Ei spun ca piata din acest oras este nu doar pretentioasa si atipica, ci si dominata de o distributie care vrea profit maxim cu orice pret. Spre deosebire de anii trecuti, insa, la targul Medica s-au prezentat profesionistii, care expun produse de inalta tehnologie, in special, in domeniul stomatologiei.

Ofertele de preturi sunt pentru toate buzunarele la ambele manifestari expozitionale, atat la Materna cat si la targul Medica sau la Expo Farm.

"De cinci ani ma chinui sa intru pe piata clujeana si sa gasesc un distribuitor serios, dar n-am reusit", a declarat, pentru ZIUA de Cluj, directorul comercial al firmei Boer Romania SRL, Borbala Boer. Societatea comercializeaza produse de nisa destinate igienei copiilor.

"In orase mult mai mici decat Clujul, distributia si comercializarea merg foarte bine, nu doar in magazine mici, ci si in retelele de farmacii", spune Boer.

Ea a mai adaugat ca, desi pretul produselor pe care le importa nu este mare, faptul ca la Cluj valoarea acestora n-a putut fi dublata n-a suscitat interesul distributiei locale. "Totul a fost bine, pana cand le-am cerut sa semneze contract prin care se angajau sa vanda produsele la pretul de catalog, suma din care le-ar fi revenit doar 20-25% comision.

Nici un distribuitor clujean din cati am abordat nu a vrut sa semneze asa ceva", a declarat Boer.

Ea spune ca Clujul este singurul oras in care a intampinat o asemenea rezistenta. "In acest moment, lucrez cu retelele de hypermarketuri si cu retelele mari de farmacii, care au puncte si in Cluj si problema nu consta in vanzare, fiindca chiar si cu un adaos comercial mare, nivelul de vanzari este foarte bun", a mai precizat Boer.

Asteptari de expozanti

Cei mai multi reprezentanti ai firmelor expozante spun ca se asteapta ca numarul vizitatorilor sa fie suficient pentru a le asigura vanzari bune in cadrul targului. "Expozitia similara din Bucuresti se bucura de un aflux de vizitatori foarte mare. Efectiv nu ai unde sa te misti de oameni si de copii", spun expozantii veniti la salonul Materna. "Am fost anul acesta si la Bucuresti.

In primele zile am dat tot stocul de mostre si n-am avut suficienta marfa de vandut. Nu ne-am asteptat la un numar atat de mare de vizitatori si de cumparatori", a precizat si Boer. Aceleasi asteptari le au si expozantii de la Medica. Ei spun ca succesul unei expozitii se calculeaza in numarul de contracte si de vizitatori, al contactelor de afaceri pe care le pot stabili in acea regiune a tarii.

Preturi de targ

In ceea ce priveste preturile la aparatura medicala, acestea sunt la fel de diverse ca si oferta. Insa, fiind expuse de aceasta data in mare masura produse de inalta tehnologie, preturile sunt pe masura. Scaune stomatologice cu tehnologie de vizualizare monitorizata a lucrarii si a pacientului, aparatura si materiale pentru tehnica dentara de ultima ora.

Sunt prezente firme din intreaga Europa si chiar si din Pakistan. In ceea ce priveste salonul Materna, preturile incep de la 50 de RON pretul unui articol vestimentar pentru o viitoare mamica, dar ajung la 500 de RON pentru un scaun de masina pentru copii, sau chiar la peste 3000 de RON pentru o camera de nou nascut complet dotata cu mobilier si decoratiuni importate din Italia.

Cursuri pentru medici

"In organizarea targului Medica s-au implicat si asociatiile clujene de resort din domeniu, care au ca manifestari colaterale organizarea de cursuri de specialitate, recunoscute de catre Ministerul Educatiei, care aduc acele puncte pe care cadrele medicale trebuie sa le cumuleze pana la examinarile periodice care vizeaza pregatirea lor continua", a precizat responsabilul de comunicare al Expo Transilvania, Adina Scaringi.

Astfel, spune ea, la toate manifestarile colaterale acestor targuri, sunt prezente figuri marcante ale medicinei europene, care vor sustine cursurile pentru cadrele medicale. Copiii vor fi nu doar beneficiarii, dar si actorii spectacolelor de moda sau ai Teatrului de papusi Puck in toate zilele de targ.

De altfel, copii de la gradinita Lumea Copiilor au deschis manifestarile expozitionale cu o simpatica parada a modei. Manifestari de acest tip au loc in fiecare zi de la orele 10 la 18, pana inclusiv in data de 22 octombrie.