Tergiversarea inceperii lucrarilor la Autostrada Transilvania si modul in care s-a realizat contactul cu firma constructoare a revenit in discutie in cadrul unei conferinte de presa sustinuta, ieri, de catre deputatul PNL Cluj Horia Uioreanu. Acesta a cerut in mod public demisia ministrului Transporturilor, creandu-se astfel premisele unui nou scandal intre liberali si democrati.

Horea Uioreanu, deputat PNL de Cluj, si-a exprimat din nou opinia cu privire la incompetenta ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre. Uioreanu considera ca “daca acum exista o problema cu gestionarea fondurilor si cu birocratia care blocheaza cursul normal al lucrarilor la autostrada, cum va putea ministrul Transporturilor sa se descurce cu atatea fonduri ce vor intra in 2007?”.

In opinia deputatului PNL, modul in care s-a renegociat contractul si faptul ca ministrul Transporturilor sustine realizarea unei economii de peste o suta de milioane de euro nu reprezinta realitatea. “Economia a fost de fapt o pierdere”, sustine liberalul clujean.

“Am discutat cu persoane cu cunostinte in domeniu, care mi-au spus ca organizarea santierului, in cazul unor asemenea lucrari, reprezinta 10 la suta din totalul investitiilor”, a adaugat acesta.

Datorita faptului ca lucrarile au fost stopate si va fi nevoie de reorganizarea santierului, vor trebui alocate sume care vor pune in umbra avantajele datorate renegocierii contractului cu Bechtel.

Pe langa aceste aspecte, Uioreanu a cerut ministrului Transporturilor sa faca public si contractul initial, pentru a se putea face o comparatie si pentru a se putea observa clar daca intr-adevar s-a realizat o renegociere in avantajul contribuabililor.

In cursul acestei saptamani, deputatul PNL a anuntat ca se va adresa premierului Tariceanu, pentru a-i prezenta opiniile in legatura cu Gheorghe Dobre in vederea demiterii ministrului. Uioreanu sustine ca afirmatiile legate de incompetenta ministrului Transporturilor se bazeaza si pe raspunsul primit de la acesta, in care sunt descrise anumite fapte ce nu corespund realitatii.

Conform raspunsului transmis de Gheorghe Dobre, “lucrarile la Autostrada Transilvania nu s-au sistat, ci doar a fost incetinit ritmul lucrarilor. (... ). In perioada renegocierii contractului, avand in vedere faptul ca ritmul de lucru a fost doar incetinit si nu au fost sistate lucrarile, nu a fost necesara conservarea lucrarilor”.

Uioreanu a sugerat ca ministrul Transporturilor nu cunoaste deloc realitatea, avand in vedere faptul ca “sustine de trei ori in comunicat faptul ca lucrarile nu au fost sistate, ci doar incetinite”.

Nu este prima oara cand liberalul clujean il ataca in mod direct pe ministrul Transporturilor.

Nemultumit de amanarea reluarii lucrarilor la autostrada, dar si de intarzierea desecretizarii contractului cu Bechtel, deputatul a lansat la inceputul acestei luni un atac extrem de violent, sustinand ca “responsabilii de rang inalt din Ministerul Transporturilor dau dovada de ignoranta si dispret fata de contribuabili”.

Si atunci, ca si in cadrul conferintei sustinute ieri, Uioreanu a declarat ca “prin atitudinea sa, ministrul Gheorghe Dobre pune in pericol indeplinirea programului de guvernare si a promisiunilor electorale ale Aliantei”.