La sedinta de Consiliu Local (CL) de saptamana trecuta, consilierii au respins proiectul de hotarare privind desfiintarea constructiilor fara autorizatie de construire sau care nu respecta prevederile acesteia * O parte din consilierii locali care au declarat pentru GAZETA inainte de sedinta ca vor vota in favoarea

acestui proiect s-au razgandit intre timp * Primarul Emil Boc a declarat ca va aplica, incepand din 15 decembrie 2005, prevederile proiectului, chiar daca acesta a fost respins, deoarece legea ii permite acest lucru.

Proiectul de hotarare cu privire la desfiintarea cladirilor ilegale a fost respins, prin vot nominal, cu 14 voturi "pentru" si 9 "impotriva". Fiind vorba de un proiect de hotarare de interes public, pentru a fi considerat adoptat, era nevoie, conform Legii, ca 2/3 din numarul consilierilor in functie sa fi votat "pentru".

Mai exact, era nevoie de 18 voturi "pentru". Grupul de consilieri PSD si cel PRM au fost cei care au votat impotriva proiectului, Alianta DA si UDMR fiind "pentru" demolarea cladirilor construite cu incalcarea legii.

Bulina rosie

Proiectul de hotarare a fost initiat de grupul consilierilor locali liberali si prevedea ca nu vor mai fi tolerate constructiile ce nu respecta legea. Timp de doua ore, consilierii au dezbatut aceasta problema si au incercat sa formuleze amendamente dintre cele mai diverse.

"Eu propun ca, in cazul in care aceste constructii sunt facute pe domeniul public, ele sa fie transformate in locuinte sociale, iar in cazul in care sunt facute pe domeniul privat sa li se puna buline rosii ca toata lumea sa stie ca acele constructii au fost facute cu incalcarea legii", a fost de parere consilierul local PSD Gheorghe Vuscan.

Colegul de partid al lui Vuscan, Stefan Dimitriu, a fost cel mai vehement contestator al proiectului. "Intai trebuie sa avem in vedere latura administrativa. Autorizatiile nu trebuie sa mai treaca prin atatea comisii. Abia apoi sa trecem la buldozere.

Oamenii se plictisesc sa tot astepte pana la eliberarea autorizatiei si se apuca de construit. Nu prin masuri extreme vom putea rezolva aceasta problema si nu cred ca am fost alesi de clujeni pentru a demola ceea ce ei construiesc, cand noi inca nu am reusit sa facem mare lucru pentru oras.

Propun sa cerem ca, in fiecare caz, amenda pentru constructiile care nu au autorizatie de construire sau care nu o respecta sa fie maxima.

Apoi, intrarea in legalitate sa fie un proces prin care cetateanul sa fie obligat sa ia constructia de la capat asfel incat ea sa respecte intocmai regulile de urbanism ale orasului si sa se adapteze la autorizatia de construire primita", si-a formulat amendamentul Dimitriu.

Buldozeristi

Consilierul PRM Mihai Sandu a fost de parere ca nu se pot aplica, in Cluj, solutii atat de radicale. "Nu putem transforma Primaria municipiului Cluj-Napoca intr-o institutie de buldozeristi.

Daca legea nu e suficienta pentru a tine in frau constructiile, atunci eu cred ca primarul Clujului are destula autoritate sa propuna schimbarea legii", a opinat Sandu. Viceprimarul Adrian Popa a incercat si el sa explice consilierilor la ce ar folosi adoptarea proiectului.

Popa a spus ca nu este normal ca intr-o zona de case sa apara blocuri, lucru cu care ne intalnim din ce in ce mai des in ultimul timp. "O amenda de 100 de milioane, in conditiile in care doar un apartament costa mai bine de un miliard, nici nu ii intereseaza pe constructori.

Nu se poate ca de fiecare data sa auzim explicatia ca omul nu a stiut. Ca a gresit, e altceva, dar nu se poate sa te apuci de construit un bloc si sa nu stii ca ai nevoie de autorizatie de construire sau ca, daca o ai, trebuie sa o respecti", a explicat Popa.

Dupa amenda… nimic

Presedintele de sedinta, consilierul local PNL Ovidiu Turdean, face si el parte dintre initiatorii proiectului si a incercat sa-si convinga colegii de sedinta sa voteze "pentru" demolarea constructiilor ilegale.

Turdean nu a acceptat insa amendamentele propuse de colegii de sedinta, exceptie facand cel al consilierului PSD Stefan Dimitriu, care insa a fost respins prin votul consilierilor. "Exista un grup care sfideaza autoritatile si care crede ca poate sa mearga la nesfarsit cu practicile ilegale.

Trebuie sa le aratam ca nu se poate asa. Consiliul Local va da verdictul in ceea ce priveste demolarile", si-a exprimat opinia Turdean. Si secretarul Primariei, Mircea Jorj, a sustinut proiectul. "Din punct de vedere juridic, noi nu avem ce sa le facem.

Comisiile se deplaseaza la fata locului, dau o amenda si nu mai au ce face. Mai nou, constructorii evita Primaria si se duc direct la Cartea Funciara. Se intabuleaza si nu mai avem ce sa le facem. Trebuie sa luam masuri", le-a explicat secretarul consilierilor.

"Cearta" constructiva

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vazut intreaga "cearta" din Sala de Sticla a Primariei ca pe una constructiva. "Este o discutie foarte importanta si ma bucur ca a avut loc.

Intr-adevar, exista posibilitatea ca proiectul sa deschida calea unor abuzuri, dar, in momentul de fata, in instanta se amana foarte mult procesele, timp in care constructorul isi continua treaba fara a ne lua in seama.

De exemplu, am actionat in instanta proprietarul unei cladiri de pe strada Frunzisului ce incepuse constructia fara autorizatie. Din august suntem in proces, iar urmatorul termen, cel de-al patrulea, este programat de 24 ianuarie.

Intre timp constructia a ajuns la etajul 3, iar noi nu mai putem face nimic pentru ca deja am dat amenda", a explicat Boc.

Socoteala de acasa…

In numarul trecut al GAZETEI ati putut citi care era pozitia consilierilor locali in ceea ce priveste proiectul inainte de discutarea sa in sedinta. Asa cum veti vedea, socoteala de acasa nu se potriveste insa cu cea din targ.

GAZETA a intrebat dupa sedinta, consilierii care si-au schimbat votul ce i-a determinat sa faca acest lucru, iar pe "nehotarati" ce i-a determinat sa se decida intr-un anume fel.

Inainte de sedinta - La sedinta

PNL

Adrian Catana : Pro - Pro

Horea Florea : Pro - Pro

Radu Morariu : Pro - Pro

Ciprian Paun : Pro - Pro

Tudor Puscas : "absent" - absent

Ovidiu Turdean : Pro - Pro

PD

Adrian Gurzau : Pro - Pro

Nicoleta Postolache : Nu stiu - Pro

Florin Stamatian : "voi fi absent" - absent

UDMR

Fekete Emoke : Nu stiu - Pro

Irsay Miklos: absent - Pro

Laszlo Attila : Pro - Pro

Molnos Lajos : Pro - Pro

Somogy Gyula : Nu stiu - Pro

Palfi Carol : Absent - Pro

PSD

Alexandru Cordos : Nu stiu - Contra

Stefan Dimitriu : Nu stiu - Contra

Maria Dulca : Pro - Contra

Remus Lapusan : Pro - Absent

Gheorghe Vuscan : Nu stiu - Contra

PRM

Liviu Chioran : Absent – Contra

Mircea Petric : Contra – Contra

Mihai Sandu : Absent - Contra

Eugen Pop : "Nu raspund la telefon" – Contra

INDEPENDENTI

Ioan Pop : Absent - Contra

Ioan Nistor : Absent - Pro

Petru Pantea : Absent - Absent

Maria Dulca, consilier local PSD, ne declara inaintea sedintei ca va fi "pentru desfiintarea constructiilor ilegale". La sedinta, Dulca s-a razgandit si a votat impotriva proiectului. "Nu vazusem proiectul inainte de sedinta. M-am hotarat cand am vazut despre ce era vorba.

Exista o lege care trebuie aplicata. Hotararea este redundanta atata timp cat exista legea. O cladire nu se naste din pamant. Se poate interveni pe tot parcursul constructiei si nu cred ca este necesara demolarea", ne-a declarat consilierul local PSD.

Nicoleta Postolache, consilier local PD declara pentru GAZETA: "Nu stiu cum voi vota. Cu siguranta sunt destule constructii care merita sa fie demolate, dar trebuie studiat fiecare caz in parte." La sedinta de CL, Postolache a votat "pentru". "Sincer, am votat dupa o lunga chibzuinta.

Cred ca, totusi, trebuie studiat fiecare caz in parte. Clujul arata deplorabil in acest moment, tocmai datorita acestor constructii. Sunt insa oameni care gresesc cu 10 sau 20 de centimetri. Nu mi se pare normal ca acestora sa li se demoleze constructiile", ne-a declarat Postolache.

"Trebuie sa ma consult cu colegii mei de partid", spunea inainte de sedinta Fekete Emoke, consilier local UDMR. Fekete a votat "pentru" demolare. "Cred ca forma in care s-a prezentat proiectul este perfect legala. E nevoie de o fata mai ordonata a orasului.

Constructorii au obligatia sa intre in legalitate si sa asigure un aspect placut zonei in care construiesc. Constructia trebuie sa se incadreze in Planul Urbanistic General", si-a argumentat consilierul local UDMR votul.

Somogyi Gyula, consilier local UDMR, ne declara ca nu stie cum va vota, dar ca "trebuie gasita o cale amiabila pentru aceasta problema, fara insa a se trece la demolari". Gyula s-a razgandit in privinta caii amiabile si a decis sa treaca direct la demolare, votand "pentru".

"Trebuie redata Clujului fata pe care o merita", a declarat consilierul.

Alexandru Cordos, consilier local PSD, nu stia cum o sa voteze, dar in final s-a decis si, asemenea colegilor de partid, a votat "impotriva". "Inclusiv primarul a recunoscut ca nu s-au facut toate demersurile necesare in redactarea acestui proiect de hotarare.

Noi am cerut mai multe explicatii si am incercat sa facem amendamente, dar s-a incercat sa ni se impuna de catre initiatori proiectul in forma redactata de ei", si-a argumentat Cordos votul.

Gheorghe Vuscan, consilier local PSD, spunea ca nu stie cum o sa voteze, dar la sedinta s-a hotarat si a votat "impotriva". "Nu s-a acceptat nici un amendament. Nu putem fi chiar atat de exclusivisti. In plus, ni s-a spus tarziu si ca hotararea nu s-ar aplica retroactiv.

E drept ca pentru cei care sfideaza autoritatile ar fi o masura buna, dar celor care vor si pot sa intre in legalitate trebuie sa le dam o sansa", ne-a declarat Vuscan. Domnu’ consilier ar fi trebuit sa citeasca GAZETA de Cluj.

Astfel, el ar fi aflat din declaratia viceprimarului Adi Popa, declaratie prezentata de GAZETA in numarul trecut, ca o eventuala Hotarare de Consiliu Local nu urma sa se aplice retroactiv.

Consilierul local PRM Eugen Pop nu vorbeste cu presa telefonic. Clujenii l-au trimis insa in Consiliul Local. Asteptam votul uninominal. Pop a refuzat sa vorbeasca telefonic inainte de sedinta, iar dupa sedinta consilierul PRM ne-a declarat laconic: "Eu mi-am exprimat votul la sedinta. Nu mai am nimic de comentat".

"Cireasa de pe tort"

La sfarsitul saptamanii trecute, primarul Emil Boc declara intr-o conferita de presa ca, desi proiectul a fost respins de consilierii locali in sedinta de Consiliu Local, el va merge pe varianta demolarii.

"Nu pot sa raman insensibil cand jumatate plus unu din numarul consilierilor prezenti au votat in favoarea proiectului. Fenomenul constructiilor ilegale nu poate fi stopat decat prin masuri radicale.

Incepand cu 15 decembrie, la fiecare proces verbal pe care il voi primi pentru o constructie ilegala, voi dispune aplicarea amenzii maxime de 100 de milioane de lei vechi si sistarea lucrarilor cu desfiintarea constructiei in termen de 60 de zile. E dreptul meu sa iau aceasta hotarare in calitate de primar al municipiului", declara Boc.

O parte din consilierii locali sunt de acord cu decizia primarului. "Sunt de acord cu decizia primarului si sunt convinsa ca o sa tina seama de fiecare caz in parte", ne-a declarat consilierul local PD Nicoleta Postolache.

Si consilierul local PSD Gheorghe Vuscan este de aceeasi parere cu Boc, desi la sedinta a respins proiectul. "Boc a avut acest drept de aplicare a legii si inainte de a aparea acest proiect de hotarare", a declarat Vuscan. Sunt insa si consilieri care nu sunt de acord cu intentia primarului.

"Poate sa fie Boc primar si presedinte al Partidului Democrat, dar nu poate lua o astfel de hotarare fara acordul Consiliului Local", ne-a declarat consilierul local UDMR Somogy Gyula. Consilierul local PRM Mircea Petric vede declaratia primarului ca fiind "cireasa de pe tortul esecului Aliantei".

"Primarul putea sa ia aceasta hotarare inainte de sedinta si sa fi retras proiectul de pe ordinea de zi.

Il sfatuiesc pe primar sa suplimenteze numarul personalului de la departamentul juridic, pentru ca, in curand, o sa-l depaseasca pe fostul primar, Gheorghe Funar, in numarul de procese" este de parere consilierul PRM.