In judetul Mures, potrivit statisticilor Politiei exista peste 120.000 de autovehicule, iar peste 15 societati de asigurari au deschise reprezentante sau filiale.

Pentru ca unele din politele obligatorii auto au fost introduse eronat in baza de date CEDAM, proprietarii sunt sfatuiti prieteneste sa acceseze aceasta baza de date si sa verifice corectitudinea datelor, pentru a nu se trezi cu surprize.

1200.000 de masini care circula pe drumurile judetului este o cifra pe care nu o poate verifica nimeni deocamdata. In permanenta se cumpara si se vand masini, se radiaza sau sunt abandonate pe marginea soselelor.

Din acest motiv au fost aduse adaugiri si imbunatatiri legislatiei, care prevede realizarea unei baze comune de date a societatilor de asigurari si a Politiei. "In acest fel se creeaza o situatie unica, din care reiese clar cate masini circula pe drumurile judetului.

Cele care nu au asigurare, in termen de o luna de la expirarea ultimei asigurari, vor fi radiate din circulatie. Inainte de asta proprietarilor li se va aduce la cunostinta printr-o adresa oficiala ca neincheierea unei noi polite de asigurare atrage dupa sine radierea autovehicolului.

"Sunt partial de acord cu aceasta reglementare a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor ca si sfat, nu ca o impunere. Asta pentru ca se pot strecura greseli la transferul datelor, cum ar fi trecerea unui cod numeric personal gresit, ceea ce inseamna ca masina ar putea apartine altcuiva.

Problema cea mare o constituie in acest caz cei care nu si-au transcris masinile. Le-au cumparat, au intocmit asigurarile pe numele lor personale, dar in scripte apare tot fostul proprietar", ne-a spus Alexandru Negrea, director adjunct ASIROM.

Verificari personale

Baza de date CEDAM a fost implementata si este mentinuta de catre CSA in baza Ordonantei de urgenta numarul 189/2005, pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate si in conformitate cu Directiva Parlamentului European si a Consiliului Europei nr. 2000/26/CE.

Pana aici totul este bine si pe placul tuturor. Problema apare insa atunci cand se lanseaza indemnul catre populatie de a accesa si de a verifica corectitudinea datelor personale, pe internet, prin accesarea site-ului http://cedam.csa-isc.ro. "Eu sa merg sa verific munca lor? Astia au scurtcircuit", se intreaba un sofer de taxi. "E bine sa avem posibilitatea sa verificam datele."

Cineva sigur iese in castig

Pentru ca si pana acum erau probleme si pana se rezolvau trece anul. Acum noi le sesizam inainte de a fi in necaz", ne-a spus Marton Aurel, mandru la volanul unui nou Logan. "Badea Gheorghe sigur nu stie ce e ala internet. Pe el cine il ajuta. Nu spunem ca e rau, dar noi cand gresim la servici suntem sanctionati.

In asigurari lucreaza o multime de oameni care ar trebui sa fie atenti. Sa isi verifice munca pentru ca nu ii grabeste nimeni", ne-a spus Alina Anton, in timp ce isi baga in geanta cheile unei masini pe care nu am reusit sa o identificam.

"O fi vreo smecherie? Totusi nu cred pentru ca pe un site care percepe taxa nu intra lumea sa verifice datele. Chiar daca ar fi obligati. Ce sa zic. Poate sa iasa bine pana la urma. Cine nu le are cu internetul, poate sa fie ajutat.

Nu e naspa deloc", ne-a lasat "masca", Tudor Oltean, privindu-ne "jmechereste" de la volanul Mertanului. Una peste alta parerea oamenilor este impartita ca de obicei. Ca o fi bine, ca o fi rau, vom vedea.

Cert este ca daca este o "chestie", cele 120.000 de accesari doar din Mures, vor aduce cuiva niste bani frumosi, probabil din reclama. Asta este parerea pesimistilor. Pentru optimistii care spun ca se putea si mai rau, posibilitatea accesarii si verificarii datelor personale este ceva nesperat. O deschidere reala spre democratie.