar la celelalte li se va achita la avans" - ne-a explicat lidera Maria Bijan.

De la firma Karo, Manuela Gherghely a declarat ca la aceasta societate nu exista cazuri in care sa nu li se fi platit angajatilor concediile medicale, apoi tot ea a fost si cea care ne-a explicat care este cota platita din concedii medicale de catre fabrica si cit se achita din fondurile CAS-ului.

La Samobil in loc de bani se dau produse, dar la alte unitati nu se da nici macar atit

Am dat doar doua din reclamatiile care ne-au sosit recent la redactie, dar mai sint in oras firme care cauta prin diverse metode sa evite plata concediilor medicale. La Samobil de pilda oamenii s-au plins ca in loc de bani pentru concediu medical, fabrica le ofera produse.

La unele firme private, cei care pleaca in concediu medical nu primesc bani deloc, iar patronatul prefera sa ii plateasca, ca si cum ar fi lucrat, pentru simplul motiv ca nu au intocmite formele de angajare. Ori daca omul munceste la negru nu se plateste nici CAS-ul si daca acesta nu este achitat, de unde sa se mai plateasca acele concedii medicale?

Autoritatile recomanda actionarea in instanta a patronatului

Pe marginea acestor cazuri am discutat si cu cei competenti. Bartos Vartolomeu - directorul Directiei Muncii ne-a explicat ca cei carora nu li s-au platit concediile medicale trebuie sa apeleze la instanta. Adica sa dea in judecata patronatul, mai ales ca procedura nu costa bani.

Din discutia avuta cu Iustina Pop - directoarea Inspectoratului Teritorial al muncii Satu Mare, a reiesit ca cei de la ITM, prin amenzile aplicate patronatului, pot ajuta angajatii sa-si primeasca banii cuveniti. Dar totusi la ITM cele mai multe reclamatii sint cele privitoare la munca la negru, precum si pentru banii care li se cuvin femeilor care se afla in concediu de maternitate.

Asta pentru ca unii patroni uita ca fara bani, angajatii si familiile lor, nu pot trai.