Doua scandaluri de coruptie au izbucnit la Cluj, dupa ce noul prefect Alin Tise a inceput o serie de controale la institutiile publice din judet. El a cerut demiterea celor suspectati de afaceri necurate si a anuntat ca va sesiza Politia si Parchetul pentru a incepe investigatii penale in aceste cazuri.

Afaceri de familie la Directia de Munca

Unul dintre scandaluri a izbucnit la Directia Judeteana de Munca Solidaritate Sociala si Familie.

Prefectul judetului a descoperit ca actuala directoare executiva adjuncta, Daniela Mihaiu, fostul director general numit de PSD, Virgil Vinasi, care este, in prezent, angajat drept auditor, precum si unul dintre consilierii superiori din institutie, Anca Barsan, fac afaceri cu ministerul la care lucreaza.

Concret, ei au infiintat o firma la care figurau drept asociati mamele sau fiicele lor, precum si o a patra persoana, Ioan Bochis.

Daca pe hartie printre actionarii companiei "MVB Consulting" apar Cornelia Vinasi, Daniela Mihaiu-junior si Lucia Barsan, in fapt, banii de la banca erau ridicati de Daniela Mihaiu sau de Anca Barsan, asa cum dovedesc codurile numerice personale pastrate de la bancile de la care s-au facut retrageri in numerar in numele societatii.

Ulterior, structura actionariatului s-a modificat, iar drept unic asociat mai apare doar Cornelia Vinasi. Sediul firmei a ramas, insa, acasa la Daniela Mihaiu. Firma de consultanta in care apar mamele si fiica functionarilor a incheiat mai multe contracte cu institutii subordonate Ministerului Muncii si conduse de colegii de serviciu ale rudelor asociatilor.

Asa ar fi, de pilda, un contract pen-tru selectia de instructori in diferite profesii, incheiat cu Centrul Regional pentru Formarea Profesionala a Adultilor. In baza acestui contract, firma "MVB Consulting" a incasat doar in acest an trei miliarde lei.

Anul trecut, firma functionarilor a mai incasat 500 de milioane de lei tot de la acelasi Centru. Alin Tise sustine ca tentaculele afacerii se intind si la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).

Reporterii "Romaniei libere" au incercat, in repetate randuri, sa ii contacteze pe cei acuzati. Desi se aflau in timpul serviciului, colegii functionarilor acuzati au spus ca nici unul nu se afla in institutie.

Prefectul, dat afara din biroul directoarei RAR

Un alt caz asemanator s-a petrecut la Registrul Auto Roman (RAR), filiala Cluj. Prefectul Tise a fost sesizat ca directoarea acestei institutii, Brandusa Botezan, face inmatriculari sau omologari de masini in afara programarilor legale.

Ca sa verifice acest lucru, prefectul si-a inscris masina pentru inspectia tehnica si a fost programat abia peste o saptamana. El a fost, insa, instiintat ca in 2 decembrie au fost facute mai multe inmatriculari, desi nu existau programari pentru acea zi, iar clientii de rand ai RAR stiau ca institutia nu lucreaza.

Alin Tise s-a dus personal la sediul institutiei, ca sa verifice fisele din 2 decembrie. In momentul in care a intrat in biroul directoarei Brandusa Botezan, aceasta l-a dat afara fara prea multe menajamente, pentru ca nu stia cine este. Prefectul a asteptat la rand, a fost primit de directoare dupa cateva ore si i-a explicat cine este.

Initial, femeia a refuzat sa ii prezinte documentele solicitate, pretinzand ca nu poate face acest lucru fara acordul conducerii centrale a RAR. Drept pentru care Alin Tise l-a sunat pe directorul Registrului, care i-a transmis directoarei filialei din Cluj sa ii ofere prefectului toate documentele cerute.

Astfel, reprezentantul Guvernului in teritoriu a descoperit ca in 2 decembrie fusesera facute 72 de inmatriculari. El a continuat verificarile si a ajuns la concluzia ca Brandusa Botezan "patroneaza" o adevarata retea de "firme-capuse", detinute, direct sau prin interpusi, de membrii conducerii clujene a RAR.

Brandusa Botezan a declarat tele-fonic pentru "Romania libera" ca face ce vrea in institutie, fara sa dea socoteala prefectului. Ea a spus ca nu se subordoneaza decat directorului general al RAR si a adaugat ca nu l-a primit pe prefect pentru ca era cu un client. Totodata, femeia sustine ca nu a primit nici un fel de reclamatii, iar activitatea in institutie merge bine.