Primarul Gheorghe Nichita este un aprig sustinator al echipei de fotbal "Politehnica Iasi". Sustinator pe banii iesenilor.

Regiile (in mare parte subordonate Primariei) au "pompat" si "pompeaza" in continuare bani "cu roaba" la echipa de fotbal, sub forma de sponsorizari si contracte de publicitate (chiar are nevoie monopolul RAJAC, de exemplu, de publicitate!).

Firmele de stat (cate mai sunt) - au cotizat (cotizeaza) si ele, iar municipalitatea "pune capac" acestei batai de joc la adresa iesenilor prin fondurile pe care le aloca "mingicarilor".

Atat Consiliul Local, cat si Consiliul Judetean au impus "taxa pe fotbal" (denumirea oficiala este alta), chipurile in scopul promovarii culturii si sportului iesean. Aceste taxe se ridica la aproximativ 100 euro/an pentru fiecare firma. Demn de mentionat este faptul ca acest bir trebuie platit de orice firma, chiar daca este vorba despre o simpla toneta.

Mai mult, o emanatie a alesilor judeteni spunea ca orice firma din judet indiferent daca desfasoara sau nu activitate trebuie sa cotizeze la bunastarea fotbalistilor si a celor care mai "sug bani“ de la club.

Luand in calcul numai 10.000 firme (oficial sunt peste 30.000), rezulta ca din aceasta taxa s-ar aduna un milion de euro pe an (ca nu se incaseaza acesti bani, asta este o alta discutie).

Din vanzarea biletelor vin alti bani. Daca luam spectatorii de la ultimele meciuri si un minim de 50.000 ROL/bilet, rezulta un sfert de miliard de ROL la un meci.

Drepturile de televiziune aduc alti bani. Si transferurile contribuie la marirea bugetului...

Cu toate ca exista numeroase si destul de consistente surse de finantare, echipa de suflet a primarului se afla "in buda" mai tot timpul. Cum de nu ajung acesti bani (cine si cum ii "praduie") ramane o enigma. Deocamdata.

"Evazionisti, sariti cu lozul!"

Zilele trecute, fostul sef al regiei de apa ajuns edil al Iasului dupa trei incercari (noroc de partid ca a crescut procentul de la cel "personal" de 2,ceva%) s-a dat de ceasul mortii sa faca rost de 200.000 dolari - datoriile echipei.

Interesant este faptul ca nici primarul, nici cei de la club, nu se intreaba de unde au aparut atatea datorii (cine este vinovat), ci urla in gura mare sa vina iesenii (in special oamenii de afaceri) sa acopere "gaura".

Cu un tupeu care ar trebui sa dea de gandit, primarul Nichita a acuzat oamenii de afaceri ca au ajuns "in Top 300 sau Top 500" (o fi facut Primaria si Top 500!) si nu cotizeaza la echipa de fotbal! Mai mult, a lansat o acuzatie grava, asociind ascensiunea oamenilor de afaceri in topuri cu evaziunea fiscala.

Aceasta declaratie, acordata unui post de radio, ar putea fi asimilata unui santaj de genul "daca nu cotizati, vorbesc!". In problema asta, s-ar putea asocia cu Ghiocel! Prietenii stiu care!

Intr-o alta declaratie, Gheorghe Nichita spunea: "Dupa 1 ianuarie 2005, de cand s-a schimbat culoarea politica la Prefectura, multi oameni de afaceri spun ca nu au nimic de dat pentru comunitate. Voi imprumuta eu bani, dar Poli nu va ajunge in «B»".

Ceea ce a uitat sa precizeze seful municipalitatii este daca imprumutul va fi in numele Primariei sau in nume personal. Si in numele RAJAC ar fi o varianta!

"Datoriile pe care le are clubul nu le-am facut noi, comunitatea oamenilor de afaceri"

O parte dintre oamenii de afaceri ieseni sunt revoltati de modul in care sunt tratati de actualul primar. "Si firma pe care eu o conduc are nevoie de un utilaj care va determina o dublare a productiei si noi angajari de personal.

Ma ajuta Primaria sau clubul de fotbal sa-l achizitionez? Este o aberatie sa ni se solicite intr-un astfel de mod ajutorul, cu atat mai mult cu cat datoriile pe care le are clubul nu le-am facut noi, comunitatea oamenilor de afaceri", ne-a spus omul de afaceri Marian Berdan, directorul general al companiei "Electra".

Mai multi oameni de afaceri au ridicat o alta problema, un alt semn de intrebare: de ce primarul Nichita nu a reactionat la fel de virulent cand a aflat ca "Nicolina", "Fortus", "Tepro", "Terom" sau "Moldoplast" au datorii mari la bugetul de stat si, daca nu vor fi platite, societatile se vor inchide si mii de ieseni vor pleca in somaj?

De ce nu a reactionat virulent si atunci cand mii de societati private iesene au avut conturile blocate din cauza datoriilor, in majoritatea cazurilor mult mai mici decat ale Politehnicii?

"Pe de alta parte, ce au facut autoritatile locale pentru sprijinirea comunitatii de afaceri locale in afara faptului ca au introdus noi taxe, iar pe cele vechi le-au marit?", s-a intrebat un alt om de afaceri iesean, care a mai adaugat: "datoriile clubului sa le plateasca Nichita si finii lui care au castigat licitatiile la Primarie!".

Aveam "di tati", fotbalul ne lipsea!

Exista si oameni de afaceri care sunt de acord cu sprijinirea sportului iesean, dar in conditii de transparenta a alocarii si cheltuirii fondurilor si numai daca reprezinta o prioritate pentru Cetatea Culturii (sic!).

"Intr-un oras cu o economie slabita si un procent de somaj ridicat este foarte greu sa gasesti sponsori pentru sportul local, in general. Sunt de acord sa ajut sportul, insa nu in actualele conditii, cand nu se stie exact pe ce sunt cheltuiti banii, deoarece clubul de fotbal inregistreaza datorii atat la stat, cat si catre jucatori.

Mai mult, integrarea in Uniunea Europeana va prinde Iasul cu o economie extrem de slab dezvoltata, fapt care va adanci si mai mult saracia si va accentua falimentele post-aderare, caz in care daca vom avea sau nu echipa de fotbal in Divizia A nu va mai conta pentru majoritatea iesenilor", ne-a spus omul de afaceri Gheorghe Plesu, presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi 2003.

Un alt sustinator al fotbalului este omul de afaceri Maricel Popa. "Cred ca nu este un efort foarte mare pentru un manager in a cumpara 50-100 de abonamente la meciurile clubului Poli Iasi, pe care apoi sa le distribuie gratuit angajatilor.

Pentru cei care vor sa fie si mai darnici, sunt solutii ca in schimbul banilor sa li se permita afisarea pe stadion sau chiar si la meciurile din deplasare bannere sau reclame ale firmelor pe care le conduc", a afirmat domnul Maricel Popa.

Fotbalul si imaginea! si... legatura cu prefectura!

Primarul Gheorghe Nichita a declarat ca a gasit o solutie legala prin care clubul de fotbal sa poata beneficia in continuare de finantare de la bugetul local. "Vom incheia un contract de prestari servicii intre club si Primarie. Cred ca proiectul va fi introdus pe ordinea de zi a viitoarei sedinte de Consiliu Local (22 mai - n.r.)", a spus Gheorghe Nichita.

Intrebat in ce constau serviciile pe care le va presta clubul, Nichita a explicat ca promovarea orasului Iasi prin fotbal este un exemplu de serviciu. in ceea ce priveste suma de care va beneficia clubul de fotbal, edilul a precizat doar ca va fi vorba despre vreo 15 miliarde de lei vechi, asa cum s-a stabilit in bugetul preconizat inaintea aparitiei Legii nr. 350/2005.

Din cate ne amintim, imaginea Iasului in tara a fost "purtata" de echipa Poli Iasi prin portarul criminal (nu mai conteaza cum il cheama) si prin scandalul Pancu. Imagine si-a facut antrenorul Ionut Popa, cu pornirile lui "sangeroase".

Pentru o promovare si mai si, Gheorghe Nichita vrea sa plateasca 15 miliarde lei (vechi) DIN BUZUNARELE IEsENILOR. Asta la prima strigare, ca doar exista si rectificari. La asemenea sume, exista niste reguli care pomenesc de licitatii. Dar ce, la RAJAC s-a facut licitatie pentru mai multe miliarde?

Si apropo de imagine la nivel national, oare chiar nu este suficienta cea promovata de Primarie si primar in afacerile "Palas" si "Maz"?

Asteptam cu nerabdare sa vedem cum "cloceste" municipalitatea proiectul de hotarare referitor la cele 15 miliarde, dar este de presupus ca nici macar prefectul nu se va impotrivi (are dreptul de a ataca in justitie), pentru ca, de cand a primit PNL teren in buricul targului, "s-a pus batista pe tambal“ in mai multe scandaluri.

Si pentru ca echipa de fotbal este prioritatea nr. 1 a primarului din "Orasul Culturii", s-au gasit bani si pentru nocturna. Un "mizilic" de 2,7 milioane euro (plus TVA).

Normal ar fi fost ca iesenii sa se pronunte in privinta destinatiei acestor fonduri. Cum aproximativ jumatate din populatie este formata din femei, iar Iasul are destui barbati cu discernamant, optiunea ar fi fost cu totul alta. Dar daca primarul a vrut nocturna, atunci nocturna se face.

Dupa aceea, arena din Copou ar putea fi rebotezata in Stadionul "Gheorghe Nichita" sau Stadionul "Gigi Nichita". Daca Seche a putut, ce, Gigi e mai prost?!