Tatal tinerei din Bacau care il acuza de viol pe unul dintre colegii sai de la Centrul "Elena Doamna" sustine ca elevele din centru accepta sa intretina relatii sexuale cu colegii lor pentru un pic de mincare. Oficialii centrului neaga acuzatiile si le considera simple rautati. Totusi, oficialii institutiei vor verifica daca elevii primesc la masa ceea ce este raportat. Tatal tinerei vrea sa dea in judecata Protectia Drepturilor.

Scandalul de la Centrul "Elena Doamna" continua. Tatal tinerei care a fost abuzata sexaul de un coleg in internatul Centrului de Recuperare si Reabilitare pentru Copiii Scolari cu Deficiente "Elena Doamna" vrea sa dea in judecata institutia, dar si Directia Generala pentru Protectia drepturilor Copilului, institutie care ar trebui sa aiba grija de copii dupa terminarea programului scolar.

In plus, tatal fetei sustine ca fetele sint nevoite sa faca sex cu colegii lor pentru mincare intrucit masa zilnica este saracacioasa. Astfel, acesta sustine ca dupa cina, care este insuficienta, fetele sint "platite" de colegi cu iaurt sau supe instant pentru a face sex. Tatal Florinei T. spune ca aceste amanunte socante din centru i-au fost dezvaluite chiar de fiica lui.

Oficialii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sustin ca acuzele sint nefondate, dar nici nu au demostrat contrariul. Inspectoratul Scolar spune ca evenimentele din centru nu au legatura cu activitatea educativa, dat fiind ca dupa amiaza copii se afla in grija altei institutii.

Acuzatiile de viol aduse de Florina T., o tinara surdo-muta din Bacau, unui coleg de la Centrul "Elena Doamna" Focsani au scos la iveala amanunte socante, care se petrec de ani de zile sub ochii indiferenti ai autoritatilor care ar trebui sa apere drepturile copilului.

Tatal tinerei de 17 ani a acceptat sa povesteasca reporterilor ceea ce a vazut ca se intimpla in Centru in cei 11 ani de cind fiica sa frecventeaza scoala din Focsani. Astfel, se pare ca relatiile sexuale sint frecvente intre copiii cu deficiente, fara ca nimeni sa ia vreo masura serioasa. "Eu pe fiica mea nu o pot intelege foarte bine, are deficientele ei de auz si de vorbire. Dar in proportie de 75-80 % o inteleg. Ea imi povestea acasa ce se intimpla la scoala. Eu o intrebam si ea in raspundea in scris. Spunea ca o parte din baieti le cumpara la fete iaurt, biscuiti si supa, pentru ca acestea sa intretina relatii sexuale. Raporturile sexuale au loc tot in zona salii de sport, unde a fost violata si fata mea.

De multe ori, noaptea, usa la etajul fetelor ramine deschisa, iar baietii vin si dorm cu ele in pat si se acopera cu patura. Este ceea ce imi povesteste fata, ca eu nu am vazut cu ochii mei", povesteste Florin T.. Acesta spune insa ca a vazut si personal o parte din practicile din centru. "Nu a fost data sa nu gasesc baieti in camera la fete, pe hol. Este inadmisibil. Fetele vor sa se spele, fetele au probleme lor. Chiar fetita imi povestea ca vrea sa faca baie si baietii nu plecau din camera. Cum sa se dezbrace de fata cu toti? Si acum, luni, cind am fost sa o iau acasa, era un baiat in camera si pe hol, cu tot tam-tamul care s-a facut. Relatiile sexuale au loc, in general, dupa masa de seara.

La 6 iau cina si apoi pina la 8, cind intra la dormitor, se duc acolo", adauga Florin T.. Acesta sustine ca fiica sa nu a mai intretinut relatii sexuale cu alti baieti si ca un medic din Bacau, pe care l-a consultat, i-ar fi confirmat ca tinara a fost virgina. "Ea refuza in totalitate baietii, pentru ca eu i-am promis ca ii gasesc un sot normal, un baiat care aude si vorbeste.

Multe dintre fete accepta aceste oferte pentru ca parintii nu trec pe la ele cu lunile, iar mincarea nu le ajunge", a mai adaugat barbatul, care pune totul pe seama lipsei de supraveghere din unitate.

"Vom lua cele mai aspre masuri"

Toader Ghetu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, spune ca ancheta desfasurata nu a scos nici o neregula la iveala pina ieri. Cu toate acestea, conducerea institutiei recunoaste ca seful Centrului "Elena Doamna" nu are pregatirea necesara pentru a ocupa acest post.

"Singurul specialist care lipseste din structura Centrului ŤElena Doamnať este tocmai seful de birou. Costinel Schiopu este de profesie economist si este numit prin delegare de atributii, dupa ce t itularul a plecat in concediu", ne-a declarat Toader Ghetu. Surse din cadrul scolii ne-au spus ca directorul Carmen Plavan a plecat in Anglia de ceva timp. Toader Ghetu a admis ca circumstantele in care au aparut acuzatiile de viol ii incrimineaza pe subordonatii sai. Daca ancheta va stabili ca evenimentul ar fi putut fi evitat prin prezenta unuia dintre angajatii nostri sau ca acesta a fost favorizat de o atitudine pasiva, vom lua cele mai aspre masuri pe care le prevede Codul Muncii. Este raspunderea noastra si nu vrem sa pasam responsabilitatea altora", a mai declarat Toader Ghetu. Costinel Schiopu, seful de la "Elena Doamna", spune ca, in momentul in care s-ar fi consumat actul sexual, la ora 17.30, in centru se aflau cinci supraveghetoare. In timp ce conducerea Protectiei Copilului nu a vrut sa comenteze informatiile cu privire la "libertinajul" sexual de la "Elena Doamna", Costinel Schiopu spune ca acuzele sint nefondate. "Toate aceste informatii le consider a fi tendentioase. Nu am nici macar o singura informatie care sa confirme varianta pe care o avansati, insa nu ma pot pronunta pina la finalul anchetei", a declarat Costinel Schiopu.

Atit seful centrului, cit si Toader Ghetu au negat acuzatiile ca elevii nu ar primi hrana in cantitate si de o calitate corespunzatoare, insa s-au ferit sa afirme cu certitudine ca mincarea care ajunge in farfurie coincide cu ceea ce este trecut in lista de alimente.

"Daca greseam eu, ei imi luau copilul"

Politistii au incheiat ancheta in acest caz si au inaintat dosarul procurorilor Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea pentru solutionare. "Daniel P., tinarul acuzat de viol de colega sa, a fost audiat luni si a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale cu fata, dar a spus ca totul s-a petrecut cu acordul fetei. Am inaintat dosarul la Parchet, iar tinarul va fi cercetat pentru viol.

Al doilea certificat medico-legal facut la Bacau arata faptul ca fata are o echimoza, dar aceasta poate proveni si dintr-o lovire accidentala", ne-a declarat comisarul sef Ion Braileanu, seful Politiei Focsani. Tatal fetitei a declarat aseara ca va actiona in instanta Protectia Copilului, intrucit considera vinovata institutia pentru cele intimplate. "Fiica mea este traumatizata. Azi voi merge cu ea la psiholog. Vreau sa dau in judecata Protectia Copilului. Daca greseam eu, ei imi luau copilul. Eu le-am dat fetita sa mi-o ingrijeasca si nu au avut grija de ea. Trebuie sa plateasca", spune Florin T..

Seful ISJ se delimiteaza de evenimentele din centru

Seful Inspectoratului Scolar, Danut Popoiu, a afirmat ca incidentul de la "Elena Domna" a aparut datorita faptului ca de copiii cu deficiente de vorbire si de auz se ocupa doua institutii diferite.

Pentru ca imaginea scolii sa nu fie lezata, oficialii ISJ spun ca incidentul nu s-a petrecut in scoala sau in timpul programului scolar, ci in perioada cind elevii erau in grija personalului de la Centrul de plasament, care nu mai e sub tutela ISJ Vrancea.

Astfel, directoarea Centrului Scolar "Elena Doamna", Ionelia Suciu, este absolvita de orice vina de catre sefi, desi pare incredibil ca aceasta sa nu stie si sa nu fie interesata de ce se intimpla in internat, dupa terminarea cursurilor, dat fiind ca se afla la cirma acestei scoli dinainte de 1989. "Acest incident a aparut ca urmare a ruperii scolii de partea de internat.

Insa, cind se intimpla ceva in dormitoare, vina tot pe scoala se da, pentru ca nu se cunoaste acest lucru. Dupa parerea mea, ar trebui ca o singura institutie sa se ocupe de acesti copii. Probleme de genul asta am gasit si la Maicanesti, insa noi nu putem interveni acolo unde nu avem atributii. Este indiscutabil ca astfel de abuzuri, de comportamente in internate, sint de condamnat.

Insa trebuie demonstrate, trebuie sa se faca un control. Cind ai copii pe mina, mai ales copii cu probleme, nu glumesti cu asa ceva. Daca se dovedesc aceste acuzatii, asemenea oameni ar trebui Ťexecutatiť public", este de parere inspectorul scolar general, Danut Popoiu. Intr-un drept la replica trimis redactiei noastre, oficialii Centrului "Elena Doamna" au atras atentia ca acest abuz sexual reprezinta "o consecinta a faptului ca nu mai exista o continuitate a procesului educational de cind centrele de plasament pentru copii cu defriciente nu mai sint coordonate si controlate de scoala".