Subprefectul Calin Platon sustine ca licitatia a fost ilegala, deoarece prefectura are in administrare doar serviciul, iar cladirea unde el functioneaza este a Primariei.

Reprezentantii SC Szervaczius28 SRL spun ca au fost chemati saptamana aceasta la o a doua licitatie de catre cei de la Prefectura, dar nu isi amintesc cum au aflat de cea din aprilie. Oficialii Prefecturii au versiuni diferite asupra proiectului de modernizare a sediului de la permise auto.

La inceputul lunii aprilie, prefectul judetului, Mihail Hardau, iesea la rampa cu un proiect de extindere si modernizare a sediului Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Certificate de Inmatriculare a Vehiculelor Cluj, situat pe strada Albac. El declara la acea vreme ca a avut discutii cu primarul Emil Boc, in urma carora a obtinut 200.000 de lei pentru realizarea proiectului in cauza.

Ceea ce a uitat Hardau sa precizeze este faptul ca, in data de 26 aprilie, Prefectura Cluj a organizat o licitatie pentru realizarea proiectului. Oficialii de la Prefectura au versiuni diferite asupra acestui moment.

Hardau, Laura Morar, reprezentantul biroului mass-media din cadrul Prefecturii si subprefectul Calin Gavril Platon isi amintesc despre licitatie si realizarea proiectului in moduri diferite.

Diversiune la Prefectura

Luni, Laura Morar, reprezentantul biroului mass-media din cadrul Prefecturii declara ca de licitatie s-a ocupat un reprezentant de la audit, dar ca acesta a avut o problema in familie si nu a fost la serviciu, in consecinta a amanat furnizarea datelor despre proiectul de modernizare a sediului de la Permise Auto.

Marti, Morar a instiintat reporterii ZIUA de Cluj ca se organizeaza o noua licitatie pentru atribuirea proiectului, de aceasta data de catre Primaria Cluj-Napoca.

Intrebata despre vechea licitatie, Laura Morar a spus ca intr-adevar a existat, dar undeva in luna decembrie (cand Serviciul Public Comunitar Regim Permise si Certificate de Inmatriculare a Vehiculelor Cluj nu se afla inca in administrarea Prefecturii – n.red.). "Nu putem face public numele firmei deoarece situatia este mai complicata si reprezentantii societatii ne-au rugat sa nu le dam numele.

Mai mult, noi avem serviciul, iar Primaria are in administrare cladirea unde functioneaza acesta", a afirmat Morar.

Miercuri, ea s-a razgandit, precizand ca, in data de 26 aprilie, Prefectura a organizat o licitatie pentru efectuarea unui studiu la care au participat doua firme, SC Forinvest SRL si SC Szervaczius28 SRL. "Noi am cerut acest studiu ca sa vedem cati bani ne trebuie pentru modernizarea sediului de la permise. Habar nu am cine a platit acest studiu.

Dupa ce s-a facut documentatia, a iesit o Hotarare de Consiliu Local (HCL) prin care ni s-au alocat 200.000 de lei pentru investitie", adauga Morar.

Intr-adevar, HCL exista, dar e din 28 iunie, la aproape o luna fata de data licitatiei organizata de catre Prefectura si prin ea sunt alocati 200.000 de lei in vederea executarii lucrarilor de investitii la Serviciul Public Comunitar Regim Permise si Certificate de Inmatriculare a Vehiculelor Cluj.

Szervaczius, trimisa in ilegalitate de subprefect

Cel care a facut lumina in poveste a fost subprefectul Calin Gavril Platon. El a declarat ca s-a organizat o licitatie pentru contractul de proiectare, dar ca aceasta nu a fost legala deoarece, conform legii, Prefectura nu poate fi titulara contractului.

"Alocarea de contracte nu se poate face intre niste institutii publice cum sunt Prefectura si Primaria Cluj-Napoca, mai ales ca Prefectura nu are fonduri proprii si posibilitatea de a gestiona alti bani", precizeaza Platon.

Subprefectul a nominalizat drept castigatoare a licitatiei ilegale firma SC Szervaczius28 SRL, care a avut o oferta de 21.700 de lei pentru executarea lucrarilor de proiectare. "Astazi (marti - n.red.) e la Primarie o noua licitatie pentru acelasi proiect de modernizare.

S-au depus doua oferte, una de 38.100 de lei din partea SC Szervaczius28 SRL, si cealalta, de 43.600 de lei, de la SC Popa Irina SRL", sustine subprefectul.

Acesta spune ca, de aceasta data, caietul de sarcini a fost mai complex si ca firmelor li se cere sa suporte costurile obtinerii tuturor avizelor si ca trebuie sa realizeze si un studiu "geo" al terenului, de aceea oferta SC Szervaczius este mai mare fata de cea de la prima licitatie (21.700 de lei). Totusi, ceea ce a uitat Platon sa mentioneze este daca, in urma licitatiei initiale,

Szervaczius nu a realizat proiectul de modernizare. Despre executarea lucrarilor de proiectare privind modernizarea sediului de pe Albac, prefectul Mihail Hardau afirma ca nu isi aminteste cine a fost proiectantul. "A fost un exercitiu cu Primaria, s-a obtinut o aprobare si o linie de finantare.

La o evaluare a unui arhitect cu experienta s-a stabilit ca sunt necesari peste 200.000 de lei pentru modernizare", sustine prefectul. Intrebat despre declaratiile de la inceputul verii, el a motivat ca "proiectul se afla in mintea noastra". "Eu am prezentat ceea ce aveam de gand sa facem", se disculpa prefectul.

Licitatie in familie

SC Szervaczius28 SRL figureaza in evidentele electronice ale Ministerului Finantelor Publice din data de 22 martie 2002, are o cifra de afaceri, pe 2004, de 69.000 de lei si un profit de 38.000 de lei.

La numarul de telefon declarat de societate, reporterii ZIUA de Cluj au dat peste asociata arhitectului Szervaczius Laszlo, care a declarat ca, in aprilie, societatea la care sunt asociati ea si arhitectul a participat la licitatia organizata de Prefectura, dar ca nu stie de ce au fost chemati la o a doua licitatie.

"Reprezentantii Prefecturii Cluj ne-au cerut sa refacem actele pentru ca a fost o incurcatura cu Primaria, care are cladirea", spune aceasta. Referitor la modul in care firma a aflat despre licitatia organizata de Prefectura, asociata a precizat ca nu isi aminteste prea multe sau daca au vazut vreun anunt.

Cealalta societate, Popa Irina SRL, nu figureaza in evidentele Oficiului National Registrul Comertului. Totusi, reporterii ZIUA de Cluj au reusit sa afle ca arhitectul Irina Carmen Popa a fost sotia lui Szervaczius Laszlo si ca aceasta este principalul actionar al firmei de proiectare Pro Atrium.