In mediile locale s-a raspandit rapid vestea, pe caile deja consacrate, ca avocatul oradean Alexandru Butuc a fost chemat de doua ori la Bucuresti "pentru procurorul Ioan Moldovan"! Ultima data s-a intamplat saptamana trecuta.

Zvonul putea fi "scapat" chiar de avocat, ca sa-si mai dreaga oarecum - cu acest client "celebru" - cartea de vizita, foarte sifonata de rateurile si scandalurile din ultimii ani.

"Legenda" explicativa, lansata aproape simultan, justifica deplasarea in capitala a aparatorului lui Moldovan prin dorinta acestora de a participa la administrarea unor probe in dosarul inregistrat pe numele "comisarului de carton" la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ca urmare a plangerilor penale formulate de judecatoarea Elena Pop-Blaga.

Magistrata, achitata definitiv de acuzele de coruptie, dupa un proces de peste trei ani, in urma caruia s-a stabilit ca faptele ce i s-au imputat au existat numai in imaginatia bolnava a procurorilor Moldovan si Dan Chirculescu, solicita acum tragerea la raspundere penala a anchetatorilor care i-au bulversat abuziv viata si cariera.

Prietenii de dosar

GAZETA a descoperit insa, in scurt timp, adevaratele dedesubturi ale agitatiei cunoscutilor maesti ai combinatiilor, Moldovan&Butuc.

Controversatul procuror DNA este cercetat de colegii lui de la "centru" nu numai pentru abuzurile din "Dosarul Pop-Blaga"ci este suspectat si pentru modul in care s-a implicat in dosarele camarilei pesediste din Satu Mare, respectiv ale fostului primar, Horea Anderco, ale fostului sef de la "doi si un sfert" Satu Mare, comisarul Remus Span, si ale apropiatilor acestora.

Informatiile ne-au fost confirmate, printre altele, de modul in care s-au precipitat si legat lucrurile in ultimul timp.

Astfel, in prima faza, comisarul Remus Span a fost destituit, de cateva zile, din functia de adjunct al Directiei Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor, in care fusese numit abia in primavara de ministrul Vasile Blaga.

Motivatia oficiala a demiterii lui Span a fost aceea ca ar fi intervenit pe langa mai multi procurori in favoarea unor persoane cercetate. Sunt luati in vizor Ioan Moldovan, Dan Chirculescu si Tiberiu Sighiartau, toti de la DNA Oradea.

Chirculescu-mana-moarta

Ioan Moldovan si-a facut intrarea in cercul exclusivist al potentatilor din Satu Mare inca din 2001, "pe mana proprie" dar si folosindu-se in orb de mai putin dotatul sau coleg, Chirculescu.

In perioada respectiva, Moldovan era procurorul sef al sectiei de urmarire penala din Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea, in competenta teritoriala a careia intra si Satu Mare.

Prin rezolutia numarul 27/P/2001, din 28 noiembrie 2001, Moldovan a girat neinceperea urmaririi penale fata de Horea Anderco, fostul primar al municipiului Satu Mare, pentru savarsirea mai multor infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Exact pentru aceleasi fapte, Anderco a fost arestat, doi ani mai tarziu, de alt procuror, insa numai dupa infirmarea primei solutii ca nelegala si netemeinica in urma unui scandal de pomina: procurorul Adriana Cristescu – la care ajunsese "Dosarul Anderco" dupa redeschidere – a amenintat cu demisia si cu dezvaluirea in presa a favorurilor ce i s-au acordat lui Anderco.

Banii nu au ajuns la toti executantii

Nefericitul procuror oradean Dan Chirculescu a declarat ca rezolutia de neincepere a urmaririi penale fata de Anderco a fost redactata in realitate de Ioan Moldovan – seful lui direct, in care mai avea atunci incredere - iar el doar a semnat-o "ca primaru’ pentru primar" si Moldovan a confirmat-o! Combinatia s-a facut pentru a evita confirmarea solutiei de netrimitere in judecata de catre Ioan Rusu, procurorul general din acea vreme, cum ar fi fost legal daca semna Moldovan ca a redactat-o.

Ori, Rusu fusese adus la Oradea de numai cateva luni, in pragul pensiei si tarat dupa o cariera care a debutat cu glorioasa colectivizare a agriculturii, dar venea de la Satu Mare si putea sti "din oras" dedesubturile "Dosarului Anderco"! Cei doi procurori oradeni nu-l cunosteau bine pe noul lor sef, s-au speriat ca Rusu le ghiceste sforariile, desi - dupa "vigilenta" de care a dat dovada ulterior, pana la pensionare - puteau sa-si faca meandrele linistiti si netulburati din partea lui.

In presa au fost citate surse din Directia Generala de Protectie si Anticoruptie care au raportat interventii la procurori si implicarea unor cunoscuti demnitari pesedisti, de la nivel local si central, iar "ajutorul"- constand in obtinerea acelei solutii favorabile - l-a costat 100.000 dolari pe Anderco!

Drobul de sare al lui Moldovan

Redeschiderea "Dosarului Anderco" si arestarea fostului primar, in aprilie 2003, au constituit inceputul declinului pentru Moldovan, chiar daca putini ii cunosteau povara, reprezentata de aceasta intortocheata poveste. Cu acest bolovan sta el deasupra capului de mai bine de doi ani! Anderco platise prea multi bani ca sa taca.

Imensa suma a fost colectata de la mai multi oameni de afaceri, interesati in mentinerea lui la sefia Primariei Satu Mare. Investitia lor s-a dovedit paguboasa. Trebuia ca "sponsorii" sa afle cine nu si-a putut respecta promisiunile pana la capat si aratat cu degetul, sa restituie banii incasati degeaba.

Pe 17 octombrie 2003, in timp ce se afla in arest, Horea Anderco a formulat un autodenunt, in prezenta aparatorului sau si a unui procuror, prin care relata cum a predat el 120.000 de dolari unui cunoscut interlop, Tiberiu Blaga, pentru a ajunge la conducerea centrala a PNA printr-un ofiter de la crima organizata, Horia Calin Mateescu, fiul unui chestor de politie.

Scopul urmarit de el era sa nu fie arestat si sa primeasca o solutie favorabila in dosarul redeschis.

Demiterea lui Span se resimte si la Oradea

Cum spuneam, ca un blestem, parca toti norii negri s-au adunat in acelasi timp asupra lui Moldovan. Ei vin acum si din alta directie, anuntati de proaspata demitere a comisarului Span de la sefia DA din MAI.. Cariera acestuia a fost fulminanta si s-a impletit o vreme cu a lui Moldovan.

Pana in martie 2003, Span a fost sef al Politiei Judiciare a Parchetului National Anticoruptie, perioada in care avea – incredibil!- un dosar la PNA Oradea! In respectivul dosar penal, comisarul era acuzat ca, in intervalul de timp in care a fost sef al unitatii 0962 (fosta doi si un sfert) din Satu Mare, ar fi perceput taxe de protectie de la traficanti notorii de autoturisme si persoane, precum vamesul Vasile Mic sau interlopii Ioan Opris si Danut Man.

In ciuda probelor consistente, in special inregistrari telefonice descifrate pe sute de pagini, procurorul Moldovan a musamalizat acest dosar, ceea ce se pare ca a reprezentat consacrarea unei profitabile prietenii cu Span.

Asa se face ca, in aprilie 2004, Span a fost absolvit de vinovatii in dosarul PNA Oradea nr.111/P/2003, dupa o lunga perioada de gestare in fisetul procurorului sef Ioan Moldovan. Si acest dosar a fost redeschis.

Pe de alta parte, Moldovan s-a impartasit din protectia oferita lui Span, pe filiera pesedista, de chestorul sef Pavel Abraham, ruda a politistului cercetat, fiind definitiv acceptat in acel "select" cerc de interese din jurul lui Anderco.

Se dovedeste abia acum ca Span a constituit pasaportul lui Moldovan pentru infern.

Ultima bomba

Pe ultima suta de metri inainte de inchiderea editiei GAZETEI i-a parvenit o informatie de ultima ora, venita tocmai de la Satu Mare si menita sa-i accentueze insomniile lui Ioan Moldovan.

Vamesul Vasile Mic, de la Vama Petea, a fost arestat joi pentru mai multe fapte de coruptie, fals, contrabanda cu tigari si de trafic de persoane si autoturisme. El este cunoscut ca protejat al comisarului Remus Span, recentul demis, existand la dosar zeci de convorbiri telefonice dintre ei, cu un continut mai mult decat compromitator.

Si dosarul acesta era inregistrat la Serviciul Teritorial Anticoruptie Oradea inca din anul 2003, dar procurorul sef Ioan Moldovan, amicul demisului Span, l-a "uitat" prin fiset. Funia li se apropie tot mai mult de par.