Un oradean spune ca s-a imbolnavit de cancer dupa ce a fost pus sub perfuzii de medicii de la Spitalul Clinic Judetean Oradea. El a ajuns la spital in stare grava, in vara acestui an, in urma unei hemoragii interne.

Dupa ce au constatat ca barbatul era in stare grava si in soc post-hemoragic, dupa o pierdere masiva de sange in urma unei afectiuni stomacale, medicii i-au administrat pecientului solutii perfuzabile. Tratamentul de urgenta l-a readus pe linia de plutire si omul a fost externat.

Ulterior, starea sa de sanatate s-a inrautatit brusc. Un consult mai laborios a condus la un diagnostic sumbru: cancer. Barbatul ii acuza acum pe medicii de la Spitalul Judetean ca l-au omorat cu zile.

Cazul lui Cristian Arapu este unic in analele medicinei oradene postdecembriste. Barbatul sustine ca boala de la stomac i se trage, de fapt, de la Politie.

In urma unei altercatii in care ar fi fost implicat in anul 1995, el spune ca a fost maltratat fizic de politistii din Baile Felix si de cativa agenti de la trupele de interventie rapida. Omul a dat in judecata cam tot ce se putea: Ministerul Administratiei si Internelor si politistii cu care a avut altercatia.

Dosarul lui a stat un an in sertarul Judecatoriei Oradea. Nu s-a rezolvat nimic.

Arapu s-a angajat acum intr-o actiune justitiara fara precedent in Bihor. Oradeanul este convins ca boala de la stomac i se trage din stresul capatat in urma proceselor cu institutiile statului. El crede cu tarie ca medicii de la Spitalul Judetean i-au facut felul.

Si nu vrea sa plece de pe lumea asta fara sa-si incheie socotelile cu cei pe care-i crede vinovati ca i-au distrus viata. "Voi deveni Ben Laden-ul Oradiei, daca nu mi se va face dreptate", ameninta Arapu.

Zile numarate

Arapu arata ca si o stafie. Pana mai ieri era o huiduma de om, insa acum de-abia se tine pe picioare. Traieste facand naveta zilnic la Oncologie. Il iradiaza cateva ore pe zi. Doar, doar va mai trai un pic. Insa cancerul ii roade organismul.

„Adevarul e ca se fac niste otravuri acolo, de nici nu-mi vine sa vorbesc. Ce sa mai zic de varsaturi. De la genunchi in jos nu ma mai pot tine pe picioare" spune Arapu.

In varsta de 52 de ani, Cristian Arapu e pasiunat de cand se stie de electronica si de tot ceea ce tine de aceasta meserie. Boala i-a rapit puterea de a se dedica in continuare acestei indeletniciri. Sotia l-a parasit cu ceva timp in urma si locuieste la Iasi impreuna cu cei doi copii, Laura si Victor. Singura care-i este alaturi a ramas mama sa.

"Pe data de 16 mai 2005, am lat niste aspirina", povesteste Arapu. "Am fost internat la Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) la Spitalul Judetean, avand diagnosticul hemoragie superioara digestiva. Am pierdut patru litri de sange. Am fost externat pe 25 mai", delimiteaza barbatul prima internare "cu cantec".

"Pe data de 9 iunie 2005, am fost din nou internat la sectia ATI, tot cu diagnosticul de hemoragie superioara digestiva. Va intreb, stimati medici din Colegiul medicilor Bihor, de ce nu am fost tratat, de prima data, in spiritul medical? Aceasta intrebare si inca multe altele le veti mai auzi la tribunal" ameninta omul.

Arapu are multe intrebari de pus medicilor oradeni. "Cu ce suflet am fost lasat cu leucocitele mari, fara a mi se administra antibiotic? De ce pana in data de 23 iunie am fost tratat cu apa chioara? De ce s-a propus interventia chirurgicala, daca am iesit cu diagnosticul de neoplasm gastric vegetant escavat si sindrom anemic?".

Arapu considera ca boala i-a fost regizata, "facuta cu voie, din prostie, ori declansata".

Ajuns a treia oara in stare grava la spitalul oradean, Arapu a cerut sa fie internat la Cluj. "Le multumesc tuturor medicilor de acolo! Mi s-au facut analize si am fost imediat pus la tratament cu antibiotic si Fortral, din sase in sase ore. <> de la Spitalul Judetean din Oradea nu au procedat asa.

De durere, tocam un pachet de tigari pe noapte iar ei imi dadeau algocalmin. Pe cei de la Cluj ii consider de trei ori oameni pentru pacient".

In trei zile, tratamentul de la Cluj l-a pus pe Arapu pe picioare. "Puteam merge la piata din apropierea clinicii. Dumnezeu sa la ajute tuturor celor care si-au adus aportul la salvarea vietii mele.

Dupa investigatii, si nu putine, am aflat ca, din Oradea, de la doctorul Ciomu, ca mi-e si sila sa-i dau numele, am plecat cu trei cancere, la ficat, pancreas si stomac. Daca este vorba de neoplasm gastric, nu pot sa-mi inchipui unde a citit doctorul Ciomu ca trebuie sa fiu operat.

Daca mai exista Parchet in Oradea, ii rog sa se autosesizeze, mai au multe de aflat daca doresc eliminarea coruptiei. Totodata, pentru a afla costul acestui sejur nefericit, ar trebui sa se sesizeze si Casa Asigurarilor de Sanatate Bihor".

S-a batut cu Politia

Arapu povesteste cum, intamplari din trecut, in care a fost implicat, au dus la starea actuala in care se afla. "In anul 1995, eram cu copiii mei in piata din Baile Felix. Eram un pic baut. Am observat doi politisti care confiscau niste camasi si alte obiecte de la un asiatic.

Am fost ofensat pentru ca acestia doi nu i-au dat chinezului nici un document, care sa ateste retinerea obiectelor. Am comentat si m-au dus la post. Acolo au sarit pe mine 11 barbati de la Interventia Rapida. Au pus si cainele pe mine.

Mentionez, cu sinceritate, ca nici eu nu am stat sfant fata de cei doi politisti din piata. Le-am aplicat ce meritau pentru insusirea de foloase necuvenite. Rezultatul a fost bratul meu drept rupt si certificat medico-legal pe 60 de zile", mai spune oradeanul.

"Am facut plangere penala, atasand si certificatul medico-legal, la Parchetul Militar, la magistratul procuror Ioan Pop. Acesta m-a purtat cu zaharelu’ pana am cedat nervos.

Dosarul 3222/2002, prin care am chemat in judecata Ministerul de Interne pentru multe abuzuri, a stat un an in sertarul Judecatoriei Oradea, dupa care s-a facut mentiunea de perimare. Mie mi se pare un raspuns comunist" conchide omul.

Plasma imaginara

Cristian Arapu sustine ca, la cea de a doua internare in Oradea, la Spitalul Judetean i-a fost administrata o perfuzie cu "o plasma de provenienta indiana retrasa de pe piata". Lucru dealtfel infirmat cu vehementa de medici.

Doctor Ligia Burta, sefa Centrului de Transfuzii Bihor, pare ca stie despre ce-i vorba si a incercat sa lamureasca problema. Burta spune ca Centrul de Transfuzii "nu se ocupa cu distribuirea altor substante in afara pungilor de sange", reducand cercul celor acuzati de Arapu.

"Daca cei de la Spitalul Judetean fac transfuzii cu altfel de substante atunci ei sunt cei care se ocupa de achizitionarea acestora. Domnului Arapu i-am distribuit sange integral intr-o punga care, in prealabil, a fost vefiricata, asa cum se procedeaza de fiecare data.

Nu am auzit niciodata de vreo plasma de origine indiana" a mai declarat Burta care a adaugat ca afectiunile cancerigene "nu se transmit prin transfuzie de sange".

Aurel Babes, directorul Spitalului Clinic Judetean Oradea, spune ca „s-a efectuat o ancheta a medicilor in cazul Arapu. "La noi nu s-a facut niciodata import de plasma, cu atat mai putin din India.

Diagnosticul dat de medicii de la spital este tumora maligna a stomacului, adenocarcinomul gastric fiind denumirea morfopatologica, cu metastaze retroperitoneale hepatice splenice. De asemenea, dansul sufera si de anemie posthemoragica" a declarat Babes.

Sesizarea Ministerului Sanatatii

In data de 8 iulie 2005, Arapu face o sesizare, inregistrata prin linia telefonica gratuita a Ministerului Sanatatii. Cu un continut deloc de neluat in seama. "Se reclama incompetenta medicilor si asistentelor din sectia de reanimare a Spitalului Judetean Oradea, in care am stat internat pentru hemoragie digestiva.

Mi s-a facut perfuzie cu glucoza, desi aveam glicemia marita, mi se recomandatecografie la cabinetul particular al prof. Porumb (contra cost), argumentandu-se ca ecograful spitalului este defect. In urma biopsiei am fost diagnosticat cu cancer stomac-pancreas. Dr. Duse refuza sa ma opereze pe motiv ca fumez".

Tot din sesizarea adresata ministerului de resort rezulta ca, ulterior, pacientul Arapu s-a externat, dupa care s-a reinternat in urma unei alte hemoragii gastrice. Este supus din nou altei serii de analize. Solicita externarea si pleaca la Cluj unde se interneaza in spitalul municipal. Tratamentul din Cluj "il pune pe picioare". Se reintoarce la Dr.

Porumb pentru recomandare pentru Casa de Pensii. I se cere o internare "fictiva" de patru zile, dupa care se interneaza la Oncologie".

Ministerul Sanatatii, prin Directia Generala Integrare Europeana si Relatii Externe, director general adjunct, Daniela Manuc, a cerut Directiei Generale Asistenta Medicala, Structuri Sanitare si Salarizare, solutionarea cazului, in regim de urgenta, si comunicarea raspunsului catre petent.

Ancheta medicilor

In data de 22 iulie 2005, un grup de medici de la Spitalul Judetean Oradea au facut cercetari fata de sesizarea adresata de Arapu Ministerului Sanatatii. La sedinta au fost prezenti Viorel Porumb, Mircea Pop, Marcel Negrau, Delia Ruta si consilierul juridic Mihaela Malan.

In procesul verbal se dau datele internarilor si externarilor. Se mai fac precizari vizavi de evolutia cazului din data la care a fost luat in evidenta. "Primul diagnostic este de atac ischemic tranzitoriu carotidian, gastrita acuta cu hemoragie digestiva superioara", stipuleaza actul.

"La prima internare nu se poate face endoscopie datorita faptului ca in spital nu este endoscop. I se face ecografie in cadrul unitatii noastre si se face recomandarea: consult neurologic periodic si control gastroenterolologic. La a doua hemoragie digestiva superioara se recomanda efectuarea endoscopiei ambulatorii, din lipsa unui endoscop in spital.

Pacientul accepta, face endoscopia si se stabileste diagnosticul de neoplasm gastric vegetant polar superior. Deoarece pacientul refuza interventia chirurgicala, este transferat la gastroenterologie, unde i se propune din nou interventia chirurgicala. Este chemat la consult dr.

Duse Adrian, care il si programeaza pentru interventia chirurgicala si ii recomanda suprimarea fumatului, bolnavul fumand in medie 40 de tigari pe zi, avand in vedere riscul tusei postoperatorii. Se externeaza in 23.06.2005 din sectia gastroenterologie cu recomandarea de a se reinterna la chirurgie in vederea interventiei chirurgicale".

Doctorul Viorel Porumb a aratat, in timpul sedintei de ancheta interna a cadrelor de la Judetean, ca „pacientul a revenit dupa aproximativ trei saptamani la sectia gastroenterologie, prezentand o documentatie de la Clinica medicala 3 Cluj Napoca, unde s-a reconfirmat diagnosticul de adenocarcinom gastric cu determinari secundare peritoneale hepatice hilul splinei si recomandarea de tratament cu citostatice".

"La revenirea la sectia gastroenterologie pacientul solicita pensionarea si i se explica ca este necesara internarea sa pentru scurta durata de timp in vederea intocmirii dosarului de pensionare, care desi este considerata de reclamant ca fiind fictiva, in fapt este necesara" a mai declarat Porumb.

In legatura cu administrarea glucozei, doctorul Marcel Negrau a precizat, in aceeasi sedinta, ca "pacientul fiind cu hemoragie digestiva, nu se putea alimenta oral, motiv pentru care se administreaza glucoza tamponata cu insulina o unitate/2, conform terapiei pacientului diabetic". Nimic despre plasma indiana de care spune Arapu.

In procesul verbal intocmit la sedinta se mai mentioneaza ca "este posibil ca pacientul sa fi interpretat gresit atentionarea personalului sectiei de a nu fuma, ca o contraindicatie a actului chirurgical. In prezent este internat la sectia oncologie".

Actul de sedinta a mai consemnat si parerile personalului medical, din sectiile in care a fost internat. "Pacientul a avut un comportament revendicativ, manifestand o nemultumire continua fata de diagnosticele si tratamentul aplicat".

Constatarile finale sunt urmatoarele: "din documentele cuprinse in foile de observatie rezulta ca actualmente nu are nici un fel de venit, nu este asigurat, nu are nici un fel de statut social si profesional, fiind in ingrijirea unei terte persoane, dupa cum rezulta din declaratia notariala data de numita Szusz Ana Maria, aflata in

foaia de observatie". Convins de faptul ca nu i se va face dreptatea pe care o cere, Cristian Arapu a declarat ca va deveni un Ben Laden al Oradiei.

Un caz contrariat si care, cu toata elocventa declaratiilor oficiale, ridica mari semne de intrebare nu neaparat vizavi de modul in care el a fost tratat de medicii oradeni, in prima si a doua instanta, ci mai mult despre profesionalismul cadrelor din sistemul sanitar oradean si romanesc dealtfel.

Arapu, un om pe moarte si care realizeaza pe zi ce trece inevitabila sa trecere din viata, e decis, insa, sa faca orice ii mai sta in putinta ca sa demonstreze ca cele trei afectiuni de cancer care i-au daramat definitiv fizicul i se trag de la medici.

Cu toate ca GAZETA a facut eforturi in a da de urma substantei plasmatice pe care oradeanul o considera cauza celor trei focare de cancer din propriu-i organism, informatiile descoperite nu certifica acuzele lui Cristian Arapu.

Pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului, www.anm.ro, este prezentata lista produselor medicamentoase retrase de pe piata. Patru dintre acestea sunt solutii perfuzabile, distribuite de Sicomed Sa Bucuresti: Manitol - distrus in data de 30 iunie 2004, Glucoza - distrusa in 16 februarie 2005.

Nici o vorbulita despre vreo plasma importata din India de sistemul sanitar din Romania.

Plasma este „o parte lichida a sangelui sau a limfei, formata din apa, saruri, protide, lipide, glucide, anticorpi, etc", conform definitiei date de dictionarul explicativ al limbii romane.

Conform site-ului, www.sangepentruviata.ro, componentele principale ale sangelui sunt: celulele rosii, celule albe, plasma, trombocitele si numerosi nutrienti si minerale. Pe site-ul www.farmaline.ro se pot gasi informatii despre toate produsele farmaceutice.

Sunt prezentate cinci tipuri de plasma, ca preparat din sange, pulbere: plasma defibrinata, leucocitara, trombocitara, uscata si uscata antihemo.