PSD Cluj pregateste o lovitura de imagine imensa. Pentru alegerile locale din 2008, PSD Cluj nu are contracandidat pe masura lui Emil Boc. Laboratoarele politice ale PSD Cluj l-au inventat pe adversarul lui Boc. "Solutia’‘ Remus Lapusan nu ar avea sanse nici macar sa ajunga in turul doi. Cozmin Gusa va fi arma contra Boc. FCM "U’‘ va fi si ea aruncata in lupta

In prezent, se contureaza doua ipoteze viabile: fie Gusa revine in PSD cu acte in regula, in urma unei absorbtii a PIN in PSD, fie va fi candidat independent la Primarie in 2008, cu sustinerea unor grupuri de interese din mai multe partide, printre care si PSD.

Este cunoscut faptul ca la alegerile locale anterioare, Ioan Rus - candidatul PSD, a pierdut extrem de multe voturi tocmai datorita faptului ca era "omul PSD’‘. Clujenii aveau incredere in managerul Ioan Rus, dar nu aveau incredere in "cei trei trandafiri’‘.

In prezent este aproape cert faptul ca Gusa va utiliza ca strategie politica, in vederea castigarii capitalului de imagine pe plan local, echipa de fotbal FCM Universitatea Cluj. Legatura dintre "maidanezul politic’‘ cu unul dintre cele mai puternice brand-uri clujene v-o dezvaluim in cele ce urmeaza.

Asul FCM "U’‘

Liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, pregateste o noua lovitura pe scena politica romaneasca, mai exact intoarcerea in PSD, pe filiera grupului "reformator’‘ din PSD.

Liderul PSD Cluj, Ioan Rus, a lasat deschisa o portita pentru apropierea lui Gusa de PSD, asta, in contextul in care Gusa a sustinut ca partidul pe care il reprezinta s-ar putea reorienta spre o alianta cu un partid mai mare.

Pe de alta parte, Gusa a recunoscut pentru o publicatie locala ca are discutii frecvente cu liderul social-democratilor clujeni. "Exista oameni in PSD cu care eu continui sa am legaturi si cu care si-ar dori sa colaboreze oricine.

Unul dintre acestia este Ioan Rus’‘, a declarat Gusa pentru o publicatie locala. Odata cu plecarea din PD, tinta predilecta a lui Gusa a devenit Puterea, cu bataie lunga pe Traian Basescu, pentru a-si castiga, astfel, dreptul de a se intoarce alaturi de PSD, vechii prieteni politici. Cu toate ca, initial, strategia era ca programul de "cura‘enie’‘ din PSD sa-l reintegreze pe "maidanezul’‘ Gusa, recent, planul s-a schimbat. In ecuatia reintoarcerii lui Gusa la matca, un rol decisiv il joaca echipa de fotbal "U’‘ Cluj.

Pentru a intelege mai bine legatura lui Gusa cu fotbalul, e necesar sa facem o scurta trecere in revista a motivelor reale care au determinat plecarea acestuia din PD.

Trafic de influenta?

Plecarea lui Gusa din PD, odata cu castigarea alegerilor de catre Alianta, nu s-a realizat, asa cum inceara sa acrediteze Gusa, "de bunavoie’‘, ci "la cerere’‘.

Mai exact, in anul 2004, in preajma alegerilor, Cozmin Gusa, la acea vreme mana dreapta a lui Traian Basescu, a intrat in cercul vicios al fratilor Iancu, actionarii majoritari ai VGB Oil, societate ce detine 50% din Balkan Petroleum, proprietara rafinariei bacauane RAFO.

Unul din fratii Iancu, Marian Iancu, este si patronul echipei Politehnica Timisoara. Cum se stie deja, fratii Iancu, Toader Gaureanu si Ovidiu Tender sunt cercetati penal in afacerea Rafo, alaturi de Corneliu Iacobov, fostul patron al Rafo, dinainte de alegerile din 2004.

Fratii Iancu l-au cunoscut pe Cozmin Gusa prin intermediul lui Toni Dobos, in prezent consilier al presedintelui Poli Timisoara, la acea vreme "U’‘-ist cu acte in regula. La U Cluj activau mai multi jucatori imprumutati, inclusiv de la Poli Timisoara, echipa achizitionata de fratii Iancu contra sumei de 3 milioane de euro.

Potrivit unor surse, apropierea dintre Gusa si fratii Iancu a mers pana intr-acolo incat cel dintai le-ar fi promis fratilor ca ii va ajuta sa-si rezolve "problemele cu Justitia’‘.

Mai mult, pentru acest "serviciu’‘, ramas la nivelul de promisiune, Gusa ar fi primit, in schimb, niste "favoruri financiare’‘, pe care, odata cu plecarea din PD si infiintarea Partidului Initiativa Nationala, le-ar fi varsat in conturile noii sale formatiuni politice.

De aici, probabil si plecarea lui Aurelian Pavelescu din PIN, odata cu refuzul lui Gusa de a justifica niste bani intrati in conturile partidului.

Revenind, odata cu castigarea alegerilor de catre Alianta, Gusa a incercat sa-si tina promisiunea facuta fratilor Iancu. Motiv pentru care s-a adresat cu o "solicitare’‘ lui Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor.

Blaga insa nu a raspuns solicitarii lui Gusa, ba mai mult, l-a instiintat pe Traian Basescu despre "manevrele’‘ lui Gusa. A urmat reactia ferma a lui Basescu, concretizata in schimbarea lui Gusa din fruntea grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor.

Simtind ca scaunul i se clatina, Gusa a incercat sa-si forteze norocul, propunandu-se candidat pentru sefia PD. Finalul acestor evenimente este binecunoscut, mai exact parasirea "la cerere’‘ a PD de catre Gusa si un mic grup de apropiati.

Driblinguri alb-negre

Vazand ca promisiunile lui Gusa nu se concretizeaza, fratii Iancu l-au tras pe linie moarta pe Dobos, cel care le-a facut legatura cu fostul PD-ist. In prezent, patronii Poli incearca sa scape de Dobos, insa exista o serie de clauze contractuale precise, care prevad despagubiri consistente in cazul in care acesta ar urma sa fie dat afara.

Demn de remarcat este faptul ca, inca din toamna anului trecut, Dobos si-a manifestat dorinta de a reveni la "U’‘ Cluj. Urmatoarea miscare a conducerii Universita‘ii vizeaza readucerea lui Dobos in calitate de presedinte al clubului.

Se pare ca Poli il va lasa pe Dobos sa vina la Cluj in contul mult discutatului transfer al tinerilor Bus si Soporan de la "U’‘ in Banat. "U’‘ ar putea lua pe cei doi jucatori 700.000 de euro.

In prima instanta, Poli a platit 50.000 de euro pentru Bus, care va evolua la "U’‘ pana in vara, iar apoi va mai incasa 50.000 de euro. 400.000 de euro vor fi primiti daca Bus va confirma in tricoul lui Poli, ceea ce este foarte probabil. Pe Soporan s-au primit imediat 100.000 de euro, iar daca va corespunde la Timisoara, "U’‘ mai primeste 100.000 in vara.

Mai mult, Cozmin Gusa, viitorul candidat surpriza pentru Primaria Cluj-Napoca pentru alegerile din 2008, urmeaza sa devina presedinte de onoare al Universita‘ii. Bineinteles, Gusa ar urma sa inhate cateva actiuni ale Universita‘ii, dintre cele care nu apartin municipalita‘ii.

Astfel, din postura de presedinte al unui club de fotbal cu priza la clujeni, Gusa ar reusi cu succes sa capteze atentia opiniei publice, in vederea pregatirii campaniei electorale din 2008.

Aventuri de maidanez

Oportunistul politic Cozmin Gusa, fost secretar general al PSD, fost membru de vaza al PD, a avut una dintre cele mai ciudate traiectorii politice ale Romaniei ultimilor ani. Ascensiunea sa fulgeratoare spre varfurile puterii a uimit si a scandalizat in egala masura.

Odata demisionat din PSD, Gusa a acceptat, la putina vreme dupa aceea, sa imbrace hainele PD, fiind, in preajma alegerilor generale, unul din oamenii de baza ai presedintelui Traian Basescu. Fidel caracterului sau instabil politic, Gusa s-a "restras’‘, asa cum am aratat, si din PD, dupa alegeri, cu scandalurile de rigoare. Cu toate ca este originar din Ardeal, din Campia Turzii - unde intr-o vreme vindea guma de mestecat prin gara - Gusa a avut un comportament public dambovitean.

Desi a tradat, rand pe rand, mai multi stapani, printre care pe "greii’‘ Adrian Nastase si Traian Basescu, Gusa va fi reacceptat de catre PSD, "de voie, de nevoie’‘. Minusculul partid pe care-l pastoreste Gusa, PIN, urmeaza sa fie absorbit de PSD.

Totodata, exista si posibilitatea ca in alegerile locale Gusa sa fie doar sustinut de mai multe partide politice aflate in opozitie pe plan local, formatiuni care nu au un contracandidat in masura sa-l doboare pe Boc.

Ar mai fi de spus ca unul dintre putinii social-democrati care nu au ridicat vocea impotriva lui Gusa, in ciuda traseului sau politic si al comportamentului demn de Caragiale, este tocmai liderul ardelenilor din PSD, Ioan Rus.

De la „ciunga’‘ la sefie

La Gusa, smecheria, insolenta si debitul verbal excesiv nu i-au fost atenuate de studiile universitare. Gusa a absolvit Facultatea de Fizica a Universita‘ii Babes-Bolyai, in anul 1994. Din biografia sa oficiala lipsesc insa cateva episoade, spunem noi, importante.

Unele surse sustin ca Gusa a debutat in afaceri comercializand tigari si vestita „ciunga’‘, pe vremea comunismului. Mai apoi, gratie calita‘ilor sale manageriale, a ajuns director de marketing al firmei clujene Hiparion, care editeaza si distribuie publicatii.

N-a rezistat prea mult in respectiva firma, asa ca, in 1995, s-a angajat redactor (sef al sectiei romane) la Radio Sonic.

Postul a falimentat la scurt timp, nu inainte insa ca Gusa sa fi fost dat afara din radio pe motiv ca si-a "sapat’‘ propriii sefi, procedeu pe care viitorul secretar general al PSD l-a folosit cu succes peste tot pe unde s-a perindat.

La inceputul lui 1995, plin de datorii, Cozmin Gusa a fost angajat, pentru a nu muri de foame, la cotidianul Mesagerul Transilvan. sefii Mesagerului nu simteau nevoia imperioasa de a angaja un secretar de redactie, dar, prin recomandare, l-au angajat pe Cozmin Gusa, care a recidivat in postul de Dinu Paturica.

Angajarea lui Gusa a fost determinata si de faptul ca sotia sa era angajata controversatului om de afaceri Sorin Dan, unul dintre actionarii Mesagerului.

De altfel, Gusa a pornit imediat o campanie discreta de lingusire a actionarilor ziarului si, concomitent, de denigrare a celor care l-au ajutat sa iasa din groapa datoriilor, adica a conducerii publicatiei.

Pe urma, Gusa a fost introdus de catre unul dintre actionari in Consiliul de Administratie, pentru ca, la sfarsitul lui 1995, sa fie numit presedinte al CA si director general, in locul lui Octavian Iacob.

Ziare si vedete porno

Pentru a le fi recunoscator tuturor celor care l-au ajutat, Gusa l-a demis din functie si pe Florin Danciu, numindu-l in locul sau pe Mircea Tatar (ruda cu sotia lui Dan Voiculescu), ziarist caruia terminarea studiilor i-a luat un veac.

Ajuns in fruntea Mesagerului, Gusa a facut o serie de afaceri atat de profitabile, incat cotidianul a falimentat in scurt timp. Dupa ce a ingropat primul ziar, in toamna anului 1997, Gusa a plecat in SUA, la prima bursa de studii.

Unul dintre cei care l-au recomandat calduros pentru respectiva bursa a fost Iuliu Pacurariu, fost senator PD, in prezent secretar de stat.

La intoarcere - intrat probabil in gratiile Serviciul de Informatii Externe - Gusa s-a trezit cu o sumedenie de functii, toate foarte bine platite: director executiv al Companiei Jurnalul, director al Departamentului Teritoriu al Antenei 1, pentru ca, in 2000, sa conduca si Jurnalul National.

Tot in 2000, Gusa a pornit inca o afacere nascuta moarta - Jurnalul de Cluj. In aceeasi vreme, Gusa a racolat-o pe femeia care-l va ajuta in viata, fara a-i fi insa sotie, Laura Andresan, in prezent binecunoscuta starleta porno.

Revenind la Gusa, surse avizate sustin ca pozitia acestuia in Jurnalul era atat de solida, incat Dan Voiculescu i-a aratat lui Marius Tuca spectrul somajului, cand acesta din urma i-a cerut demiterea lui Gusa.

Bachus politicus

Numai ca in ianuarie 2001 s-a produs lovitura de teatru pe scena celui mai important partid politic romanesc: Cozmin Gusa a fost numit brusc secretar general al PSD.

Unul din cei care l-au introdus pe Gusa in cercul lui Nastase a fost ex-ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, iar alti grei din partid, cum ar fi Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, l-au sustinut.

Drept "recompensa’‘, Gusa i-a facut vant lui Tudor, fiul ministrului, din functia de conducere detinuta la organizatia de tineret a PSD. Daca in presa i-a fost usor lui Gusa sa aplice tactica lui Dinu Paturica, mazilindu-si sefii, in PSD a comis cateva erori tactice care i-au fost fatale. In primul rand, spun surse avizate, s-a amagit singur cu puterea pe care o detinea.

Astfel, Gusa a pornit o serie de atacuri la adresa "dinozaurilor’‘ din partid, adica Dan Ioan Popescu, Octav Cozmanca, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea sau Dan Matei Agathon. Mai mult, Gusa l-a atacat virulent in presa, in toamna anului 2000, chiar pe Ion Iliescu. Or, lucru stiut, "presedintele’‘ nu iarta.

In acest fel, Gusa, prea mic pentru un razboi atat de mare, a enervat conducerea PSD, care i-a pregatit mazilirea. Semnele aparusera mai devreme. Initial, Nastase a incercat sa-l convinga pe Gusa sa accepte postul de prefect al Bucurestiului, pentru ca apoi sa candideze la Primaria Capitalei.

Secretarul general al PSD a declinat oferta. Surse din partid sustin ca el se temea de doua lucruri: ca va fi ingropat de Traian Basescu si ca se va confrunta cu ostilitatea organizatiei bucurestene a PSD, condusa de inamicul sau, Dan Ioan Popescu.

In plus, Gusa a fost banuit de conducerea partidului ca ar fi autorul manifestului "aripii curate a PSD’‘, intitulat "Adevarata remaniere’‘.

In PD cu traista plina

Fostul secretar general al PSD a intuit corect ca urmeaza sa fie trecut pe linie moarta, asa ca a plecat singur, la fel de brusc cum a venit, demisionand si din functie, si din partid.

Dupa o scurta perioada de "independenta’‘ politica, Cozmin Gusa accepta, in primavara anului 2004, oferta lui Traian Basescu de a se inscrie in PD.

"Manevra politica’‘ era una neasteptata, avand in vedere faptul ca schimbul de replici dintre Basescu si Gusa, in perioada in care cel din urma era "social-democrat’‘, depasea limitele bunului simt.

Pe de alta parte, voci avizate sustin ca "integrarea’‘ lui Gusa in PD se datora, evident, informatiilor pe care acesta le detinea despre "dusmanul de clasa’‘ PSD si care, asa cum s-a dovedit, au fost extrem de utile in campania electorala pentru Alianta DA PNL-PD (vezi cazul stenogramelor).

Odata cu castigarea alegerilor prezidentiale de catre Basescu si eliberarea fotoliului de presedinte al PD, eforturile lui Gusa s-au indreptat spre preluarea puterii.

Asa cum am aratat, motivele reale pentru care care Gusa a parasit PD au avut legatura cu afacerile din dosarul penal al fratilor Iancu, actionarii majoritari ai VGB Oil, societate ce detine 50% din Balkan Petroleum.