Un proprietar de oi din Maramures si-a vopsit oile in culorile echipei sale favorite, Steaua Bucuresti. Cele 17 componente ale turmei ros-albastre au fost botezate cu numele fotbalistilor stelisti (Mirela, Goiana, Paraschiva etc.) si, conform proprietarului, sunt campioane. La productia de lapte.

La iesirea din Baia Mare, pe drumul care serpuieste catre Sacalaseni, chiar inaintea hotarului comunal din Satu Nou de Jos, se afla stana lui Daniel Campan, „gazdoi” pentru toate ovinele zonei.

„Stelistele” lui Branzei In lotul ciobanului maramuresean, printre cele peste 300 de oi, stana a devenit loc de „cantonament” pentru… oile steliste! 17 lanate insemnate cu culorile ros-albastre behaie fericite, de parca ar fi cucerit Cupa UEFA, imbiate de ametitoarea mireasma de cas proaspat.

„Steaua de la stana” a facut furori inca de la masuris (traditionala masurare a cantitatii de lapte pe care o dau oile, activitate ce are loc chiar dupa formarea stanei, de obicei in prima sambata de dupa Paste). Atat ovinele, cat si stapanul lor, un satean din Mocira, pe nume Marius Branzei, au venit „echipati” in rosu si albastru.

Branzei explica rationamentul unei anomalii aparente: „mi-a venit ideea de la fotbal, normal. De copil sunt suporter al Stelei si m-am gandit ca daca fiecare proprietar isi inseamna oile intr-un fel (pentru a le recunoaste), sa le fac ros-albastre. Nimeni nu mai are oi vopsite in acest fel si mi se par deosebite. Asa poate sa vada toata lumea ca tin cu Steaua”.

Din cele 17 exemplare care au raspuns prezent la reunirea lotului ovin, doar 12 dau lapte, insa au fost deja remarcate. Sunt foarte blande si, mai ales, sunt campioane. Dar nu in divizia A, ci la productia de lapte, castigand detasat intrecerea celor mai productive exemplare de la stana ciobanului Campan.

Ciobanul si-a prezentat atractia cu argumente-mixtate… din fotbal si oierit: „tata lumea, cand le vede, se uita ca la urs. Ii drept, fiecare om isi inseamna oile cand le aduce la stana, le vopseste cu ce culoare are la indemana si cu semne care li se par lor mai usor de recunoscut. Da’ niciodata n-am avut oi insemnate asa. Sunt ca o echipa, 11 jucatoare si 6 rezerve, ha-ha-ha.

” Ciobanul , care se declara suporter pe viata al Universitatii Craiova, „o echipa a tuturor timpurilor, precum Minaur”, spune ca i-a placut jocul Stelei in competitia europeana si ar fi fost multumit macar sa o vada in finala.

Povestea de la stana maramureseana are si un talc: oile steliste sunt argumentul ca fotbalul, sportul-rege, are impatimiti chiar si acolo unde unii s-ar astepta mai putin.

Pasiuni: oile si Steaua

Marius Branzei (28 de ani) este originar din Mocira si mosteneste pasiunea pentru fotbal de la tatal sau, si el un stelist convins inca din anii ’70. „Ar fi fost prea frumos sa ajunga in finala, s-au crezut prea repede invingatori si s-au crezut vedete. Au uitat ca un meci tine 90 de minute plus prelungirile arbitrului.

Jucatorii mei favoriti sunt Radoi (pentru spiritul de echipa), Nicolita (pentru viteza) si Dica (pentru ca marcheaza goluri importante). Singurul care nu ma incanta deloc din echipa de azi este Carlos. As vrea sa mai vad la Steaua jucatori precum Lacatus sau Hagi…”, a comentat nostalgic proprietarul oilor ros-albastre. „Pentru mine, oile au fost o pasiune.

Le tin pentru ca imi plac, nu pentru ca as vrea sa scot vreun profit dupa ele. Intr-un fel, ma aseman cu Gigi Becali. Si el are oi si o mare pasiune pentru Steaua. Ma gandesc ca poate va veni sa le vada, caci prin Maramures nu a prea fost. E un om hotarat si pentru el banii nu sunt o problema, de aceea este apreciat de catre oameni”, considera Branzei.

Carlos, poate din toamna…

Este de notorietate faptul ca George „Gigi” Becali, patronul auto-declarat „doar finantator” al echipei Steaua Bucuresti, inainte de a deveni unul dintre cei mai mediatizati oameni de afaceri din Romania, a fost oier.

Ciobanul Daniel Campan (in fotografie), originar din Ocolis, un sat situat la aproximativ patru kilometri de stana, nu crede ca vreun altul din bransa ar mai putea avea o ascensiune precum Becali si il invita pe acesta la stana. Macar pentru a le cunoaste pe Mirela, Goiana, Paraschiva, Oprita, Banita sau Victorita, asa cum sunt botezate oile steliste.

Totusi, pentru ca niciuna nu este considerata „nevrednica”, din lotul ovin lipseste… Carlos (din cauza gafelor portarului portughez al Stelei). Poate ca va aparea si acesta, insa doar din toamna, atunci cand la stana vor fi adusi si berbecii.

Ce spune Gigi Becali?

Patronul Stelei a intampinat intr-un hohot de ras prelungit vestea stanei cu oi steliste, nevenindu-i sa creada cat de mare era dragostea lui Branzei pentru echipa campioana: “Ce a facut? Le-a vopsit pe toate? Extraordinar! Le-a antrenat pe toate sa fie ros-albastre.

In cazul acesta, atunci cand o sa merg in Maramures, cu siguranta am sa trec pe la el, pe acolo, ca sa le vad, ca acum sunt curios. Le-a pus si nume? Nu cred ca oile ar trebui sa aiba nume, trebuie sa fi bolnav la cap sa ajungi sa le pui la toate nume, chiar daca ai mai putine.

Oricum, trebuie sa fii putin nebun sa ajungi sa faci un lucru ca asta”, s-a mirat Becali, care totusi a recunoscut ca nu stie in ce consta „masurisul”. Argumentul sau: „Eu am fost proprietar de oi, nu am avut oile la comun cu nimeni. Nu am fost cioban la stana, doar proprietar”.