Bartha Iosif, directorul economic al Consiliului Judetean, a mintit in declaratia de avere din 2003 cand a mentionar ca este doar asociat al unei societati comerciale si nu administrator.

Conform mentiunilor de la Registrul Comertului, el s-a retras din aceasta functie detinuta la Agromarket Gaesti in 11 februarie 2004, pe cand declaratia pe propria raspundere a fost data in 12 februarie 2002.

De asemenea, in procesul cu Medline Tour, Bartha este acuzat ca a vandut ilegal un transformator al fostei Agroindustriala Acatari, unde era director economic, propriei firme.

Bartha Iosif, directorul economic al Consiliului Judetean din 15 februarie 2001, trebuie sa raspunda unei acuzatii destul de grave - si anume faptul ca in declaratia pe propria raspundere, data in 12 februarie 2002, a mentionat ca este doar asociat al firmei Agromarket Gaiesti si ca nu detine nici o functie de conducere la respectiva societate. In acea perioada, conform mentiunilor inregistrate la Oficiul Registrul Comertului, Bartha Iosif era inca administrator al societatii Agromarket, calitate la care a renuntat abia in 11 februarie 2004.

De ce a omis Bartha sa mentioneze ca avea si un alt gen de legatura cu Agromarket decat calitatea de asociat, este legat, probabil, de faptul ca in aceasta calitate - de administrator, pe vremea in care era director economic la Agroindustriala Acatari a parafat o afacere extrem de paguboasa pentru fostul IAS.

Licitatie cu iz penal

Firma Med Line Tour a cumparat in 2001 una dintre fermele apartinatoare fostei Agroindustriala Acatari, cea de la Gaesti. In momentul tranzactiei, Med Line Tour nu a cumparat si transformatorul care asigura necesarul de energie electrica pentru ferma, pentru simplul fapt ca era deja vandut.

Banuim ca la acea data nici nu au considerat-o o problema cata vreme exista un contract de furnizare energie electrica intre Medline Tour si noul proprietar, firma Aramis. Ultima firma a cumparat insa transformatorul de la firma Agromarket, care il achizitionase in decembrie 2000 de la Agroindustriala Gaesti.

Vanzarea transformatorului a fost deosebit de suspecta deoarece director economic la Agroindustriala, si chiar a semnat factura fiscala, era Bartha Iosif, iar actionar majoritar la Agromarket era acelasi Bartha Iosif.

De asemenea cu toate ca Directia Generala pentru Agricultura si Alimentatie, actuala Directie pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, trebuia sa aprobe vanzarea acestuia, nu exista o aprobare scrisa.

Mai mult, in AGA Agroindustriala din 27 decembrie, inclusiv reprezentantul DGAA in AGA, au aprobat vanzarea transormatorului, iar in 28 decembrie, dupa doar o zi, in concluzie, acesta s-a vandut.

In mod normal, trebuiau sa treaca 15 zile de la aprobare pana la vanzare, deoarece anuntul de vanzare a unui activ din cadrul fermei trebuia publicat in Monitorul Oficial, dupa ce s-au facut cuvenitele mentiuni in evidentele de la Registrul Comertului.

De asemenea, pentru vanzarea activului, nu s-a facut nici o nota de fundamentare, cum ar fi fost legal. In decembrie 2001, transformatorul a fost vandut catre firma Aramis, patronata de Molnar Csaba. Aramis a incheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu Med Line insa acesta a fost reziliat unilateral de catre Aramis in anul 2004.

Iar de aici a inceput un razboi de uzura, prin care Med Line a solicitat reluarea furnizarii energiei electrice, in timp ce Aramis a refuzat. Asa s-a ajuns in instanta.

Procesele

Instanta a hotarat reluarea contractului dintre cele doua firme, insa Aramis a continuat sa refuze sa furnizeze energie electrica. Med Line a obtinut in instanta chiar doua ordonante presedentiale, prin care Aramis SRL, proprietarul transformatorului, este obligata sa furnizeze energie electrica fermei.

Dar, cu toate ca cele doua hotarari consemneaza negru pe alb ca sunt executorii si trebuie puse in aplicare fara somatie, reprezentantul Aramis continua sa-si bata joc de o decizie a unei instante.

Mai mult, pentru fiecare zi de intarziere Aramis este amendata cu 500.000 ROL, pana in prezent, potrivit reprezentantilor firmei reclamante, sumele datorate ridicandu-se la peste 20 de milioane de lei.

In afara de cele doua ordonante prezidentiale care consemneaza reluarea alimentarii cu energie electrica a Fermei 4 Gaiesti, Med Line a obtinut si o hotarare pe fond impotriva Aramis SRL care le-a dat castig de cauza tot primei firme. Aramis care a apelat hotararea judecatoreasca a pierdut apelul.

Pentru a solutiona totusi conflictul, reprezentantii Med Line au solicitat si sprijinul Administratiei Finantelor Publice. Printr-o adresa din octombrie 2005, Med Line a solicitat finantelor sa execute amenda civila stabilita in contul Aramis, adresa ramasa insa fara raspuns.

Impacare refuzata

Aramis nu vrea sa vanda transformatorul, nici macar o treime din el, cat a dorit sa cumpere Med Line. Acestia au dorit sa se racordeze la reteaua electrica, insa aveau nevoie de aprobarea proprietarului unui teren peste care urma sa treaca linia electrica.

Acesta in mod misterios nu a mai fost de acord cu montarea retelei la el pe teren. Acum Med Line l-a dat in judecata pe Molnar Anton, proprietarul Aramis, pentru ca foloseste transformatorul in interes propriu. Vom reveni asupra itelor incurcate din acest proces in numerele noastre viitoare.

Pana atunci, solicitam Consiliului Judetean, sa ne raspunda daca Bartha Iosif se afla intr-un conflict de interese, detinand in acelasi timp si functia de director economic si cea de administrator la societatea comerciala Agromarket.