7500 de lei/zi. Atit are alocat pentru medicamente si materiale sanitare un bolnav psihic, internat la Caminul Steaua din Urlati. Directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova, Gheorghe Curelea, se jura ca acest centru este singurul pe care nu l-a verificat niciodata, in cele sase luni de interimat cit numara pina in prezent.

Ajuns la "Steaua" in urma Ministerului Sanatatii, Curelea recunoaste ca ceva nu este in regula, dar "raul" a fost inlaturat: directorul centrului, Silviu Dontu, a fost demis. Mult mai important decit faptul ca bolnavii psihic de la Steaua nu au psihiatru, dr. Petre Baltaretu, ajuns la aproape 80 de ani, renuntind sa mai bata drumul pina in virful dealului pe care este amplasat centrul...

Mizerie crunta

La finele lunii august, o comisie ministeriala condusa de secretarul de stat Maria Muga a verificat in amanunt Centrul de recuperare si reabilitare neuropsihica Urlati. Concluziile au fost unele care ingrozesc orice muritor. In cantina baltea apa; vasele din care manincau bolnavii erau tinute pe un stativ direct pe pardoseala.

Intr-un izolator in care erau inchise 17 femei, paturile nu aveau saltele sau alte materiale textile, bolnavele isi faceau nevoile intr-un butoi din plastic si erau "adapate" printre gratii, avind la dispozitie numai trei cani; tratamentul era administrat de asistente, in lipsa unor fise de observatie; cele care totusi existau nu contineau informatii asupra evolutiei bolnavilor; iar pacientii grav bolnavi (psihoza discordanta si schizofrenie paranoida) erau tratati cu... vitamine si diazepam.

Bolnavii periculosi (barbati) erau ingrijiti de femei etc. Nu in ultimul rind, la momentul efectuarii controlului erau internati 248 de pacienti in numai 189 de paturi.

"Seful cel mare" ridica din umeri

Din cauza acestor nereguli, directorul centrului, Silviu Dontu a fost demis. Punct ochit - punct lovit. Seful Directiei de Asistenta Sociala Prahova, Gheroghe Curelea, a recunoscut ca la Steaua era ceva putred, dar din auzite, pentru ca in cele cinci luni de cind era director nu a ajuns niciodata acolo. Doar in ultima luna a mers in fiecare zi, chiar daca nu stie in ce stadiu se afla programul de remediere a neregulilor gasite.

Foarte surprins s-a aratat Curelea si cind a aflat ca pentru medicamente si materiale sanitare unui bolnav de la Steaua ii sint alocati numai 7.500 de lei/zi. Culmea ironiei, seful Directiei nu-si aminteste nici cum sunau referatele pe care Dontu i le-a inaintat de-a lungul vremii.

Tot ce stie cu certitudine este faptul ca Dontu, un doctor de medicina generala, nu mai e director. Iar in locul lui a fost numita directoarea unui centru similar, Mariana Gheorghita, de la Casa Rozei Urlati, despre care Curelea nu stie absolut nimic. Nu stie nici macar daca la Steaua va mai urca vreodata un psihiatru, dar nici asta nu mai conteaza atita vreme cit pesoana sa nu are nevoie de unul, iar el este inca director.