Democratii au spus din nou D.A., propunand chiar o impartire echitabila (paritate de unu la unu) la impartirea zestrei – a functiilor. Liberalii clujeni, in schimb, par a fi ‘‘ofensati’‘ de ‘‘cererea in casatorie’‘, oferind, in schimb un ‘‘NU’‘ cu o jumatate de gura.

In ciuda dorintei clare a democratilor de accelera fuziunea, ‘‘Partidul Dreptate si Adevar’‘ar putea ramane in coada de peste, tocmai din cauza ‘‘nucleului dur’‘ din cadrul PNL, al carui reprezentant de frunte este senatorul PNL Norica Nicolai.

Membrii marcanti din PNL Cluj au pareri impartite in legatura cu propunerea democratilor privind fuziunea celor doua partide membre ale Aliantei D.A.

Declaratiile presedintelui PD, Emil Boc a generat o serie de nemultumiri in randul unor membri ai PNL Cluj, care considera, asemeni lui Calin Popescu Tariceanu ca PD a realizat o miscare lipsita de etica, punand liberalii in fata faptului implinit.

Mai mult, faptul ca Emil Boc a prezentat, odata cu acceptul partidului de a realiza fuziunea, un plan gata stabilit cu etape si date precise, reprezinta in ochii multor liberali o metoda de presiune asupra liberalilor.

Acestia din urma vor fi obligati sa intre pentru moment in jocul generat de PD pentru a nu fi acuzati ca dau semne de indoiala in legatura cu propunerea lansata inca de anul trecut, acea de a forma un partid unic impreuna cu PD.

Cu toate acestea, filiala PNL Cluj nu este dispusa sa renunte la doctrina si principiile liberale ceea ce demonstreaza ca fuziunea nu va fi un proces atat de simplu cum a fost structurat in schema temporala prezentata de Emil Boc.

Ar mai fi de spus ca, dorinta democratilor de a realiza noua formatiune politica pana la vara s-ar putea izbi de un puternic curent anti-fuziune, declansat tocmai din Cluj.

Asta in contextul in care, fraiele decizionale ale PNL Cluj se afla in mainile senatorului Norica Nicolai, presedinta Organizatiei a Femeilor Liberale, cunoscuta pentru pozitiile sale impotriva ‘‘pierderii identitatii liberale’‘, odata cu formarea noului partid.

Mai mult, Norica Nicolai este un exponent de frunte al grupului dur, anti-democrat, din care mai fac parte si Dinu Patriciu, Ludovic Orban si Crin Antonescu.

Horia Uioreanu, deputat PNL de Cluj, apreciaza ca reactia rapida a PD-ului in legatura cu fuziunea ascunde faptul ca nu s-a pregatit o discutie preliminara cu filialele judetene ale partidului, ceea ce ar putea genera probleme pentru mai tarziu cand unele organizatii ar putea sa nu fie de acord cu unele decizii.

‘‘Problema nu e termenul pe care PD l-a stabilit, problema este directia pe care o va avea, au existat discutii mai vechi inaintea declaratiei domnului Boc.

In prezent se poarta o discutie interna prin care toti membrii organizatiei, de jos in sus, isi vor pune punctul de vedere, urmand ca cei din conducere sa concluzioneze care este parerea PNL-ului.

Asa ar fi fost normal ca si dansii de la PD sa fi inceput discutiile de jos in sus, sa fi facut o evaluare in organizatii prin care sa testeze care este parerea organizatiilor. In primul rand vom vedea ce propun membrii nostri, poate propun o alta doctrina’‘, ne-a declarat deputatul liberal.

Totodata, Uioreanu considera extem de important faptul ca in PD nu a existat o discutie la nivel de organizatii: ‘‘Boc ar fi trebuit sa faca o asemenea testare inainte sa dea asemenea declaratii.

Asa mi se pare corect, pentru a vedea care este ponderea la nivel national a membrilor ce sunt pentru fuziune, pentru o doctrina crestin democrata sau social democrata’‘.

Intrebat daca PNL Cluj a reusit sa ajunga deocamdata la o opinie comuna, Uioreanu a declarat ca ‘‘inca nu s-a ajuns la o concluzie dar au loc intalniri in Campia Turzii, Dej si Turda’‘. Declaratiile senatorului PNL Norica Nicolai sunt extrem de transante.

‘‘Ca in orice casatorie de care afli prin intermediul presei mi se pare jenant sa fixezi un termen fara sa intrebi daca celalalt se insoara cu tine’‘, sustine aceasta. Nicolai este de parere ca organizatia clujeana nu va accepta foarte multe compromisuri in chestiunea fuziunii dintre cele doua partide.

‘‘Clujul ramane liberal, putem admite o fuziune dar nu in afara liberalismului, altfel ramaneam in PN"CD si apartineam de Partidul Popular’‘, ne-a declarat senatorul PNL. ‘‘Noi credem in liberalism’‘, a adaugat aceasta. La fel ca si colegii sai Ovidiu Turdean din cadrul PNL considera ca ‘‘a fost fortat modul in care PD a pus problema’‘.

Acesta este deparere ca data de 15 iunie, prezentata de catre PD ca momentul in care se finalizeaza procesul de fuziune, nu este un termen tocmai realista. Cu toate acestea Turdean considera ca procesul ar trebui finalizat cat mai repede pentru a realiza alegeri in noile structuri de conducere.

In legatura cu schimbarea doctrinei PNL, acesta considera ca ‘‘este un punct de discutii foarte important deoarece majoritatea nu doreste schimbarea doctrinei. S-ar putea totusi ca in interesul partidului sa se accepte anumite compromisuri.

Turdean considera ca solutia ar putea fi o doctina liberala, deoarce PNL nu ar putea renunta usor la traditie. ‘‘O formula liberal-democrata, afiliata la Partidul European Liberal Democrat si Reformist (ELDR) ar fi o solutie mai echilibrata’‘, sustine Turdean.

In opinia democratilor, fuziunea dintre PNL si PD ar trebui sa se finalizeze pe 15 iulie printr-un congres. In opinia PD, fuziunea ar trebui sa fie negociata de comisii paritare, iar distribuirea posturilor de conducere sa se faca in acelasi regim de unu la unu.

Democratii au precizat ca au elaborat un calendar cu termene clare pentru a da un semnal ferm ca doresc fuziunea. Discursul presedintelui PD, Emil Boc, este extem de similar cu cel al presedintelui Traian Basescu sustinut cu cateva luni in urma.

Emil Boc a afirmat ca noua formatiune s-ar putea numi Partidul Dreptate si Adevar (PNL-PD) si ar putea fi afiliat la Partidul Popular European. El a precizat insa ca toate aceste aspecte vor fi negociate cu liberalii.

In legatura cu actiunea spontana a PD, deputatul Daniel Buda ne-a declarat ca "era o chestiune de timp sa apara aceasta propunere. Nu a fost o surpriza, a fost decizia PD sa accelereze. Trebuia sa se iasa din aceasta incertitudine.

Nimic nu e batut in cuie insa, in politica intotdeauan poate aparea ceva care sa schimbe directia de la cursul normal’‘.

Daniel Buda nu considera ca pozitia PNL este defensiva dar a remarcat ca ‘‘daca de referim insa la Ludovic Orban el este o problema aparte’‘, referinduse la vicepresedintele PNL, un cunoscut militant impotriva fuziunii.