In urma respingerii de catre Consiliul Judetean a imprumutului de 30 de miliarde lei pentru achizitionarea de combustibil necesar incalzirii din acesta iarna, Uzina Termoelectrica nu are fondurile necesare asigurarii caldurii in caloriferele giurgiuvenilor.

Grupul PSD din Consiliul Judetean a votat impotriva hotararii privind creditul, motivand, prin vocea lui Ioan Moldoveanu, decizia luata: "Creditul nu va putea fi dat inapoi de catre SCUT, iar banca va pune sechestru pe activele cu care probabil va garanta cele 30 de miliarde. Vrem ca prefectul si primarul sa se implice in asigurarea incalzirii si Primaria sa isi pateasca datoriile la SCUT.

Grupul PSD solicita ca administratia locala sa intre in asociere cu CJ pentru a garanta creditul. Daca nu va fi admisa aceasta forma, PSD voteaza impotriva". In van au incercat consilierii Aliantei sa ii convinga pe colegii social-democrati sa voteze pro-imprumut. Hotararea a fost respinsa. In aceste conditii sansele ca SCUT sa dea caldura de la 1 noiembrie sunt nule.

In aceasta iarna elevii vor invata sa tremure

In cadrul conferintei de presa de la sediul SCUT, de joi, 20 octombrie, directorul Sorin Cepraga a prezentat presei locale situatia societatii cu unic actionar Consiliul Judetean Giurgiu. SCUT are de incasat creante ce depasesc 200 de miliarde lei.

In topul datornicilor se situeaza asociatiile de locatari, pe locul doi sunt institutiile bugetare din care fac parte si unitatile de invatamant cu o datorie de 36 de miliarde, iar locul trei este ocupat de agentii economici care trebuie sa plateasca furnizorului de caldura16 miliarde lei vechi.

Desi nu prea se aduce vorba de acest subiect si Consiliul Judetean are de dat SCUT-ului 35 de miliarde reprezentand subventia pentru iarna trecuta. Cepraga a declarat ca SCUT va putea porni la 1 noiembrie in conditiile in care CJ aproba imprumutul de 30 de miliarde lei pentru achizitionarea de pacura.

El a mai spus ca vor primi caldura doar acei beneficiari care au datorii din 2005, restul cu datorii mai vechi ramanand fara incalzire. In categoria celor care ar putea avea calorifere calde intra doar 85 de asociatii de locatari. Restul de 65 de asociatii precum si scolile datornice nu beneficiaza de agent termic.

Grav este faptul ca elevii vor ingheta de frig in bancile scolilor deoarece unitatile de invatamant nu si-au achitat facturile la incalzire. "Daca cineva imi va sugera numai sa dau caldura celor care nu au platit imi voi da demisia de la conducerea SCUT", a declarat Cepraga. In ceea ce priveste imprumutul pentru pacura, Cepraga a anticipat ca in sedinta de Consiliu Judetean vor fi surprize.

Si surpriza a venit luni, 24 octombrie. Proiectul a cazut, suprinzator, cu votul PSD.

PSD nu mai vrea ca incalzirea sa depinda exclusiv de CJ

In conferinta de presa a PSD Giurgiu, Ioan Moldoveanu, Marian Maroiu si deputatul Niculae Badalau au solicitat primarului Lucian Iliescu si prefectului Norut Stanisteanu sa se implice in problema SCUT. Moldoveanu a cerut Consiliului Local sa isi achite datoriile: "Iliescu sa achite datoriile la SCUT pentru ca acesta sa functioneze.

Aceasta este o societate comerciala care functioneaza pe criterii economice. Daca nu incaseaza contravaloarea caldurii, isi inchide portile. Mai exista o datorie de 85 de miliarde lei a societatii Aqua Term care a fost falimentata, iar datoria este tot in curtea Primariei. Voi avea o interventie constructiva in sedinta consiliului judetean in interesul oamenilor din municipiu".

Pe o linie similara s-a situat si discursul deputatului PSD, Niculae Badalau el apreciind ca este imoral si chiar ilegal ca fondurile din intreg judetul sa fie cheltuite pentru incalzirea municipiului, somandu-l pe prefectul Stanisteanu sa obtina garantie guvernamentala pentru ca SCUT sa poata functiona.

Interventia consilierului PSD Ioan Moldoveanu din sedinta CJ a determinat ca aprobarea imprumutului pentru SCUT sa pice la vot. El a declarat ca grupul PSD nu va vota pro-imprumut decat in conditiile in care Primaria isi achita datoriile si intra in asociere cu CJ pentru a garanta creditul.

Consilierii PNL au sustinut fara succes aprobarea imprumutului

Nu mica a fost mirarea consilierilor liberali cand au auzit ca cei din PSD nu doresc sa aprobe imprumutul. Si daca in consiliu, pana acum, PSD incerca sa convinga Alianta sa voteze, de data aceasta, rolurile s-au inversat.

Liberalul Dumitru Beianu a incercat sa le explice colegilor ca nu este cazul sa aiba atitudini extreme in prag de iarna: "Acest subiect trebuie sa ne aduca pe aceeasi parte a baricadei. Sunt de acord ca cea mai buna solutie pentru sustinerea acestei societati este un parteneriat intre Consiliul Judetean, Consiliul Local si un investitor.

Aceasta modalitate radicala a consilierilor PSD este reprosabila acum in pragul iernii. Domnule Boiangiu, anul trecut i-ati invitat pe cei care nu pot plati sa se rebranseze si s-a ajuns in situatia ca SCUT sa nu-si poata incasa banii. Creditul trebuie aprobat si este necesar sa gandim o strategie pe termen lung in privinta SCUT".

Cand refuzul PSD a devenit cert, liberalul Mircea Saulig i-a acuzat pe social-democrati ca incearca discreditarea Aliantei si fac un joc periculos, iar Dumitru Gavrila si-a iesit din pepeni urland ca PSD pune la cale un sabotaj pentru a obtine votul liberalilor pentru hotararea privind plata drumurilor executate in 2004.

Mai temperati decat colegii lor, social-democratii Emanoil Ancu si Cristian Marciu au avansat ideea amanarii proiectului pana ce sefii administratiilor vor sta la masa discutiilor. Presedintele Victor Boiangiu a spus ca fara ajutorul Guvernului, CJ nu poate asigura caldura in Giurgiu.

Nici un argument nu a fost de natura sa convinga consilierii PSD sa isi schimbe pozitia, astfel ca la vot cele doua propuneri, luarea imprumutului si amanarea proiectului, au cazut cu majoritatea PSD.

Ultima ora

Contactat telefonic dupa respingerea imprumutului, directorul SCUT - Sorin Cepraga ? ne-a declarat ca in aceste conditii Uzina Termoelectrica Giurgiu nu isi poate incepe activitatea la data de 1 noiembrie, precizand ca cei care au votat impotriva trebuie sa isi asume reponsabiliatea.

La randul lui, vicepresedintele CJ, Ionel Dinu, a spus intr-o recenta conferinta de presa ca grupul PSD incearca prin decizia lui sa forteze mana guvernului pentru a da garantie guvernamentala: "Am dorit sa fortam mana Guvernului sa ne acorde garantie guvernamentala pentru ca oricum cele 30 de miliarde nu acopera necesarul de fonduri pentru combustibil.

Din acesti bani trebuia ca SCUT sa achite o datorie de 900 tone de pacura pe care o are de anul trecut la Vaslui. Fac apel la conducerea Aliantei de la Giurgiu sa inceapa urgent demersurile catre Guvern pentru garantia guvernamentala.

PSD Giurgiu a luat decizia de a invita la o discutie factorii de raspundere ? parlamentarii de Giurgiu de toate culorile politice, prefectul Norut Stanisteanu, primarul Lucian Iliescu si noi ? conducerea executiva a Consiliului Judetean.

Venim cu propunerea sa redactam si sa semnam impreuna o scrisoare deschisa adresata primului ministru Calin Popescu Tariceanu prin care sa cerem sprijin guvernamental. Nu stim exact unde va avea loc, depinde si ce vor colegii din celelalte partide, dar vrem sa ne intalnim cel tarziu vineri, 28 octombrie".