Marius Catana a iesit cu coada intre picioare de la ultima sedinta de Consiliu Judetean. Dupa ce presedintele CJ, sefii sai din directie si cohorte de auditori si controlori financiari au esuat in a-l dovedi corupt, Catana a fost eliminat printr-un artificiu legal inventat de mentorii sai social-democrati, schimbarea organigramei.

Consilierii judeteni au aprobat joia trecuta "spargerea" Serviciului Investitii Achizitii Publice si Administrativ, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), in doua birouri distincte: Biroul achizitii publice si investitii, care va ramane in structura Directiei Economice, condusa de catre

Vasile Mezei, respectiv Serviciul administrativ, PSI si protectia muncii, care va trece in subordinea directa a directorului executiv al directiei, pedistul Florin Dumbrava.

Cel mai mare opozant al separarii serviciului a fost Marius Catana, sef al Serviciului Administrativ, care a depus inainte cu trei zile de sedinta de CJ o adresa, in calitatea sa de lider sindical, prin care solicita mentinerea fostei structuri.

Dupa indelungi, dar mai ales furtunoase dezbateri, organigrama si statul de functii propus de directorul executiv Dumbrava a primit girul alesilor judeteni.

Lui Catana nu i-a ramas pe moment decat optiunea retragerii, el declarand ca va ramane doar lider sindical. Cat despre posibilitatea de a mai fi diriguitor de fonduri publice, Catana va fi obligat sa treaca un concurs. Pe care banuim ca nici el nu crede ca il va lua, tinand cont de CV-ul sau imbibat de afaceri controversate.

La propunerea consilierului judetean Teodor Giurgea, unul dintre cei mai vehementi sustinatori a separarii Serviciului patronat de Catana, presedintele CJ Mures, Lokodi Edita Emoke, a declarat ca va sesiza Curtea de Conturi pentru a efectua un control la DGASPC pentru ultimii ani, in care nu s-a efectuat un asemenea control, sau chiar pentru ultimii cinci ani.

Suntem curiosi daca, de aceasta data, controlorii financiari vor descoperi ceva in activitatea lui Catana, asa cum nu s-a intamplat pana acum.

Lupul paznic la oi

Marius Catana a fost pana mai deunazi sef peste Serviciul Investitii in cadrul Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Mures, cum se numea atunci directia, fara a avea insa calitatea de functionar public.

Din 2004 a ocupat si functia de presedinte al sindicatului din institutie, afiliat la Cartel Alfa, din punctul nostrum de vedere aflat intr-un vadit conflict de interese.

Activitatea lui Catana la Protectia Copilului duhneste de contracte incheiate pe sub mana, dar bine blindate legal. EXPO Media, a carui patron era si al carui proprietar de facto este inca recunoscut, a castigat lotul 5, de furnizare de tricouri, prin contractul nr. 6262/13 iulie 2004.

In decembrie anul trecut, aceeasi firma a emis o factura de 50 de milioane lei - contravaloare a agendelor, pixurilor si calendarelor pe care le-a livrat institutiei. Problema semnalata de sursele noastre cu acest contract este faptul ca nu a existat cerere de oferta, dar cu toate acestea sumele au fost virate in contul EXPO Media.

Cat despre celelalte firme cu care directia are contracte, Catana avea o alta maniera de a proceda. Pentru a asigura produsele necesare directiei, dar, totusi, pentru a fi acoperit, Catana solicita unor firme la care gasea intelegere oferte de preturi, avand grija sa respecte plafonul legal astfel incat sa nu fie obligat sa organizeze licitatie publica.

Dupa remiterea ofertelor, Catana accepta preturi, catalogate in reclamatiile ajunse pe masa presedintelui CJ, a prefectului, a directorului Camerei de Conturi sau chiar la procurorii PNA drept astronomice.

Astfel s-a intamplat, pentru a da doar cateva exemple, cu firme precum SC Corotron Service, patronata de catre Marin Iosib si Florin Dragomir, Ceragrim SRL, societate patronata de unul dintre, pe atunci, vicepresedintii PSD Mures, baronul Ioan Pop de Ungheni, SCIL SA sau Dosacomimpex SRL, aflata in proprietatea lui Dosa Peter si Magyarosi Istvan.

Nu mai amintim de jongleriile cu fondurile Phare sau de plicurile rulate, descrise intr-un alt material.

Razbunare sindicala

Catana nu este prost. Nici un adversar comod. Tinand cont ca stia ca i se pregateste ceva, ii intelegem pasii pe care intentioneaza sa ii faca. Si, de asemenea, alegerea de a ramane lider sindical. Potrivit surselor noastre, Catana se pregateste sa se razbune folosind una dintre cele mai manevrabile mase, arma sindicala.

Cu sprijinul liderului sindicatului din cadrul Consiliului Judetean, Silvia Moldovan, Marius Catana isi pregateste revenirea, mizand pe aproape o cincime din voturile din organizatia judeteana sindicala.

Una dintre intentiile sale este de a accede la conducerea Cartel Alfa, sindicat care luna viitoare se pregateste de alegeri, stiuta fiind puterea liderilor sindicali, care au acces la cele mai inalte nivele ale puterii.

Asupra masinatiunilor pe care intentioneaza sa le orchestreze in cadrul organizatiei judetene a confederatiei la care este afiliat vom reveni intr-unul din numerele viitoare.