O retea de falsificatori romani de carduri, care opera pe teritoriul Belgiei, a fost anihilata de politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Hunedoara, in colaborare cu Politia Federala din tara straina. Sase hunedoreni sunt suspectati ca au atacat si fraudat mai multe bancomate din Bruxelles.

Doi dintre acestia au fost arestati de autoritatile belgiene, un altul este cercetat in libertate. De asemenea, alti trei au fost depistati pe teritoriul municipiului Hunedoara, unul fiind propus pentru mandat de arestare.

Perchezitii in paralel

Politistii au efectuat, ieri, mai multe perchezitii in diferite locatii din municipiul Hunedoara, dar si in autoturismele unor persoane suspecte.

In timpul perchezitiilor au fost descoperite echipamente IT, o camera video miniaturizata cu emitator, carduri, CD-uri, diskete, un laptop pe al carui hard se afla un program creat de un tanar de 34 de ani din Hunedoara, special pentru a fi utilizat la citirea cardurilor, in scopul clonarii acestora.

In paralel, Politia Federala Belgiana a efectuat perchezitii in mai multe locuinte si autoturisme din Bruxelles, fiind descoperita aparatura IT asemanatoare cu cea de la Hunedoara, carduri de telefonie publica pe ale caror benzi magnetice au fost inscriptionate datele de identificare ale unor credit carduri, un skimmer, pasapoarte romanesti falsificate.

"Intrega aparatura descoperita in timpul perchezitiilor din Hunedoara a fost retinuta si va fi trimisa pentru expertizare la Bucuresti.

De asemenea, in timpul perchezitiilor au fost depistati trei hunedoreni care sunt cercetati pentru diferite infractiuni referitoare la detinerea de echipamente in vederea falsificarii mijloacelor de plata electronice, efectuarea de operatiuni financiare frauduloase.

Unul dintre acestia a fost retinut, urmand sa fie prezentat Tribunalului Hunedoara cu propunere de arestare preventiva", a afirmat seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, subcomisarul Traian Berbeceanu.

Potrivit anchetatorilor, unul dintre hunedoreni este urmarit penal de autoritatile romane pentru detinere de echipamente in vederea falsificarii mijloacelor de plata electronice, efectuarea de operatiuni financiare frauduloase (incalcarea Legii privind comertul electronic) si instigare la fabricarea de astfel de echipamente, dupa ce, in timpul anchetei s-a stabilit ca el l-a instigat pe un tanar sa creeze un program utilizat la citirea cardurilor, in scopul clonarii lor.

De asemenea, hunedoreanul este urmarit penal pentru detinere de echipamente in vederea falsificarii mijloacelor de plata electronice, efectuarea de operatiuni financiare frauduloase, insa este cercetat in libertate deoarece a colaborat cu Politia in timpul anchetei.

Cel de-al treilea hunedorean care facea parte din retea, de 33 de ani, cu antecedente penale, este urmarit penal de autoritatile belgiene, iar politistii sustin ca daca ar fi fost prins pe teritoriul acestei tari si ar fi fost arestat.

Colaborare Task Force

Potrivit sefului Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia, colaborarea dintre Politia hunedoreana si cea belgiana a inceput in urma cu aproximativ doua luni.

"De fapt, la inceput au fost doua anchete, una desfasurata de politistii hunedoreni, iar alta de catre Politia Federala Belgiana, apoi, dupa ce anchetele s-au interferat, deoarece era vorba despre aceleasi persoane, care s-au constituit intr-un grup infractional extrem de bine organizat, s-a initiat o colaborare Task Force", a afirmat subcomisarul Traian Berbeceanu.

Frauda de 100.000 de euro

Ofiterii belgieni, prezenti la Hunedoara, au afirmat ca pana acum au fost furate zeci de mii de euro, insa suma creste de la zi la zi, pe masura ce oamenii observa frauda si anunta bancile.

"Pana acum bancile au anuntat ca au fost depuse multe plangeri, suma fraudata fiind de 60.000-100.000 de euro, insa creste pe masura ce oamenii observa ca le lipsesc banii", a spus unul dintre inspectorii belgieni.