Sedinta de luni a Adunarii Generale a Actionarilor societatii Drumuri si Poduri n-a avut un final tocmai fericit. CJ va incerca sa vanda active ale societatii evaluate la 19,2 miliarde. Datoriile societatii sunt, insa, de 21. Majorarea de capital propusa de conducerea societatii a fost respinsa.

In timp ce Executivul CJ se declara surprins de starea societatii, sindicalistii acuza Consiliul de dezinteres * Raportul Curtii de Conturi releva nereguli majore si plati nejustificate de miliarde * Cheia Drumurilor este la vicepresedintele Alexandru Fratean, cel care a raspuns de activitatea societatii in ultimii ani

Luni dupa amiaza s-a desfasurat Adunarea Generala a Actionarilor societatii Drumuri si Poduri. Principala hotarare aprobata este vanzarea unor active ale societatii pentru a continua aplicarea planului de redresare si privatizare a societatii.

Final cu scantei

Atmosfera de la finalul sedintei a fost agitata, existand voci care au sustinut ca deznodamantul ar fi fost regizat, dorindu-se premeditat falimentarea societatii.

Liderul sindical, Alexandru Chertes, a fost cel mai nemultumit, acuzand CJ de dezinteres fata de soarta societatii si sustinand ca solutia aleasa inseamna imposibilitatea societatii de a-si continua activitatea.

"N-a fost dus Guvernul care va acorda masuri compensatorii pentru o parte din angajati in eroare? Asa s-a dorit sa se ajunga la acest final", a declarat Chertes. Executivul CJ explicat ca solutia aleasa era singura posibila in acest moment.

Probleme grave

Inca din toamna anului trecut a fost finalizat un plan de restructurare, in ideea privatizarii societatii, document despre care vicepresedintele CJ Alexandru Fratean spune ca a fost intocmit impreuna cu o comisie, iar directorul Radu Serban sustine ca este meritul sau.

Votat si aprobat in plenul Consiliului Judetean, acest plan includea concedierea colectiva a 60 de angajati si vanzarea unor active. Guvernul a avizat masurile compensatorii pentru angajatii ce vor fi disponibilizati, ceea ce, in opinia lui Fratean, certifica validitatea documentului.

Potrivit vicepresedintelui CJ, raspunzator direct de SC Drumuri si Poduri, in AGA de miercuri au fost discutate patru propuneri. Mai intai a fost avizata continuarea programului de restructurare, iar apoi vanzarea unor active evaluate la 19,2 miliarde ROL, banii obtinuti urmand sa fie folositi doar pentru plata datoriilor, in cuantum de 21 miliarde.

Evaluarea a fost realizata de firma Evex Consult SRL iar sumele stabilite sunt cele minime la care activele vor fi scoase la licitatie. Interesant este ca propunerea privind tragerea la raspundere a managerilor societatii a fost respinsa la vot, la fel si propunerea ca actionarul unic CJ sa majoreze capitalul societatii.

Presedintele CJ a insitat ca banii obtinuti din vanzarea activelor vor fi folositi doar pentru achitarea datoriilor si nu pentru plata salariilor, sustinand ca de aici provine supararea sindicalistilor.

In plus, a anuntat ca isi rezerva dreptul de a chema in judecata persoanele retinute in raportul Curtii de Conturi, precizand ca este vorba patru-cinci persoane. Intre timp, la primul concurs anuntat pentru ocuparea postului de director nu s-a prezentat nimeni, iar concursul a fost reprogramat.

Potrivit consilierului judetean Constantin Amza, in anul 2002 a existat o oferta prin care societatea putea fi salvata de la colaps, firma germana GEIGER manifestandu-si intentia de a cumpara 51 la suta din actiunile societatii muresene.

Cu toate acestea, la acel moment Consiliul Judetean a formulat o serie de conditii pe care societatea germana le-a considerat inacceptabile.

In urma raportului Curtii de Conturi, care releva nereguli majore si plati nejustificate de miliarde, presedintele CJ, Lokodi Edita, a promis tragerea la raspundere a celor cinci persoane care sunt mentionate in documentul CC, insa nu a dorit sa dezvaluie numele acestora.

Totusi, surse din CJ sustin ca unul dintre aceste nume este cel al fostului director, Ioan Oltean. Va reamintim ca in toamna lui 2004 Alexandru Fratean a "uitat" sa-l schimbe de la conducerea societatii pe Ioan Oltean, desi acesta era pensionat din luna mai si beneficiase de o derogare de sase luni.

In locul sau urma sa fie instalat, ca director general interimar, Paul Diana, seful Inspectoratului de Constructii, pe care insa Fratean pur si simplu a omis sa-l anunte despre aceasta numire, desi figura pe ordinea de zi a sedintei de CJ din 16 decembrie.

"Poate ca dupa achitarea datoriilor vom gasi o societate care sa accepte privatizarea, chiar partiala. Daca nu, vom declara falimentul", Lokodi Edita, presedinte CJ Mures

"Nu pot comenta nimic despre sedinta AGA. Astept pana joi, cand Consiliul de Administratie al societatii va inainta CJ o noua propunere pentru ajutorarea societatii", Radu Serban, director Drumuri si Poduri