In luna octombrie 2005, Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Valcea a efectuat 270 verificari ale ale activitatii operatorilor economici prin inspectori ai Activitatii de Control Fiscal si ai compartimentelor de control fiscal persoane fizice de la unitatile fiscale teritoriale.

In urma verificarilor privind respectarea legislatiei fiscale au fost stabilite suplimentar la bugetul consolidat al statului 2.049 mii lei noi.

Suma este formata din: 401 mii lei - diferente de impozite, taxe, contributii si fonduri stabilite peste cele evidentiate de operatorii economici in evidenta contabila; 123 mii lei - dobanzi si penalitati de intarziere aferente debitelor stabilite suplimentar; 59 mii lei, provenind din 74 de amenzi contraventionale si 1.466 mii lei - din confiscari.

Pentru fraudarea bugetului operatorii economici certati cu legea au procedat la: reducerea bazei de impozitare prin neinregistrarea tuturor veniturilor sau includerea pe costuri a unor cheltuieli care nu erau aferente veniturilor realizate, nedepunerea la organele fiscale a declaratiilor, deconturilor sau bilanturilor contabile; aplicarea eronata a regimului deducerilor privind taxa pe valoarea adaugata; intocmirea si inregistrarea in contabilitate a unor documente care nu au fost completate in conformitate cu normele legale.

De asemenea, pentru continuarea si definitivarea cercetarilor si stabilirea raspunderilor potrivit legii, in luna octombrie a.c., Finantele Publice valcene au inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Valcea 6 de cazuri pentru prejudicii aduse bugetului in valoare de 69 mii lei.