Presedintele PD, Emil Boc, a dat ieri o serie de explicatii in legatura cu subiectul fuziunii dintre PD si PNL.

Boc a facut, ieri, o declaratie soc, in contradictie cu declaratiilor premierului Calin Popescu Tariceanu care a sustinut public ca nu a fost informat in legatura cu programul fiziunii propus de catre democrati: liderul democrat a spus, explicit, a avut o discutie cu liderul liberal, chiar inainte de a prezenta decizia privind

fuziunea pana in 15 iunie, discutie in care i-a descris programul stabilit pentru fuziune. In acest context, teoria conform careia premierul Tariceanu a fost pus in fata faptului implinit cade.

Astfel, rezulta ca seful PNL a ‘‘omis’‘ sa le comunice colegilor liberali propunerea democratilor, mai mult, el insusi a dat de inteles ca nu a fost instiintat despre ‘‘planul lui Boc’‘. Putem vorbi de o noua ‘‘omisiune’‘, din ciclul celor cunoscute deja care il au ca personaj principal pe premierul liberal Calin Popescu Tariceanu.

Mai mult, ar fi de spus ca si liberalii clujeni s-au aratat, la inceputul saptamanii, ofensati de propunerea liderului PD, pe motiv ca nu au fost consultati in prealabil.

‘‘Credem ca dupa fuziune cea mai buna solutie este afilierea la Partidul Popular European. Procesul fuziunii poate fi finalizat in 6 luni adica pana in 15 iulie.

Am luat decizia de a fi de acord in privinta acestei fuziuni, in cel mai scurt timp, deoarece nu doream sa ne cream o imagine de «buni la vorbe si nu la fapte» Dorim sa realizam cel mai puternic partid de centru dreapta’‘, si-a argumentat, ieri, liderul PD, Emil Boc, propunerea lansata liberalilor.

Totodata, el a facut o precizare in legatura cu faptul ca nu si-ar fi consultat partenerii de Alianta, in legatura cu calendarul fuziunii. ‘‘Eu am avut o discutie cu premierul, chiar inainte de a prezenta decizia noastra in care i-am descris programul stabilit pentru fuziune.

Am purtat o discutie preliminara si l-am informat de intentiile noastre’‘, a precizat Boc in acest sens. Declaratia liderului democrat anuleaza practic reactia liberalilor din ziua in care propunerea si calendarul fuziunii au fost facute publice la Bucuresti.

Astfel, ar fi de reaminti ca presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu a lasat sa se inteleaga, la inceputul saptamanii, ca a fost anuntat de decizia democratilor de-abia dupa ce ea a fost luata.

Aflat la Sinaia in ziua in care Boc isi facea publica propunerea, la o sedinta cu parlamentarii liberali, Calin Popescu Tariceanu a spus textual ca nu cunoaste ‘‘propunerea lui Boc’‘. ‘‘Nu am ce sa comentez, pentru ca nu cunosc propunerea lui Boc. Astept sa ma lamuresc la sedinta Aliantei’‘, a spus el.

si Bogdan Olteanu a admis ca PNL a fost luat prin surprindere de propunerea PD si ca liberalii nu au fost informati. ‘‘Inteleg ca PD a gandit astazi un calendar, deci nici domniile lor nu au avut cunostinta de el pana azi’‘, a raspuns el ironic.

:i liderii liberali clujeni au sustinut, la inceputul saptamanii, ca au fost luati prin surprindere de propunerea PD, mai mult, ca modul in care Boc a prezentat propiectul fuziunii ar fi fost o metoda de presiune asupra lor.

Declaratiile senatorului PNL Norica Nicolai, acordate cotidianului ‘‘Buna ziua, ARDEAL’‘, la inceputul saptamanii, au fost extrem, de transante. ‘‘Ca in orice casatorie de care afli prin intermediul presei mi se pare jenant sa fixezi un termen fara sa intrebi daca celalalt se insoara cu tinet‘, sustine aceasta.

Nicolai a spus raspicat ca organizatia clujeana nu va accepta foarte multe compromisuri in chestiunea fuziunii dintre cele doua partide. ‘‘Clujul ramane liberal, putem admite o fuziune dar nu in afara liberalismului, altfel ramaneam in PN"CD si apartineam de Partidul Popular’‘, a mai spus Nicolai.

Liberalii au propriul lor calendar privind fuziunea. Dupa ce daduse initial un termen de 18 luni, Tariceanu l-a redus la un an, mentionand ca fuziunea se va face de jos in sus, adica va incepe cu consultarea filialelor.

Calendarul fuziunii propus de PD prevede, ca prima etapa, dezbateri in structurile locale intre 1 februarie - 31 martie 2006 si constituirea comisiilor paritare locale in vederea fuziunii. A doua etapa, intre 1 aprilie - 30 aprilie 2006, prevede constituirea comisiilor paritare judetene.

Intre 1 mai - 10 mai 2006, ar urma sa fie constituite comisia de statut a noii formatiuni si comisia pentru organizarea congresului de fuziune. Intre 10 mai - 31 mai 2006, ar trebui finalizat statutul noii formatiuni politice. A cincea etapa are in vedere organizarea de dezbateri in teritoriu, intre 1 iunie - 15 iunie 2006.

Al saselea pas presupune finalizarea proiectului de statut al noii formatiuni politice, intre 15 iunie - 25 iunie 2006. Ultima etapa ar presupune aprobarea fuziunii, la 1 iulie 2006, in structurile politice ale PNL si PD. Precizam ca fostul strateg si presedinte al PNL Valeriu Stoica a fost primul care a propus fuziunea dintre PNL si PD.

Observand ca acest obiectiv intampina rezistenta la ambele partide, el a facut public, la mijlocul anului trecut, un nou proiect. Acesta prevedea, intr-o prima etapa, fuziunea dintre PNL si PNTCD. Noul partid ar fi trebuit sa se acomodeze cu doctrina populara si sa activeze in PPE.

O a doua etapa a planului Stoica prevedea constituirea unei federatii intre partidul nou rezultat si PD. Ulterior, in functie de modul in care activitatea federatiei ar fi fost pozitiva, se repunea pe tapet problema fuziunii.

Acest proiect avea si o varianta de avarie in cazul in care nu s-ar fi realizat fuziunea dintre liberali si taranisti: federatie formata din PNL-PD-PNTCD. In toamna anului 2005, Valeriu Stoica a mai avansat si un plan de rezerva uperea din PNL a unei grupari consistente care ar urma sa fuzioneze cu PD si sa formeze Partidul Popular.