Autoritatile valcene incearca sa previna bataile in scoli. Reprezentantii celor mai importante institutii din judet s-au intalnit in dupa-amiaza de 13 decembrie la Primaria Municipiului Ramnicu Valcea pentru a discuta masurile care trebuie luate pentru siguranta elevilor in scoli si in perimetrele adiacente institutiilor de invatamant.

La sedinta au participat Prefectul Anuta Handolescu, primarul Ramnicului, Mircia Gutau, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean si ai comitetelor de parinti din fiecare scoala. In urma discutiilor s-a luat masura de a fi evaluate toate potentialele riscuri la care sunt supusi elevii si anume.

In atentia politistilor vor fi de acum inainte gastile de cartier, dar si restaurantele, internet cafeurile si barurile din zona scolilor, care favorizeaza absenteismul scolar. Termenul de realizare al acestuia este 21 decembrie.

„Planul de masuri va contine programarea sedintelor cu parintii, incepand din ianuarie 2006 si masurile propuse pentru realizarea sigurantei accesului in scoli, in parteneriatul scoala – parinti - administratie publica locala." – a precizat Carmen Popescu, consilierul prefectului de Valcea.

Masuri drastice de limitare a accesului in scoli

Prefectul Anuta Handolescu a cerut directorilor de scoli luarea masurilor pentru ca accesul elevilor si profesorilor in scoli la inceputul ciclurilor orare, sa se produca pe o singura intrare. Toate scolile din Valcea vor avea astfel de acum inainte o intrare unica, nu doua sau chiar trei, cum aveau majoritatea.

In opinia prefectului de Valcea vinovati pentru producerea de astfel de incidente ar fi elevii de serviciu, profesorii, care "nu sunt devotati meseriei", si parintii, care manifesta lipsa de interes pentru educatia odraslelor.

Drept urmare prefectul a format deja comisii care s-au deplasat in scoli, pentru a testa vigilenta elevilor de serviciu sau pe cea a profesorilor. In majoritatea cazurilor strainii au putut intra nestingheriti in unitatile valcene.

Cu toate acestea primarul Ramnicului, Mircia Gutau a apreciat ca paza in scoli nu poate fi asigurata doar de elevii de serviciu, de profesori sau de femeile de serviciu. « Incepand de anul viitor vom aloca suma de patru miliarde de lei pentru paza scolilor, care va fi asigurata prin reprezentantii Politiei Comunitare. » - a spus primarul.

Inspectoratul Scolar Judetean Valcea a cerut ca de acum inainte sa fie respectate prevederile regulamentelor de ordine interioara realizate la nivelul fiecarei unitati scolare pe baza Regulamentului impus de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

O masura care ar putea stopa fenomenul violentei in scoli ar putea fi si adoptarea uniformelor specifice fiecarei unitati din invatamant. In acelasi scop a avut loc si o loc si o intalnire cu directorii de scoli si primarii din localitatile valcene, pe aceeasi tema.

Politistii vor supraveghea atent scolile

In timpul sedintei s-a ajuns la concluzia ca politistii trebuie sa se afle mai des in apropierea scolilor. Pe langa cei de la Ordine Publica, la orele de varf se vor afla in apropierea unitatilor de invatamant si politistii de la circulatie.

Comisarul Florian Marin, loctiitorul sefului Politiei Valcea, a spus ca politistii de proximitate isi vor intensifica si ei actiunile in scoli.

In anii trecuti incidentele au fost mai putine deoarece in zona scolilor patrulau permanent si jandarmii.

Dupa schimbarea legii de organizare si functionare a acestei institutii acestia nu mai au insa atributii in acest domeniu si nu mai pot asigura protectia elevilor decat in cazul in care se nimeresc in zona in timpul unei fapte flagrante.

„Este foarte greu de crezut ca jandarmii vor fi iar prezenti in scoli, pentru ca atributiile stabilite prin noua lege de organizare nu le mai permit acest lucru. Politistii comunitari vor fi cei care vor supraveghea prin patrule orice miscare. Jandarmii vor organiza doar punctual actiuni pe aceasta tema.

Nu in ultimul rand si politistii de proximitate au atributii in acest domeniu. Chiar daca sunt putini ei trebuie sa-si faca un program clar care sa le permita sa fie prezenti in unitatile scolare.

Apoi cetatenii ar trebui sa sesizeze si ei orice neregula care apare la 112, pentru ca echipajele de politie sa poata interveni imediat acolo unde este cazul.

Si dirigintii ar trebui sa ne comunice clar care sunt elevii problema din fiecare clasa, pentru a-i putea tine sub control.", a apreciat comisarul Florian Marin, adjunctul sefului Politiei Valcea. Politistii valceni cred ca de vina pentru aparitia violentei in scoli sunt si parintii elevilor.

„Aceasta este deja o problema nationala, dar vina nu apartine doar profesorilor, ci si parintilor, pentru ca nu se intereseaza indeaproape de copii.

La Valcea vom face zilele acestea o evaluare a situatiilor de risc din scoli si vor fi analizati elevii cu probleme de comportament", a declarat si comisarul sef Adrian Cazan, seful Politiei Valcea. Va fi acordata de asemenea o atentie sporita barurilor si salilor de internet din preajma scolilor.

Agresorii elevului de la Valcea au scapat cu o amenda

Un elev de 17 ani – Florin Bacanu, din Ramnicu Valcea a fost agresat in incinta Colegiului National Economic, chiar in sala de clasa unde invata de patru indivizi. Tanarul este elev in clasa a XI-a la scoala care se afla la doar cateva sute de metri departare de sediul politiei.

El le-a povestit politistilor valceni ca totul pornise de la o cearta mai veche in discoteca. „Nu a avut cine sa ma apere, in clasa la mine sunt doar trei baieti, restul fete. Pe unul dintre agresori il cunosc, l-a impins pe un prieten de-al meu la discoteca" – le-a spus elevul politistilor valceni.

Agresorii au fost identificati de politisti. S-a stabilit astfel ca numai trei dintre ei au participat la bataie.

Pentru faptele lor Constantin Popescu, de 19 ani, din Ramnicu Valcea, fara ocupatie; Cosmin Ion Radoi, de aceeasi varsta, tot fara ocupatie si Alexandru Nicolae Cretulescu, de 16 ani, din Ramnic, fara ocupatie au fost amendati de politisti cu 500 de lei noi fiecare, conform prevederilor legii 61/1991.

„S-a stabilit ca numai primul tanar l-a lovit pe elev, ca urmare a unor discutii contradictorii care a avut loc in urma cu aproximativ trei luni la discoteca Jetset. Pana acum elevul agresat nu a depus la politie un certificat medico-legal." – a precizat subcomisarul Marcel Sardaru, purtatorul de cuvant al Politiei Valcea.

La Colegiul National Economic a mai fost inregistrat un eveniment de acelasi fel in aprilie 2003, cand un alt tanar a fost batut si lovit cu bata in cap in clasa de un individ din afara scolii. Agresorul fusese „montat" insa de un coleg al victimei, care a fost exmatriculat in urma incidentului.

In judetul Valcea s-a mai inregistrat un caz asemanator zilele trecute, cand un elev de la Grupul Scolar din Berbesti a fost talharit la doi pasi de scoala. Pana acum directorii de scoli nu au luat masuri concrete pentru stoparea acestui fenomen, multumindu-se doar sa il constate.