Caietul de sarcini al controversatei licitatii pentru constructia unei parcari supraetajate si a unui hotel, in Targu Mures, in vecinatatea Continentalului, a fost blocata de Prefectura. Caietul de sarcini, presarat cu criterii exclusiviste, trebuie reanalizat. Notificarea prefectului nu a ajuns, ciudat, joia trecuta in mapele de sedinta ale consilierilor. Simtind pericolul, licitatia a fost amanata brusc de Executiv pe motiv de cereri de retrocedare, aparute din senin. Dumitru Ghise, investitorul pregatit in culise, a anuntat ca se retrage. ZIARUL de Mures a obtinut o victorie de etapa.

Institutia prefectului a notificat miercurea trecuta, prin adresa nr. 22718/2006, Hotararea Consiliului Local Targu Mures nr. 345, prin care se aproba caietul de sarcini, studiul de oportunitate, comisia de licitatie privind licitatia pentru concesionarea terenului de 3120 mp, situat la intersectia strazilor Aurel Filimon cu Calarasilor.

Dupa ce a fost sesizata de catre compania americana Winmarkt, initiatoarea proiectului de constructie a unui complex comercial si a unei parcari supraetajate pe acel perimetru, dar care a fost abil scoasa din competitie prin cuprinderea in caietul de sarcini a unor criterii exclusiviste, Prefectura Mures a reactionat, solicitand CL sa reanalizeze hotararea, inclusiv anexele.

Juristii Institutiei prefectului ne-au comunicat la adresa noastra, inregistrata in 19 ianuarie, ca motivele care au stat la baza intocmirii notificarii au vizat: lipsa vizei Serviciului Juridic, a Serviciului de Urbanism si a Serviciului de Patrimoniu, absenta semnaturii reprezentantului autoritatii executive, incertitudinea asupra faptului ca deliberativul si-ar fi insusit instructiunile.

Toate aceste scapari privind forma actelor, intocmite de Executiv si supuse aprobarii CL, ne demonstreaza doar cat de pripit a fost edilul-sef sa incheie afacerea. Paguboasa pentru bugetul local, si asa carpit, dar atat de profitabila pentru propriile-i buzunare.

Prefectura a sesizat, de altfel colacul de salvare de care s-a legat Executivul, ca documentatia nu continea extrasul de carte funciara al imobilului, dar nici procesul verbal al Comisiei locale de fond funciar prin care sa se demonstreze ca terenul nu este revendicat.

Juristii au taxat si inadvertentele intre obiectul concesiunii, unde se specifica executia si a unui hotel, si motivatia concesionarii, punct la care despre hotel nu se amintea.

De asemenea, notificarea Prefecturii a vizat si lipsa avizului serviciului de urbanism pentru schimbarea regimului de inaltime a constructiei care a saltat de la cinci nivele la 18.

Aspectele nelegale constatate de Institutia prefectului au atins si problema neincluderii modului de calcul a redeventei sau a cuantumului garantiilor ce urmeaza a fi depuse de concesionar.

Remisa inainte cu o zi de licitatie, notificarea Institutiei prefectului nu a ajuns in mapele de sedinta ale consilierilor locali, intruniti joi in sedinta ordinara.

Executivul a dres busuiocul

Instiintati ca Institutia prefectului verifica documentatia de licitatie, deloc perfecta, Executivul trebuie sa fi sapat mult pentru a gasi o solutie de a iesi cu fata curata dintr-o afacere care mirosea intepator a spaga.

Asa se face ca, joia trecuta, membrii comisiei de licitatie, prezidata de catre viceprimarul Barczi Gyozo, au stat in sala in jur de 15 minute pentru a parafa amanarea licitatiei, pe motiv ca terenul este revendicat, fiind depuse patru cereri de retrocedare.

Situatia seamana extrem de mult cu cea prezentata in ancheta din pagina 3 a Academiei Catavencu, din ultimul numar, referitoare la afacerile primarului de Constanta, Radu Mazare.

Dupa modelul uzitat de Mazare, atunci cand licitatiile nu se pot truca, in schema apar niste fosti proprietari care depun la Primarie cereri de retrocedare.

Urmand firul epic al afacerilor lui Mazare, si in Targu Mures, primarul va refuza prin dispozitie sa accepte sumele propuse de ex-proprietari, iar acestia vor decide sa vanda suprafata unei firme, care in cazul nostru va fi extrem de agreata de primarul Florea.

Pentru ca Primaria vrea sa construiasca acolo o parcare, si firma aceasta a aparut din senin, primarul va aproba, prin dispozitie, platile compensatorii de cateva ori mai mari decat cele cerute de (pseudo-) fostii proprietari. Astfel firma agreata va pune mana pe parcare unde vor construi, de ce nu, chiar un hotel.

De ce nu credem povestea cu revedendicarea, dintr-un motiv foarte simplu: daca ar fi fost reala, Executivul lui Florea ar fi anulat licitatia, atata vreme cat in joc nu erau decat cele 5 milioane cat costa caietul de sarcini.

Iar doi, nu credem ca timp de trei luni, cat s-a scurs intre inaintarea propunerii de catre presedintele Winmarkt, Sergiu Stapler, pentru concesionarea sau cumpararea terenului, si aprobarea concesiunii prin liciatie publica, armata de juristi ai Primariei, de la Maria Cioban, secretarul municipiului, pana la valul tanar, nu si-a pus problema regimului juridic al terenului.

Ca povestea este cusuta cu cateva randuri de ata alba e extrem de evident.

Oricum, pe moment, este o solutie eleganta de a iesi dintr-o licitatie aranjata.

Avem un motiv in plus sa urmarim cursul acestei afaceri, atat solutionarea cererilor de catre primar, cat si perioada de 15 zile de depunere a contestatiilor. Iar pana atunci banuim ca CL va reanaliza hotararea si caietul de sarcini.

Ghise se retrage?

Cu toate ca se detasase in castigator, dupa ce Executivul prevazuse in caietul de sarcini criterii de eligibilitate batatoare la ochi deoarece se mulau exact pe firma sa, Ana Oil, Dumitru Ghise din Sibiu a fost blocat sa-si adjudece licitatia.

Contactat de redactorii Zi de Zi, Ghise a declarat ca fie nu stie nimic despre licitatie, pentru ca nu a participat, fie ca nu-l mai intereseaza deoarece ar fi fost tinta unor atacuri murdare.

Ceea ce ne-a pus pe traiectoria Targu Mures - Sibiu si ne-a intarit convingerea ca firma oierului sibian ar fi fost ajudecatarul licitatiei, daca Winmarkt nu si-ar fi bagat coada, iar ZIARUL si-ar fi vazut de alte anchete, sunt cateva detalii absolut surprinzator de mulate pe firma lui Ghise.

ANA Oil are un capital social de 50 de miliarde de lei - in caiet solicitandu-se 45, afaceri derulate in 2004 de 711 miliarde de lei (700 in caiet), o experienta de peste patru ani in activitatea hoteliera si a activat continuu cei minim 8 ani.

In plus, Dumitru Ghise este proprietar de trei ani al unui hotel de 3 stele, cu minim 100 de locuri de cazare, detinut in Sibiu din octombrie 2001.

De asemenea ne-am amintit de o poveste mai veche care il lega pe Claudiu Maior de plaiurile sibiene. Combustibilul. Si asa am facut o legatura rapida cu o alta afacere lui Dumitru Ghise: benzinariile.

Ani de zile Ghise, patron si al unui lant de benzinarii in Sibiu, a derulat afaceri cu combustibili cu Claudiu Maior, retrasul patron al firmei de transport calatori Siletina. De aici saltul in budoarul, pardon cabinetul primarului Dorin Florea nu a fost decat o formalitate.

De altfel, fostul oier Dumitru Ghise a fost vazut in mai multe randuri in Targu Mures, manifestandu-si interesul pentru tranzactiile imobiliare din municipiu.

Victorie de etapa

Pentru ZIARUL amanarea licitatiei, respectiv notificarea HCL nr. 345 reprezinta o victorie de etapa.

Cu toate ca ne-am pus in cap de la autoritati publice, judetene sau locale, am starnit iarasi targumuresenii sa se imparta in tabere pro si contra, suntem multumiti ca i-am pus o piedica scurta primarului Florea si gastii sale care nu s-ar fi manjit in comisia de licitatie.

Ne-am dovedit inca o data ca primarul nu este interesat de investitii, in acest caz parcarile, ci de a face bani din piatra seaca. Stabilind redevente minuscule: 27 de mii de euro/an, in conditiile in care Iulius Mall plateste la Cluj 70 de mii de euro lunar, iar un alt investitor in imobiliare 50 de mii de euro. Tot lunar.

Si cu toate ca un Dumitru Ghise considera ca 27 mii de euro nu sunt un chilipir … Ii reamintim ca doar din taxele de parcare ar fi obtinut 25 de milioane zilnic. Peste 600 de euro. 18.000 intr-o luna …Q.e.d.