Calin Cocis, liderul Sindicatului Hermes Mures a reclamat ieri desfiintarea centrului de lucru Mures al Loteriei Romane, pe motiv ca decizia AGA din 17 ianuarie 2006 nu a avut la baza un motiv real economic. 35 din cei 80 de angajati ai Loteriei din Mures sunt membri ai Sindicatului Hermes.

Centrul de lucru din Mures este incadrat, din 2000, ca fiind unul de categoria 1 ca venituri. Cu toate acestea, procesul intentat de fostul director al punctului de lucru, Alexandru Oprea, pentru o concediere abuziva din aceasta functie a costat Loteria, la finalul celor doi ani de judecata, 1 miliard de lei.

Cocis spune ca aceasta suma a fost trecuta la categoria de "cheltuieli de exploatare", fapt ce a dus la alterarea raportului venituri-cheltuieli. In cazul in care Loteria Romana isi mentine decizia de a desfiinta acest punctul de lucru al judetului, orice castig mai mare de 6 milioane ROL va putea fi ridicat doar de la Cluj.

Cei 10 salariati TESA pe care Loteria ii avea in Mures au fost tranferati la Cluj, pana unde fac naveta in fiecare zi cu masina Loteriei. Restul salariatilor, vor fi redistribuiti catre alte agentii din Mures, dar cu alte functii, iar femeia de serviciu a fost concediata.

"Am solicitat Ministerului Finantelor, Guvernului Romaniei, si parlamentarilor Cozmin Gusa si Cristian Georgescu sa faca demersuri pentru a-l suspenda din functie pe urmaritul penal Nicolae Cristea", a declarat Cocis, care a acuzat influenta lui Cristea, directorul Loteriei, si maniera dictatoriala cu care acesta conduce societatea.

In legatura cu comentariile facute pe plan national cu privire la veniturile lui Nicolae Cristea, sindicalistii au precizat ca in 2004 veniturile directorului Loteriei s-au ridicat la 5,2 miliarde ROL, dintre care 1 miliard din salarii si 4 miliarde comision pentru depasirea planului de venituri.

"In acest timp salariatii au primit 70% din venituri", a mai declarat Cocis. Actele aditionale incheiate la contractul colectiv de munca au stipulat ca salariatii pot primi ca bonus maxim doua salarii, in timp ce directorul putea primi pana la 32.

Alte 7 centre din tara au fost afectate de hotararea AGA a Loteriei Nationale, dar sindicalistii Hermes apreciaza ca singurul motiv pentru care este desfiintat centrul de la Mures este razbunarea pe Alexandru Oprea.

In cazul in care acesta va castiga si ultimul proces impotriva Loteriei, va trebui repus in functie, functie care nu mai exista insa.

In afara personalului Loteriei, care, desi nu va fi disponibilizat, va fi afectat de mutarea la Cluj sau in alte posturi, mai prost platite, Alexandru Oprea a declarat ca este posibil ca incasarile Loteriei sa scada din cauza lipsei unui centru de unde sa fie ridicate castigurile mari.

"Solicitam suspendarea lui Cristea. Politica dansului este orientata spre afacerile sale", Calin Cocis, presedintele Sindicatului Hermes

Loteria Romana a achizitionat in Reghin un spatiu pe strada Mihai Viteazu nr. 11, cu o suprafata de 71,83 mp, la pretul de 4.5 miliarde ROL. In Targu Mures, spatiul achizitionat de conducerea Loteriei este situat pe Bd. 1 Decembrie 1918, bloc 39 si are o suprafata de 159,42 mp, societatea achitand 5,5, miliarde.

Intr-o adresa din data de 25.05.2004, semnata de Nicolae Cristea, se cerea lui Maxim Codarcea "vizionarea de urgenta a spatiilor comerciale" respective.

De urgenta a insemnat de aceasta data un interval de sase ore, intrucat la ora 15 lui Cristea i-a fost returnata o adresa in care se precizau coordonatele spatiilor vizate de directorul Loteriei Nationale.

"La Centrul de Lucru Mures, spatiul situat in Tg. Mures, bd. 1 Decembriue 1918, bloc 39 are o suprefata de 159,42 mp si se afla la o distanta de 200 de metri de o agentie si la o distanta de 4000 de m de alta agentie.

Spatiul este format din doua sali, o magazie si un grup sanitar si se afla intr-o stare insalubra rezultata in urma unor inundatii repetate si prezinta un grad avansat de igrasie.

Spatiul situat in Reghin, str. Mihai Viteazu nr.11 are o suprafata de 71,83 mp si este situat pe o strada laterala a zonei centrale, se afla la o distanta de 150 de m de agentia 26-15 si la 400 de m de agentia 26-14."

Drept urmare, spatiile din Targu Mures si Reghin nu au primit avizul conducerii de la Cluj: "Spatiile din Targu Mures si Reghin se afla intr-o stare avansata de degradare si igrasie, se afla in apropierea agentiilor proprii si nu corespund cerintelor actuale al C.N.L.R."