Actele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ) sunt cercetate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce fostul lider al ortacilor, Vasile Ioan Savu, a fost pus sub urmarire penala pentru trafic de influenta.

Pana anul trecut acesta a fost deputat in Parlament din partea Asociatiei Macedonienilor Slavi din Romania, in paralel cu functia de conducere detinuta in cadrul LSMVJ, el fiind cercetat penal pentru trafic de influenta, scop in care ar fi folosit banii ligii.

Actualul presedinte al organizatiei sindicale, Zoltan Lacatas, a confirmat faptul ca procurorii Anticoruptie fac verificari la liga, iar actele au fost duse la Bucuresti, la sediul DNA. El a adaugat, insa, ca nu a avut niciodata vreun semnal ca banii sindicatelor s-ar fi folosit in alte scopuri.

"Nu am avut niciodata cunostinta despre acest lucru. Ma surprind aceste acuzatii, cu atat mai mult cu cat Directia Generala a Finantelor Publice Hunedoara a efectuat un control si nu a gasit nici o neregula in acest sens", a mai spus Lacatas.

Pe de alta parte, Vasile Ioan Savu - acum pensionar ‹ a cerut lamurirea situatiei si a afirmat ca dupa mai bine de un an si jumatate de la demararea cercetarilor penale el nu stie de ce este invinuit.

"Am auzit si eu ca as fi cercetat sau urmarit penal, dar mie nu mi s-a comunicat niciodata de ce sunt acuzat. Am tot trimis adresa catre Directia Nationala Anticoruptie si mi s-a raspuns, in scris, doar ca se efectueaza cercetari. Nu ma sustrag urmaririi penale.

Am fost citat pentru astazi (vineri ‹ n.r.), dar telefonic mi s-a comunicat faptul ca se amana pe marti, iar atunci, la ora 9.00 dimineata, voi fi la DNA pentru a fi elucidate odata aceste dosare", a spus Savu.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a completat ca nu a avut niciodata vreo intalnire cu procurorii Anticoruptie. Astfel, el nu stie cum s-a facut cercetarea pana acum daca nu i s-a oferit posibilitatea sa se apere.