Incadrarea salariala a unui preot este aproximativ egala cu a unui profesor si se face diferentiat in functie de gradul de pregatire si vechimea in munca a preotului.

Protopopul Stefan Lucaciu, de la Protopopiatul Ortodox Zalau, a declarat ca in evidenta Protopopiatului Zalau sunt inregistrati 86 de preoti, salariile de incadrare suportate de la bugetul de stat fiind intre 3,8 milioane de lei si 5,5 milioane de lei.

Protopopul de Zalau a spus ca salarizarea preotilor se face din doua parti, pe de o parte fonduri de la bugetul de stat si pe de alta parte fondurile proprii ale parohiei unde preotul slujeste, respectiv din contributia credinciosilor si alte venituri pe care parohia le atrage.

Potrivit protopopului, salariile preotilor sunt foarte mici si din pacate aportul statului la fondul de salarii nu acopera toate contributiile pe care preotii trebuie sa le dea la bugetul de stat.

Un exemplu dat de Stefan Lucaciu ar fi ca un preot care acumuleaza din salariul de la stat si cel din fondurile proprii un venit de 10 milioane pe luna trebuie sa plateasca 66 la suta CAS-ul, asigurarea de somaj si impozitele si, in concluzie, nu-i mai raman bani pentru cheltuielile de intretinere ale parohiei.

Sunt cazuri in care preotii trebuie sa-si aduca bani de acasa pentru a-si plati darile catre stat. „Dorinta preotilor de mai bine de 15 ani ar fi ca statul sa gaseasca o solutie pentru plata salariilor de la stat, prin aceasta ajutand credinciosii care in majoritatea cazurilor sunt persoane varstnice si bolnave", a mai apreciat Stefan Lucaciu.

Contactat telefonic, protopopul Victor Taut de la Protopopiatul Simleu Silvaniei, a declarat ca salariile preotilor sunt extrem de mici, mai mici ca si in comunism si ca se asteapta in continuare o majorare de sase la suta, cat cer sindicatele din invatamant. La Protopopiatul Simleu activeaza 64 de preoti, salariile de incadrare ale acestora fiind la fel ca si a cadrelor didactice.