Dupa Revolutie, piata bauturilor a fost inundata de tot felul de produse, unele dintre ele reprezentand, in fapt, un real pericol la sanatatea consumatorilor. "Buna ziua, Ardeal" a atras atentia in editiile anteriaore asupra faptului ca produsul servit pe piata de fratii Micula, cu titlul de apa minerala naturala, din sursa F2 Rieni, e de fapt apa "imbogatita" cu uraniu.

Si asta pentru ca din cauza exploatarii masive a apei din F2 Rieni, panza freatica s-a distrus, existand in acelasi timp cel putin suspiciunea ca apa ar fi contaminata radioactiv din cauza vecinatatii sursei cu zacamantul de uraniu de la Stei.

Din pacate, produsele fratilor Micula nu sunt singurele care atenteaza la sanatatea consumatorului. In judetul Bihor, fieful European Drinks, s-a mai nascut un alt "fabricant" de talia si teapa fratilor Micula.

Este vorba despre omul de afaceri Radu Pentie, care sub "ambalajul" Lithinia – apa vietii, apa dragostei si tineretii" (in primul rand un evident afront adus intelectului oricarui consumator) – vinde sifon "imbunatatit" cu matasea broastei.

Mai mult, potrivit surselor noastre, in zona de unde Pentie exploateaza "miraculoasa" apa, sursa fiind FH2 Parhida-Tamaseu, inainte de `89 functiona o ferma unde erau izolate vacile tuberculoase. De mai multi ani, OPC Bihor are pe rolul instantelor de judecata doua procese cu societatea care produce apa Lithinia.

Din pacate, pericolul public pe care-l reprezinta produsul comercializat drept "apa vietii" sfideaza, inca de pe rafturi, sanatatea publica a unor oameni inocenti care cred ca vor fi "mai tineri si mai sanatosi".

Societatea care imbuteliaza si comercializeaza "miraculosul" produs este Rada Exim SRL Parhida, apartinand controversatului om de afaceri bihorean, Radu Pentie.

Potrivit site-ului oficial al produsului, gama de produse Lithinia cuprinde "apa minerala carbogazeificata" (imbuteliata la 2,5 si 5 litri), apa naturala plata si bauturile racoritoare Lithinia ce contin apa minerala Lithinia si arome de fructe de padure, fructe tropicale, etc.

Dupa cum indica si denumirea produsului, "Lithinia" este un produs bogat in litiu, care "mareste rezistenta organismului la factorii externi si de stres, ajutand organismul la pastrarea stabilitatii emotionale si la prevenirea starilor depresive, favorizeaza eliminarea toxinelor, creste metabolismul celular, avand actiune virala".

Potrivit site-ului Lithinia, proprietatile curative deosebite ale produsului anuntate de producatori ar fi oferite de prezenta litiului in apa "minerala naturala" exploatata de la Parhida Tamaseu.

De la "reclama" la realitate e insa o diferenta izbitoare, aspect ce il vom dovedi in cele ce urmeaza pe baza analizelor de laborator.

Ba mai mult, potrivit buletinelor de analiza, "producatorul pune pe piata produse care afecteaza sanatatea consumatorilor si pune pe piata produse care nu respecta conditiile prescrise sau declarate", incalcand astfel legea in mod flagrant.

Publicitate mincinoasa

Potrivit informatiilor furnizate de Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) Bihor, pentru fabricarea apelor gazoase minerale, Rada Exim SRL Parhida detine Licenta de Fabricatie emisa de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei in ianuarie 2000 si Aviz Sanitar de Produs "Apa minerala Lithinia", in care la aliniatul 2 se mentioneaza ca "parametri de calitate ai produsului sunt cei prevazuti in documentatia care a stat la baza eliberarii acestui aviz". Studiind prevederile din standardul de firma, inspectorii OPC Bihor au constatat mai multe inadvertente.

In primul rand, parametri fizico-chimici care particularizeaza fiecare apa minerala de pe teritoriul Romaniei nu sunt inscrisi in standard, dar pe eticheta produsului de safe referire la continutul de potasiu, litiu, magneziu, calciu, sodiu, dioxid de carbon.

In acelasi timp, la indicatorii considerati substante indezirabile sunt mentionate limitele maxime admise (prevazute de HG 760/2001).

Totodata, in buletinul de analiza din 07 iulie 2001 eliberat de Laboratorul de Toxicologie al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca la capitolul C, punctele 23-24 sunt mentionate valori pentru fier si mangan, compusi care, in conformitate cu legislatia in vigoare, trebuie sa fie absenti din produs.

Astfel, concluzia ce se desprinde din analiza documentatiei tehice intocmita pentru apa minerala Lithinia este ca produsul nu are notiuni elementare de conduita lucreaza la intamplare, face publicitate mincinoasa si vinde produse neconforme.

In toamna anului 2001, inspectorii OPC Bihor au prelevat probe de apa minerala si bauturi racoritoare carbogazoase "Lithinia" din stocul aflat la depozitul din Oradea al societatii Rada Exim.

S-au verificat substante uscate solubile si aciditatea la bauturile racoritoare carbogazoase in laboratorul Larex Oradea, iar determinarea continutului de litiu din apa minerala in laboratorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare Cluj-Napoca. Rezultatele analizelor sunt din nou alarmante.

Astfel, scrisoarea de neconformitate eliberata de Larex arata ca bauturile carbogazoase care pe aticheta se intituleaza "produs hipocaloric", in realitate, continutul de zahar depaseste limita maxima admisa de Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 976-1998 pentru acesta categorie de produs.

Totodata, buletinul de analiza eliberat de Institutul din Cluj pentru continutul litiu arata ca "pentru continutul de litiu, valoarea obtinuta in urma determinarii este de 31,3 ori mai mica decat cea inscrisa pe eticheta".

Apa vietii cu microbi

Mai mult, analizele realizate au demonstrat ca "apa vietii, apa dragostei si tineretii" are o incarcatura microbiliogica foarte mare.

Astfel, la finele anului 2005, inspectorii OPC Bihor impreuna cu reprezentantul Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM) si Agentia Nationala pentru Resurse Minelare (ANRM) Bucuresti au prelevat probe de apa de la sursa FH2 Parhida, analizele urmand a se realiza in paralel in laboratorul SNAM si in laboratorul Larex Bucuresti.

Variatia parametrului litiu intre determinarile facute in cele doua laboratoare se inscriau in variatiile naturale admise.

Prorietatile microbiologice ale apei la sursa indica, insa, imbutelierea unei ape cu o incarcatura microbiana foarte mare (numar total de bacterii la 37 Cdeterminat este de 150/ml si maxim admis un numar de 5/ml potrivit Laboratorului Larex Bucurestis numar total de bacterii la 37 C 748/ml fata de un numar maxim de 5/ml admis, potrivit Laboratorului SNAM Bucuresti).

Lithinia, comercializata ilegal

Demn de subliniat ca, inspectorii OPC au constatat in 2001 ca societatea lui Pentie, SC Rada SA, nu poseda licenta de concesiune pentru exploatare de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale Bucuresti, Pentie prevalandu-se doar de o aprobare pentru "explorare experimentala".

Insa, in baza licentei de exploatare experimentala, potrivit legii, producatorul nu avea dreptul de a comercializa produsul. Aspect, evident, nerespectat de catre Pentie. Mai mult, nici in ziua de azi, situatia de la Rada nu este clara.

Contactat telefonic, inspectorul-sef al ANRM Bihor, Miron Avram, cel indreptatit sa cunoasca exact situatia tuturor resurselor date spre exploatare de Agentie, a dat dovada de mari lacune. "Cred ca au obtinut licenta de exploatare in 2001.

A, nu mai stiu exact, cred totusi ca in 2002, au avut initial licenta de exploatare experimentala. Potrivit legii puteau obtine licenta definitiva in 2002. Au obtinut-o sau asa trebuia (?!).

Nu mai stiu exact, trebuie sa verific", a fost declaratia celui indreptatit sa vegheze asupra aplicarii legii in materie de rusurse minerale. Declaratia evaziva, care ca nu cumva sa-l deranjeze pe comerciant, a inspectorului Miron Avram se conexeaza perfect cu un alt aspect.

Astfel, in perioada in care inspectorii OPC desfasurau controale la aceasta societate, inspectorul-sef al ANRM "s-a temut" sa semneze procesul verbal de constatare.

Asta probabil si pentru ca Radu Pentie a incercat sa-i intimideze cu plangeri penale pe inspectorii care-si fac datoria in fata pericolului public pe care-l reprezinta produsele Lithinia.

Matasea broastei in apa vietii

In ciuda faptului ca rezultatele analizelor demonstreaza clar ca produsele din gama Lithinia sunt extrem de periculoase, Radu Pentie a refuzat sa se conformeze celor dispuse fata de firma sa. El nu a oprit productia de rebuturi alimentare asa cum au solicitat inspectorii OPC ci, foarte agresiv, a demarat imediat un proces in contencios administrativ.

Asa se face ca reclamatiile si incidentele legate de acest produs au continuat in anii urmatori.

Publicatiile Trustului GAZETA au relatat cum a reusit Pentie sa compromita pana si un lant de magazine, in care, astfel cum putem proba prin procesul verbal numarul 6/188/27.05.2003, au fost depistate zeci de flacoane de 5 litri cu "apa minerala Lithinia" plina cu matasea broastei!

Pentie "stie carte"

Contactat telefonic pentru a ne oferi o explicatie logica pentru faptul ca rezultatele analizelor OPC Bihor arata ca produsele Lithinia pun in pericol sanatatea consumatorului, Radu Pentie ne-a dat o declaratie soc. "Inspectorii sunt de vina. Rezultatele sunt asa din cauza incompetentei lor profesionale.

Ei nu stiu carte si legislatie. Daca ar fi cu substante toxice, as intelege, dar asa, ca e calciu mai mult sau mai putin,. Ca e atat litiu si nu nu stiu cat… La noi e ca merele dintr-un copac. Unele sunt mai coapte, altele mai putin coapte. Nu pot fi toate la fel", a mai spus Pentie.