Partea pietonala a fost inaugurata la sfarsitul anului trecut, in aceasta saptamana realizandu-se receptia lucrarilor si deschiderea circulatiei autovehiculelor de tonaj mic. La receptie au fost prezenti reprezentantii firmelor de proiectare si executie a lucrarilor, precum si reprezentanti ai autoritatii locale.

"Problema construirii unui pod care sa lege cartierul Harcana de restul municipiului s-a pus si inainte de 1989, dar, in afara de promisiuni, nu s-a primit nimic. Studiul de fezabilitate si primul proiect pentru acest pod au demarat acum 12 ani, insa pe atunci era mai greu sa obtii aprobarile si fonduri", a declarat Emil Popa, proiectantul podului peste Aries.

Podul rutier a fost proiectat initial ca pasarela pietonala, iar schimbarea proiectului a fost decisa dupa discutiile purtate de admini-stratia locala cu reprezentantii Inspectoratului in Constructii, cu proiectantul si cu con-structorul. Lucrarea a fost proiectata de firma Empo Consult din Cluj Napoca si a fost realizata de firma de constructii Socot din Targu Mures.

Estimata initial la 720.000 de mii de lei, lucrarea a consumat 860 de mii de lei din bugetul local. "Lucrarea ar fi trebuit predata mai repede, insa timpul ne-a mai incetinit. De cateva ori, Ariesul a fost prea mare si o buna perioada de timp nu am putut lucra cu solutia initiala.

Cu acordul proiectantului si a autoritatilor, am schimbat modalitatea de lucru si materialele folosite, iar, la aceasta ora, podul poate suporta autoturismele de pana la 3,5 tone", a declarat Gheorghe Mihancea, reprezentantul firmei de constructii hidrotehnice Socot. In cartierele Harcana si Sf.

Ioan traiesc 65 de familii, care, pana la sfarsitul anului trecut, foloseau o barca pentru a traversa raul Aries. Masinile trebuiau sa foloseasca un drum ocolitor, de peste 10 kilometri, neasfaltat, accesul in aceste cartiere fiind extrem de dificil in perioadele ploioase. "In ultimii ani, s-au inecat peste 20 de persoane in Aries.

Cand apele au fost mari, s-a inecat si un barcagiu, acum vreo doi ani. Atunci, apele au rupt carligele de fier beton", a declarat unul dintre localnici.