Cifrele nebuniei: 8.000 de bacauani sufera de afectiuni psihice, 2500 de pacienti se interneaza anual in sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean Bacau. Cele 60 de paturi sunt ocupate in permanenta de circa 100 de persoane. In tot judetul sunt doar 10 medici psihiatri iar Casa de Sanatate Bacau cheltuieste anual 10 miliarde numai pe antidepresive.

Conform statisticilor, unu la suta din populatie sufera de o boala mintala. In Bacau se estimeaza ca cifra ar ajunge la circa 8.000 de persoane. Cu o treime in plus fata de medie.

Insa, dupa cum declara dr. Carmen Covrig, medicul sef al sectiei de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, in fiecare an sunt luate in evidenta intre 100 si 200 de noi cazuri de afectiuni psihice.

"Am ajuns deja la circa 2.500 de internari pe an, precizeaza dr. Covrig. 80-90 la suta dintre acestea sunt urgente. Internarile se fac pe aceeasi structura ca in anul 1975, cand a fost infiintata sectia. De aceea, pe cele 60 de paturi stau aproape in permanenta circa 100 de bolnavi". Concluzia? Spatiile pentru tratarea pacientilor cu afectiuni mintale sunt insuficiente.

Psihiatriile bacauane supravietuiesc doar din donatii

In judet functioneaza trei sectii de psihiatrie: la Bacau si Onesti, pentru cazurile acute, si la Buhusi pentru cele cronice.

La Buhusi, cele 60 de paturi nu sunt niciodata suficiente. Sectia de psihiatrie a spitalului sta sa se darame, acoperisul abia se mai tine, iar sistemul de incalzire trebuie inlocuit. Cladirea se degradeaza de la an la an si se transforma intr-un adevarat pericol pentru pacienti si personal.

Dotarea sectiei s-a facut, in 2003, mai mult din chete si sponsorizari. Atunci, salariatii Directiei de Sanatate Publica au donat bani si astfel s-a putut cumpara un televizor, oglinzi si jocuri pentru bolnavi. Paturi, saltele si hrana au fost primite ulterior de la Inspectoratul Scolar si de la firme particulare. Necesitatile nu au fost insa acoperite.

Iar la Bacau, medicamentele pentru tratarea bolnavilor sunt asigurate in special prin donatii de la firmele straine de profil.

Pe toate fronturile numai lipsuri

In spitalele bacauane exista doar 10 medici psihiatri: cinci la Bacau, trei la Onesti, unul la Moinesti si unul la Buhusi. De aceea, medicii specialisti apeleaza la diferite artificii pentru a asigura bolnavilor psihic spitalizare si medicatie gratuite.

Pe de alta parte, medicamentele pentru aceasta categorie de bolnavi sunt extrem de scumpe. Numai pentru un antidepresiv des utilizat, Casa de Sanatate cheltuie anual peste 10 miliarde de lei vechi. Iar bugetele anuale sunt din ce in ce mai mici, in conditiile in care numarul bolnavilor creste ingrijorator de mult.

E nevoie de o reforma si nu de cosmetizare

Specialistii spun la unison ca, in aceste conditii, sectiile de psihiatrie au nevoie de reforma profunda si nu de cosmetizare, cu atat mai mult cu cat spatiile pentru tratarea pacientilor cu afectiuni mintale sunt insalubre si neincapatoare. In plus, spitalele de psihiatrie ar trebui sa poata asigura fiecarui pacient terapia adecvata.

"O sectie de psihiatrie ar trebui sa aiba saloane de maximum patru paturi, sali de mese separate pentru barbati si femei, sala de zi, unde pacientii sa poata desfasura anumite activitati, spatii de plimbare si, foarte important, sali de terapie ocupationala.

Tinut intre patru pereti, fara implicare in diferite activitati, un pacient psihic se degradeaza, chiar daca urmeaza un tratament medicamentos. Ar fi nevoie macar de un spatiu adecvat. Nu-i mare investitie", a adaugat si dr. Camelia Hriban, medic psihiatru.