Directorul Directiei Silvice, Mihai Axinte, a fost schimbat, vineri, din functie. Axinte a fost dat afara pentru a-i face loc fostului director Gheorghe Rusu, care a cistigat in instanta dreptul de a fi repus in functie.

Practic, actula putere se afla intr-o situatie fara precedent, aceea de a fi pusa in situatia de a numi in functie un director membru al unui alt partid decit cele aflate la guvernare.

Directorul adjunct al Regiei Nationale a Padurilor- Romsilva, Gheorghe Mohanu, s-a aflat, vineri, la Botosani pentru schimba conducerea Directiei Silvice si pentru a-l reinstta in functie pe Gheorghe Rusu, un om politic care, la alegerile parlamentare din 2004, a candidat pe listele Partidului Social Democrat la Senat.

Gheorghe Rusu a fost destituit in urma cu sapte luni, ca urmare a schimbarii regimului politic. Noua putere liberalo-democrato-conservatoare a decis inlocuirea lui Rusu cu liberalul Mihai Axinte. Problema a aparut de la o nesincronizare la nivelul sefilor Romsilva, care au emis dispozitia de destituire a lui Gheorghe Rusu in momentul in care acesta se afla in concediu medical.

Rusu a atacat in instanta decizia de inlocuire si, dupa jumatate de an de judecata, a obtinut cistig de cauza. Magistratii Tribunalului Botosani au decis reinstalarea acestuia in functie, dar si plata stariilor aferente functiei de director pe perioada cit acesta a lipsit din unitate.

Timp de citeva luni, conducerea Romsilva a refuzat sa puna in aplicare hotarirea magistratilor, insa, dupa ce au vazut ca nu au alta solutie, au decis, vineri, sa efectueze schimbarea. "Regia Nationta a Padurilor a facut un gest firesc, normal, de a ma reintegra pe post incepind cu data de 27 ianuarie.

Este ceva normal, atita timp cit este o hotarire judecatoreasca in favoarea mea", a declarat Gheorghe Rusu. Fostul si actutul director al Directiei Silvice sustine ca, pe perioada cit va fi director, nu va lua decizii de razbunare.

In schimb, fostul director, Mihai Axinte, care a fost pus in situatia de a-si face bagajele si de a parasi biroul pe care l-a ocupat timp de citeva luni, este convins ca situatia aparuta la nivelul conducerii Directiei Silvice este greu explicabila, insa o pune pe seama incapacitatii conducerii Romsilva.

El spune ca se va comporta ca un angajat disciplinat si ca va ocupa functia care ii va fi atribuita de noul director. "Decizia luata de Regia Nationta a Padurilor a fost de asa calitate, incit a putut fi contestata cu usurinta. Cred ca instanta si-a facut treaba de aceasta data", a declarat Mihai Axinte.

Prefectul Cristian Roman este convins, insa, ca numarul zilelor lui Gheorghe Rusu la sefia Directiei Silvice sunt numarate. El spune ca il dezagreeaza pe Rusu si ca nu poate colabora cu un social- democrat incapabil de a aplica un program de guvernare liberal