Fostul director general de la Romprest Util SA Agigea si alte trei persoane au intreaga avere sub sechestru asiguratoriu, pana la finalizarea cercetarilor intr-un dosar penal de fraudare a societatii mentionate.

A cincea persoana cercetata penal a scapat de masura indisponibilizarii averii, pentru simplul fapt ca a avut inspiratia incredibila de a-si lichida orice proprietate inainte de inceputul scandalului.

Gheorghe Ene, Ilie Dinu, Gheorghe Velica, Ion Grosu si Elisabeta Buzatu sunt acuzati ca in perioada 2000-2004 au prejudiciat cu buna intentie societatea Romprest Util cu suma de 23,5 miliarde de lei vechi, prin vanzarea unor active la pret diminuat, casarea altora doar pentru a fi vandute la fier vechi, neplata unor drepturi salariale si a dividendelor catre actionarii care nu au fost de acord cu

practicile lor, precum si derularea unui contract pagubos cu o firma care opera in danele de fier vechi din Portul Luminita. Pana in urma cu patru ani, Romprest Util SA Agigea a fost una din cele mai puternice societati furnizoare de utilaje pentru constructii. Firma detinea un sediu secundar in Portul Constanta, precum si numeroase macarale de cheu, locomotive si vagoane.

Prestigiul, dar mai ales baza materiala a firmei, au fost curatate intre 2000 si 2004, din cauza managementului absolut dezastruos al directorului general Gheorghe Ene si al aghiotantilor sai. In mod suspect, pe masura ce societatea isi diminua cota de piata, averea lui Ene si a acolitilor sai crestea in dimensiune.

Rezultatele se vad cu ochiul liber: fostul director si-a ctitorit o vila luxoasa pe strada Fagetului, in apropiere de bulevardul Mamaia, cu demisol, parter, doua etaje si mansarda. In 2004, Ene si-a dorit sa o ia de la capat, punand la cale divizarea asimetrica a societatii, cu sprijinul activ al expertei contabile Zana Oancea, sotia directorului Oficiului Registrului Comertului Constanta.

Dupa un proces sinuos, in care au fost aduse grave atingeri legalitatii, societatea s-a rupt in trei puisori, unul pentru Ene, altul pentru adjunctul sau Ilie Dinu si un al treilea pentru actionarii care isi exprimasera permanent dezacordul cu managementul dezastruos al celui dintai.

Desi spera ca lucrurile sa se termine in acest punct, sa ramana cu partea cea mai atractiva a activelor si cu actionarii cei mai obedienti, Ene s-a ales de facto cu o puzderie de plangeri penale si procese.

Odata intrati in posesia unei parti din arhiva societatii, opozantii lui Ene au gasit toate argumentele juridice pentru a incerca sa-l faca sa dea socoteala pentru dezastrul pe care l-a generat. Iar in parte au si reusit.

Golaniile lui Ene cu SC Geomar SRL

In acest sens, lucratorii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta au deschis urmarirea penala impotriva lui Ene si a subordonatilor sai Dinu, Velica, Grosu si Buzatu, pentru prejudicierea societatii cu suma de 23,5 miliarde de lei vechi.

Persoanele cercetate sunt acuzate ca au vandut active la preturi subevaluate si fara respectarea procedurilor legale, ca au vandut la fier vechi alte active, fara respectarea procedurilor legale de casare si ca au refuzat plata salariilor si dividendelor catre patru actionari, pe care nu i-au prea avut la suflet.

La toate acestea se adauga un contract pagubos incheiat in anul 2002 cu Geomar SRL Constanta. Firma mentionata detinea operarea in danele de fier vechi ale portului Luminita, calitate in care a inchiriat de la Romprest-ul lui Ene trei macarale de mare tonaj, doua vole si un microbuz pentru naveta angajatilor.

Potrivit contractului, Geomarul urma sa plateasca doar 1,10 centi pentru fiecare tona de fier vechi incarcata in slepuri si oferita la export, pe baza documentelor vamale prezentate. Numai ca nici la acest penibil pret intelegerea contractuala nu a fost respectata, de vreme ce facturile au fost eliberate de oamenii lui Ene absolut dupa ureche.

Dar clauza cea mai penala dintre toate era aceea referitoare la suportarea motorinei si curentului electric pentru functionarea macaralelor si volelor de catre prestator. In timp ce macaralele firmei erau vandute pe doi lei, taiate la fier vechi sau inchiriate pentru preturi absolut ridicole, Ene si-a construit vila de pe strada Fagetului.

Acum, cand activitatea sa este luata la puricat, procurorii au emis o ordonanta prezidentiala pentru indisponibi-lizarea intregii averi a viitorilor inculpati, pana la terminarea urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti. Cazul demonstreaza ca exista, in sfarsit, si situatii in care averile asupra carora planeaza suspiciunea ca ar fi obtinute pe cai ilicite ajung si ele in atentia justitiei.