Cartierul Europa din Cluj-Napoca este o zona rezidentiala dezvoltata dupa Revolutie. Dupa anul 1996, terenul a fost trecut in intravilan, iar in 1997 au inceput constructiile, terenul fiind scos din circuitul agricol. Multi clujeni au considerat ca zona are potentialul unui viitor cartier linistit, format din case familale.

Demn de mentionat este faptul ca municipalitatea nu s-a implicat in procesul de urbanizare a actualului cartier decat prin acordarea de autorizatii de construire. Introducerea utilitatilor - apa, gaz, electricitate - a fost suportata din punct de vedere financiar de proprietarii imobilelor.

Constructiile de case au inceput in 1997 pe strada Nichita Stanescu, cea care face legatura intre cartierele Zorilor si Europa. Unul dintre primii proprietari de case pe aceasta strada este Petru Balogh. Totodata, Balogh este proprietarul unei fasii din strada, parcela utilizata in mod public.

Culmea este ca Petru Balogh trebuie sa plateasca impozit pe terenul respectiv, iar pentru a-l trece in domeniul public, Primaria Cluj Napoca ii cere suma de 50 de milioane de lei.

La sfarsitul saptamanii trecute clujeanul Petru Balogh a protestat fata de atitudinea municipalitatii privind plata celor 50 de milioane de lei pentru a trece parcela proprietate privata, folosita drept strada, in domeniul public.

Vineri, 9 decembrie, strada Nichita Stanescu era inchisa trecatorilor intrucat Petru Balogh a dat dispozitie mai multor muncitori, cel mai probabil angajati la firma sa, SC Zortec Plus Telecom Impex SRL sa sape un sant transversal.

Unul dintre vecini a sesizat primaria cu privire la actiunea intreprinsa de Balogh, iar inspectorii Corpului de Control s-au deplasat la fata locului.

Minodora Fritea, sefa Corpului de Control al Primariei a declarat pentru BZA& "S-a incheiat un proces verbal pe numele lui Balogh si s-a dat o amenda de 50 de milioane pentru o constructie fara autorizatie pe strada Mircea Eliade nr. 58 (colt cu Nichita Stanescu, n. red.).

O data cu verificarea facuta pentru santul sapat pe Nichita Stanescu s-a constatat si acest aspect. In ceea ce priveste parcela folosita ca strada, conform verificarilor noastre, aceasta intra in CF-ul lui.

Noi am facut propunerea catre cei de la Cartea Funciara sa fie trecut terenul respectiv in domeniul public, bineinteles in urma unui studiu pe care-l vor face cei de la Urbanism. Conform legii, Balogh va primi o despagubire, probabil un teren cu aceeasi suprafata in alta parte".

Din discutia purtata de reporterii nostri cu Dumitru Sandor, seful Serviciului Corp de Control din cadrul Primariei Cluj Napoca reiese faptul ca mai vinovat este vecinul lui Balogh, Iosif Malutan care a sesizat municipalitatea cu privire la protestul facut in 9 decembrie& "Problema e delicata. Exista un PUD prin care se reglementeaza strada.

Cine a facut reclamatia (vecinul de vizavi al lui Balogh, n. red.) nu a respectat limita de proprietate. Strada, in loc sa fie dreapta, asa cum prevede PUD, face o sinusoida." Prin urmare, intre cei doi vecini este o neintelegere iscata de terenul alocat strazii.

Vecinul lui Balogh a ocupat o parte din terenul care era destinat strazii, conform PUD-ului, si ca sa iasa basma curata din incurcatura, atrage atentia asupra altuia. "Balogh are si el dreptatea lui. Omul vroia sa-si foloseasca terenul.

Singura solutie in acest caz este ca cei lezati sa deschida un proces de granituire pentru a se stabili prin hotarare judecatoreasca limitele strazii", a mai spus Dumitru Sandor.

Totodata, Sandor a subliniat faptul ca la momentul controlului la care a participat personal, groapa facuta de Balogh era deja astupata, prin urmare o amenda in acest caz nu era oportuna, putand fi atacata foarte usor in instanta.

In cazul in care Balogh ar folosi in interes propriu terenul alocat strazii publice - aproximativ 2 m, ar mai ramane doar 30 de cm utilizabili, ceea ce este in mod evident insuficient pentru o cale de acces a trecatorilor. Incercarile noastre repetate de a-l contacta telefonic pe Petru Balogh au fost zadarnice, acesta nefiind de gasit la sediul firmei sale.

Pe de alta parte, numarul de telefon de la domiciliul sau nu figureaza la Informatii 931.