Pe principiul crestin, "cei patru evenghelici au fost trei: Luca si Matei", Consiliul Judetean Cluj, reprezentat de comisia de licitatie, formata din 11 membri, reuseste cu prisosinta sa-si insuseasca saptamana aceasta, rolul mioarei balaie din balada neamului romanesc.

Au ramas in cursa pentru achizitionarea "pasunii" de 7 ha, situata in perimetrul parcului de est din cartierul Gheorgheni - langa Univers T -, baciul moldovean, reprezentat de Iuliu Dascalu in calitate de administrator si actionar in cadrul Julius Group si baciul ungurean reprezentat de Arpad Paszkany, co-actionar al South-East Euromentor.

Mioara balaie a reusit prin intocmirea unui caiet de sarcini stupid, prin lipsa de reactie privind cunosterea anticipata a potentialul castigator, sa reduca la doi, numarul de ofertanti interesati de potentialul "pajistii" cu pricina, unde urmeaza a se ridica un mandru staul sub titulatura de mall.

Visul mioarei balaie

Mioara balaie (CJ Cluj) are expectatii foarte mari din partea bacilor fara a oferi nimic la schimb.

Mestecand "cerebral" iarba grasa de acasa, mioara doreste inaltarea pe "pasune" a unui mall cu dotarea necesara, stipuland in caietul de sarcini ca orice constructie anexa neincadrata in tiparul unui mall, va fi depunctata.

Bacii ofertanti au avut la dispozitie "doar" zece zile pentru a vizita si masura cu toiagul pajistea, fara a oferi tipologia acesteia (neanticipand emanciparea bacilor), conditionand aderarea la turma a unuia dintre baci, prin taxa de redeventa aferenta asocierii.

Petitul mioarei balaie

Baciul ungurean (South-East Euromentor) vine cu mare alai la taifas, ofertand mioara balaie cu investia de 68-75 milioane euro, construirea unor (atentie) blocuri de locuinte, a unui hotel, terenuri de sport, termen de finalizare a lucrarilor - 18 luni de la obtinerea autorizatiilor - , reduceri pentru studenti pe baza de carduri, organizarea de competitii sportive interne si internationale pe terenurile aferente si binenteles construirea "staulului mall" pentru care s-a deschis petitul. Despre taxa de redeventa: "doar" 35.000 euro/luna si o cota de participare a mioarei balaie (CJ Cluj) de 50% din profitul anual brut.

Scolit prin Comunitatea Europeana, baciul ungurean flutura "ca-asul din maneca", promitand o investitie mai mare, de cca. 140-160 milioane euro, tocmind starostele (CL CLuj) pentru o eventuala modificare a PUG (Plan Urbanistic General).

Baciul moldovean (Julius Group), mult mai viclean si marele favorit al licitatiei – spun ursitoarele (gurile rele) – stimulat de frumusetea si "naivitatea" mioarei balaie, se incadreaza in tiparele caietului de sarcini si promite o investitie mai "cu-minte".

Adica, se doreste o investitie de cca. 47 milioane euro, finalizarea lucrarilor in 20 de luni si construirea mall-ului si anexelor acestuia, strict pe gusturile mioritei. Taxa de redeventa este de 45.000 euro/luna si cota de participare a "dansei" de 25% din profitul brut anual.

Spre deosebire de baciul ungurean, cel moldovean, este expert in transhumanta, avand la purtator (doineste el): experianta, scrisori de insotire si recomandare din partea comunitatilor de baci, unde deja a mai inaltat si alte "staule-mall".

Morala baladei "Miorita – Varza a la Cluj"

Baciul joaca dupa cum doineste Miorita. Avem de-a face cu o miorita (comisie de licitatie a CJ Cluj) neunitara, dezlanata in gandire si atitudine, latoasa la tinuta, paradoxal dar ingandurata cand trebuie luata o decizie, sperioasa cand este sub tratament medical (doftoricita de presa) si perfida la gusturi.

Asteptam cu ardoare decizia oficiala de joi 15 decembrie 2005, cand vom afla la ce nunta vom juca, noi clujenii. Va castiga "transhumanta" sau "patriotismul local"? Oricare ar fi decizia, beneficiarii acestei nunti vom fi noi, miorele docile ce-si vand prea ieftin lana, pentru a petrece o zi de vis in staulul-mall.