Arcada construieste un cartier de vile de 15 milioane de euro * Dupa ce municipalitatea a acordat companiei, dezinteresat, o mana de ajutor cu introducerea utilitatilor, acum primaria investeste 4 miliarde de lei vechi pentru realizarea unei statii de epurare in zona Borhanci * Arcada este o rasfatata a puterii, beneficiind de favoruri atat de la PD, cat si de la PNL.

Reprezentantii Arcada una declara potentialilor cumparatori si cu totul altceva presei * Milionarii din Arcada

Proiectul Arcada Group prevede realizarea in perioada 2005-2006 a unui ansamblu rezidential compus din 52 de case in zona Gheorgheni-Borhanci, urmand ca in perioada 2006-2007 sa continue cu inca o serie de 52 de locuinte. O investitie totala de 15 milioane de euro.

Arcada se lauda, pe site-ul de internet, cu dezvoltarea infrastructurii in zona, mai exact construirea drumului din interiorul cartierului, amenajarea si organizarea peisagistica a amplasamentului, serviciile de distributie si racordurile de apa, gaze, electricitate, telefoane si canalizare, precum si iluminatul stradal, toate urmand sa fie realizate de grupul Arcada. Numai ca Arcada construieste impinsa de la spate cu bani publici. Adica Arcada deruleaza o afacere privata finantata cu banii boului de contribuabil. Iata cheia marilor succese!

Afaceri, ponturi, favoruri

Absolut intamplator, Arcada beneficiaza atat de favoruri din partea PNL, cat si de favoruri din partea PD, adica a Primariei municipiului Cluj-Napoca.

Primaria a alocat anul trecut de la bugetul local suma de 20 miliarde lei vechi pentru viabilizarea zonei Borhanci, adica pentru introducerea utilitatilor.

Decizia a fost luata in primavara anului trecut, iar miscarile imobiliare pe "frontul Borhanci" au fost incepute cu mult inainte de catre firmele care aflasera de pontul introducerii utilitatilor.

Indiscutabil, firmele care au achizitionat teren in zona respectiva vor realiza profituri imense, pentru ca nu este totuna sa vinzi o casa careia administratia locala i-a adus apa, gazul si canalizarea in poarta sau sa vinzi o casa careia tu, ca vanzator, i-ai introdus utilitatile de la o distanta considerabila.

Si, fara dubii, pentru simplul fapt ca primaria a "adus" utilitatile, preturile caselor Arcada nu vor fi deloc mai mici decat cele ale pietei, desi compania, in momentul demararii proiectului se lauda ca introducerea utilitatilor se va realiza din fondurile proprii.

Dar afacerile sunt afaceri, ponturile sunt ponturi, iar favorurile sunt favoruri!

Anul acesta, municipalitatea a recidivat, alocand de la bugetul local suma de 400.000 RON, adica 4 miliarde lei vechi pentru realizarea statiei de epurare din Borhanci. O statie de care mai mult ca sigur ca se va folosi si Arcada Grup. O statie care va reduce si mai mult costurile celor de la Arcada si va mari si mai mult profitul Arcadei.

Viceprimarul municipului Cluj-Napoca, Adrian Popa, spune insa ca statia de epurare "va fi pentru toata zona Borhanci si nu pentru Arcada Group". "Cei de la Arcada construiesc separat o statie de epurare proprie. Ceea ce face primaria este pentru toata zona.

Arcada se va folosi statia de epurare pe care o face din banii proprii, dar noi trebuie sa ne gandim si la cartierul pe care primaria il va construi in parteneriat cu societatea Casarom", ne-a declarat Popa. Sa fim seriosi insa. Casarom s-a retras din proiectul Borhanci.

A fost odata…

Povestea ce urmeaza poate oferi unele explicatii referitoare la misterul "Arcada". A fost odata ca niciodata o firma de leasing, numita Euroleasing, una din miile de firme de leasing din Romania. Sorin Blaga era unul din asociatii firmei respective.

Societatea avea sediul in Giurgiu si se mandrea cu o cifra de afaceri colosala si un profit extrem de frumos. Potrivit presei vremii, Euroleasing cotiza din greu si neoficial la Opozitie, mai ales la PNL, dar, potrivit unor surse, si la PD.

PSD, partidul aflat in perioada respectiva la guvernare, a aflat despre acest lucru si a trimis Garda Financiara pe capul celor de la Euroleasing. Controlul s-a soldat cu amenzi imense, procese si evidentierea unor mari datorii catre stat. Practic, Euroleasing a fost ingropata.

In vara anului 2004, Primaria Cluj-Napoca a fost adjudecata de Emil Boc, candidatul Aliantei DA (PNL + PD). Apoi, in primavara anului trecut, Sorin Blaga devine actionar la nou infiintata Arcada Grup. Aici povestea se opreste si realitatea vorbeste.

Arcada ajunge in buricul Clujului, taman intr-un spatiu oferit cu generozitate de PNL si primeste, pe deasupra, si finantare de la municipalitate pentru a-si duce la capat proiectul.

Arcada si leopardul

GAZETA a contactat reprezentantii firmei Arcada din doua ipostaze: prima cea de cumparator banal si a doua, oficiala, de reprezentanti ai mass media. Prezentarea este diametral opusa. "Zona beneficiaza deja de toate utilitatile. Avem si statie de epurare, avem tot-tot-tot.

Casele sunt locuibile, ba mai mult, sa stiti ca sunt deja cumparatori care s-au mutat in noile locuinte", a declarat la fata locului reprezentantul Arcada unui biet cumparator, care insa era tocmai reporterul GAZETEI.

Cum utilitatile nu exista inca, probabil cei care s-au "mutat deja" in casa noua si-au pus pe langa centralele termice cu care sunt dotate casele si sobe cu lemne, iar pentru gatit probabil folosesc butelii.

Peste o jumatate de ora, telefonic, acelasi reprezentant al Arcada a intors-o ca la… Borhanci.

"S-au construit deja opt case care sunt si contractate. Sunt utilitati, dar mai trebuie intepata conducta de gaz. Si la statia de epurare am inceput deja lucrarile, nu stiu daca din banii primariei. S-ar putea. Nu stiu.

Eu sunt doar la birou", spunea domnisoara care cu doar cateva minute inainte stia foarte multe despre "Cartierul Arcada".

Din generozitatea PNL

Compania Arcada Group isi prezinta oferta intr-un spatiu ultracentral, pus cu generozitate la dispozitie de catre PNL, in numele unui program botezat "Incubatorul de afaceri" despre care puteti citi in paginile GAZETEI.

"Incubatorul de afaceri" a fost creat pentru a sprijini firmele in curs de dezvoltare, ca spatiu de show room pentru toti agentii economici interesati. Arcada Group a fost primul agent economic care a beneficiat de acest program si, deocamdata, se pare ca si singurul.

Desi programul se adreseaza firmelor tinere, care se afla la inceput de drum, tocmai Arcada a fost aleasa sa se bucure. Pe de-o parte, Arcada, o firma tanara, care are nevoie de sprijin.

Pe de alta parte, Arcada, o firma care are asociati cu averi de zeci de milioane de euro, o firma care isi permite o investitie de 15 milioane de euro.

Nicolae Badiu, proprietarul As Ro Medica si al restaurantului Sinaia, este si actionar la Arcada Grup. Alaturi de el, actionar la Arcada Group este si Marius Ciurchea, unul dintre cei 300 cei mai bogati romani. Ciurchea a intrat anul trecut in Top 300 Capital, averea lui fiind estimata la 10-11 milioane de dolari.

Are 42 de ani si a intrat in afaceri in 1989, cand facea import de calculatoare. Si-a deschis mai apoi o casa de schimb valutar. Dupa un esec cu o firma de distributie, Ciurchea si-a deschis o firma de elemente de finisaj pentru constructii, Belplast. Probabil pentru a avea ce finisa la Cartierul Arcada.