Singurul proiect al administratiei locale in domeniul locuintelor, unde lucrurile erau mai avansate, erau blocurile de pe Calea Floresti. Aici ar urma sa fie realizate 108 apartamente. Primaria a inceput lucrarile din bani proprii si acum a lasat un bloc pe mana ANL. "Am investit in blocul 6 Prim, care este la nivel de fundatie, circa 20 de miliarde de lei vechi.

Celalalt bloc este deja ridicat in buna masura si am cheltuit pentru acesta 38 de miliarde de lei.

In final, acesta va costa 60 de miliarde", a declarat directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu. Primarul Emil Boc sustine ca preluarea constructiei unui bloc de catre ANL este benefica pentru bugetul local, pentru ca, astfel, se realizeaza o economie de 40 de miliarde la buget. "Am obtinut avizul de principiu al Ministerului Transporturilor si Lucrarilor Publice.

Domnul Laszlo Borbely (ministru delegat ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajare a Teritoriului – n.r.) a fost de acord si am semnat deja contractul. ANL va construi un bloc pe Calea Floresti, iar noi, ca Primarie, vom ramane doar cu celalalt", a spus Boc.

Pana la finele lui 2006

Data prevazuta in contractul initial, realizat cu firma Transilvania Constructii pentru finalizarea lucrarilor, este 6 iunie 2007, dar Primaria spera ca blocurile sa fie gata mult mai repede. "Conditia ca noi sa semnam contractul cu ANL a fost ca ei sa se angajeze la un termen ce viza finele anului viitor.

Noi vom termina atunci, si ANL la fel, astfel ca toate cele 108 apartamente, din care doar jumatate vor apartine Primariei, vor fi date in folosinta la sfarsitul anului 2006", adaugat Apostu.

Pana in prezent, la Primarie sunt depuse 2000 de cereri, care vor alcatui lista de prioritati in acordarea locuintelor, cand acestea vor fi terminate. Cum va reusi Primaria sa imparta 54 de apartamente la 2000 de clujeni fara locuinta si care asteapta o repartitie de ani buni ramane de vazut, mai ales ca lista ramane deschisa. "Nu exista un termen pana la care se depun aceste cereri.

Ele se depun si in prezent, iar la repartizare vor fi luate in calcul toate cererile de locuinte depuse la Primarie", a declarat reprezentantul biroului mass-media din Primarie, Simona Sustic.

Criteriile de acordare a locuintelor vor fi stabilite de Consiliul Local. Astfel, prin Hotararea CL nr. 773/2000, criteriile luate in considerare se refera la conditiile de locuit, numarul de copii aflati in ingrijire, starea sanatatii, venitul mediu lunar al familiei, vechimea cererii, activitatea profesionala si locul de munca. Sunt prevazute si cateva criterii de punctaje speciale.

Acestea se refera la varsta solicitantilor, la calitatea de eroi si raniti din timpul Revolutiei, tineri provenind din casele de ocrotire sociala, functionari publici transferati in interes de serviciu, cei evacuati din locuinta si locatari ai unor imobile care nu mai prezinta siguranta in exploatare.

Cele 54 de apartamente din al doilea bloc, ce va fi realizat de ANL, vor fi distribuite respectand exclusiv criteriile Agentiei.