In numerele trecute, GAZETA v-a prezentat situatia scandaloasa a Manastirii Rasca din judetul Cluj. Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Clujului si Feleacului a binecuvantat construirea Manastirii Rasca, unde, din pacate s-au petrecut o serie de evenimente rupte parca dintr-un film de groaza.

In urma scandalului iscat de catre mediatizarea facuta de GAZETA, departamentul de comunicare din cadrul Arhiepiscopiei a promis o ancheta severa in urma careia vinovatii, oricare ar fi aceia, vor fi pedepsiti aspru.

GAZETA a intrat in posesia unei inregistrarii audio in care o maicuta care slujea la Manastirea Rasca dezvaluie momentele de groaza si teroare la care a fost supusa si activitatile nocturne nu tocmai ortodoxe care se practicau de catre preotul Siluan Trambitasu si stareta Mihaiela Buculei.

Pentru a nu ii cauza si alte probleme maicutei care a rupt tacerea, numele si prenumele acesteia vor fi protejate. De asemenea preotul si maicuta, interlocutorii victimei A vor aparea ca preotul A si "maicuta 2", pentru a-i proteja de eventuale repercusiuni.

Marturie zguduitoare

Discutia are loc intr-o chilie de la Manastirea Rasca intre maicuta A si doua fete bisericesti care slujesc la alta manastire.

Maicuta A povesteste continua teroare in care este nevoita sa traiasca si se sfatuieste cu celelalte doua fete bisericesti in privinta momentului optim de a parasi Manastirea Rasca, indiferent de dorinta preotului Siluan Trambitasu si a staretei Mihaiela Buculei.

Maicuta A este intr-o stare deplorabila, distrusa din punct de vedere fizic si mai ales psihic, avand tendinte sinucigase. Mai mult, aceasta considera ca traumele psihice la care a fost supusa o vor impiedica sa mai gaseasca credinta care a adus-o prima data la Manastirea Rasca.

In cele ce urmeaza, va prezentam marturia unei maicute cazute prada comportamentelor tiranice ale staretei si preotului.

Maicuta A: "Eu cred ca omul asta (n.r. preotul Siluan Trambitasu) nu e normal. Am eu asa o banuiala."

Preot A: "E omul diavolului, io asa cred!"

Maicuta A: "Si pe sora Cristina, care a venit cu credinta la noi, cate nu i-au facut preotul Siluan si cu maicuta Buculei... o bateau, o inchideau in beci daca il supara pe parinte.

Si pe mine m-au inchis in beci de cateva ori pentru ca am indraznit sa spun ca nu pot face de serviciu si la bucatarie si in gradina in acelasi timp".

Maicuta 2: "Doamne Dumnezeule, si cand te gandesti ca e preot. Nici cu animalele nu te comporti asa…"

Maicuta A: "Va spun ca mi-e si frica sa stau singura ca noaptea tot se vad siluete de om pe deal. Cand imi amintesc de el, mi se si face negru in fata ochilor. Nu vreau sa mai aud de el! Si inca nu o lovea oriunde, ci numai in cap.

Macar daca o lovea la picior, sa mai zicem, dar nu se poate ca un preot sa ne bata!".

Maicuta 2: "Da’ cine umbla noaptea pe camp, Doamne iarta-ma?"

Maicuta A: "Apoi preotul si cu stareta, cine sa umble? Dispar asa cu noptile si se intorc dimineata ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat ca parca noi maicutele nu stim cum pacatuiesc. Cateodata se ducea preotul si cu alte maicute de aici (n.r. Manastirea Rasca) si daca indrazneam sa ii intrebam unde s-au dus sau ce au facut, ne inchideau in beci. Acolo totul se rezolva cu beciul".

Preot A: "Si tu… nu te-ai dus niciodata cu preotul?

Maicuta A: "Apoi io nu m-am dus si de aia mancam bataie. Noi aici trebuie sa ascultam de el. Da’ dupa aceea, tot am luat bataie. Preotul Siluan e vazut asa, ca un fel de Dumnezeu aici, dar nu e deloc asa, e diavolul!"

Preot A: "Preotul e slujitorul duhovnicesc, trebuie sa dea sfaturi nu sa faca din astea…"

Maicuta A: "Apoi ca preotul Siluan nu ma lasa nici sa ma spovedesc la alt preot ca sa ne controleze deplin. Cred ca ii e frica sa nu se afle ce face el pe aici".

Maicuta 2: "Ii pacat de la Dumnezeu sa nu te lase sa te spovedesti in alta parte. Adica io, daca vreau, pot sa ma spovedesc si la popa Ioan din celalalt capat de lume daca vreau".

Preot A: "Las’ ca venim noi intr-o seara pe aici, da’ asa, ca sa fim prezenti la slujba de duminica dimineata sa vedem ce si cum face preotul Siluan. Ii exact asa cum ai zis si tu, decat sa te bagi in cele sfinte, mai bine plivesti in gradina".

Maicuta A: "Io aici nu mai suport sa stau!"

Preot A."Pai daca mai ai credinta, te ducem la alta mansatire".

Maicuta 2: "Ar trebui sa mearga la parintele Sofronie sa se spovedeasca".

Maicuta A: "Is cu psihicul la pamant, va spun sincer. M-am lepadat de cele sfinte, nu mai cred in ce credeam cand am venit aici. Imi vine si sa ma sinucid ca sa scap de toate astea. Ma pun sa stau de serviciu si la bucatarie si le-am zis ca nu pot sa le fac pe amandoua si m-au batut.

In plus, parintele si maicutele cu care se inchidea noaptea in chilie mancau numai mancare foarte buna si noua celorlalte numai resturi ne dadeau. Apoi pe maicuta Cristina asa de tare o bateau si mai ales fara motiv!"

Maicuta 2: " Da’ ce exemplu da stareta asta?"

Maicuta A: " Apoi numai bun nu. Ca si atunci cand m-au dau cu capul de pereti pentru ca cineva furase ciocolata din camara. Era o zi de post si nu era voie. Ne-au scos afara din manastire pe toate si cum nimeni nu recunostea, am patit-o eu, ca eram de serviciu la bucatarie.

Daca afla ca v-am spus ceva, iara mananc bataie. Tre’ sa plec de aici".

Preot A: "Pacat de manastire, sa-ti bati joc in asa hal de manastire, de casa Domnului. Cum au zis si oamenii, va primi mantuirea de la Dumnezeu, ca altceva nu stiu ce sa mai spun!"

Aveti dovada!

Marturia maicutei A sustine materialele prezentate pana acum de GAZETA.

La Manastirea Rasca au avut loc o serie de acte de cruzime din partea staretei si a preotului care ar fi trebuit sa slujeasca cele sfinte si sa povatuiasca credinciosii in a alege calea spre Dumnezeu.

Din pacate, ceea ce se dorea a fi un lacas sfant s-a dovedit a fi un bordel in toata regula, in care pacatele trupesti si tratamentele rele aplicate maicutelor erau la ordinea zilei.

Asa cum GAZETA v-a prezentat, in urma acestor evenimente, o parte din maicute au ales sa paraseasca manastirea in schimbul altor case ale Domnului in care sa-si gaseasca cu adevarat alinarea iar alte maicute au ales sa paraseasca definitiv viata monahala, scarbite de alternativa traita la Rasca.