Primaria a dat unda verde proiectului initiat de Trustul GAZETA, Biroul de Arhitectura SIT, precum si de o mare parte a presei clujene, in ceea ce priveste readucerea statuii Sfintei Fecioare Maria pe amplasamentul ei istoric.

Demersul a fost initiat anul trecut si a fost intens sustinut de autoritatile locale de atunci, datorita valorii istorice a monumentului, care este cea mai veche statuie in picioare. Aducerea acesteia pe vechiul amplasament contribuie la imbunatatirea cadrului istoric al centrului Clujului, sunt de parere initiatorii proiectului.

Trustul GAZETA si Biroul de Arhitectura SIT, precum si o buna parte a presei clujene au initiat anul trecut o campanie reparatorie si de repunere in drepturi a statuii votive a Sfintei Fecioare Maria, mutata abuziv din locul ei initial - str. Universitatii - in spatele bisericii Sf. Petru din Marasti, B-dul 21 Decembrie 1989.

Proiectul a fost intens sustinut, la acea data, de autoritatile locale, atat de prefectul judetului, pe atunci, Mihail Hardau, cat si de directorul Serviciului Tehnic al Primariei, Sorin Apostu.

Crezul initiatorilor acestui demers a fost acela ca locul statuii este acolo unde s-a “nascut”, pentru a reintregi patrimoniul cultural al centrului istoric, imbogatind totodata cadrul urbanistic al zonei.

In urma promovarii intense a acestui proiect si a pasilor legali urmati pentru avizarea PUD-ului, primaria a dat unda verde pentru aducerea statuii pe amplasamentul initial.

Initiatorii demersului sunt de parere ca repunerea in drepturi a statuii Sfintei Fecioare Maria va contribui la punerea in valoare a acesteia si a cadrului istoric ce a determinat ridicarea ei. “Aducerea statuii pe amplasamentul vechi reprezinta o mare reusita pentru noi.

Statuia are un puternic mesaj religios si social totodata, fiind ridicata in semn de multumire Fecioarei Maria, pentru ajutorul adus orasului in depasirea marii epidemii de ciuma. Campania pe care am desfasurat-o nu a tinut numai de mutarea statuii in spatiul initial, ci si de restaurarea ei, care va fi posibila odata ce isi va ocupa locul in str. Universitatii.

E o mare responsabilitate pe care ne-am asumat-o, dar contribuie la intregirea patrimoniului istoric al centrului orasului. Acolo unde este situata acum, statuia se afla intr-o continua stare de degradare. In plus, fiind cea mi veche statuie, care inca se pastreaza, trebuie ocrotita, iar clujenii trebuie sa stie de existenta ei si sa o admire.

Noi am urmat pasii procedurali, primind avizul pentru mutarea statuii. Avem unda verde in demararea proiectului, lucru care ne bucura foarte mult”, a declarat arhitectul Sorin Scripcariu, unul dintre initiatorii proiectului. Acesta se arata increzator ca in cel mai scut timp statuia va fi reabilitata si isi va lua in primire locul initial.

Statuia a deranjat regimul comunist

Statuia a fost ridicata in anul 1744, la comanda guvernatorului Kornis Antal, de catre artistul Schauchbauer Antal si reprezinta o excelenta realizare baroca, ce se inscrie in seria statuilor votive inchinate Sfintei Fecioare Maria pentru ocrotirea si ajutorul adus orasului in depasirea marii epidemii de ciuma.

Statuia a rezistat pe acelasi amplasament ani la rand, atat in perioada construirii Universitatii, cat si a celor doua razboaie mondiale. Mai mult chiar, statuia a fost restaurata intre anii 1957-1958.

Totusi, la numai un an dupa restaurare, in 1959 a fost demontata si depozitata in incinta bisericii Franciscanilor, intrucat, datorita regimului de atunci, a “deranjat” conducerea Universitatii. Pana in anul 1961, clujenii nu au mai putut admira statuia ce zacea in biserica Franciscanilor. La cererea bisericii, statuia a fost montata pe actualul amplasament, in spatele bisericii Sf.

Petru din Marasti, B-dul 21 Decembrie 1989. Noul spatiu nu a fost, in nici un caz, inspirat ales, intrucat pe parcursul anilor valoarea istorica a statuii a avut de suferit - fiind intr-o permanenta degradare. Mai mult, clujenii nici nu o observa in acel amplasament si nici macar nu stiu in ce conditii a fost ridicata.