Directorul Directiei Sanitar - Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, dr. Mircea Martin, a declarat ieri ca peste 8.000 de pui de gaina au murit incepand de vineri si pana duminica la ferma Flavoia situata in apropiere de municipiul Zalau. Au fost prelevate probe pentru a fi analizate la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti.

Martin a adaugat ca in urma testelor rapide s-a stabilit ca puii ar fi putut muri fie din cauza pseudopestei aviare (o boala mortala inrudita cu gripa aviara si care mai este cunoscuta sub denumirea de „boala de New Castle”), fie din cauza unei boli parazitare numite coccidioza, care, de asemenea, este mortala daca pasarile nu sunt tratate la timp si care se manifesta prin fecale

diareice. Pana la stabilirea cauzei care a omorat pasarile, la ferma au fost luate masuri dure de securitate. Nici o persoana straina nu mai are acces in ferma si nici numai pot intra sau iesi din unitate pasari. Am incercat in mai multe randuri sa-l contactam pe administratorul fermei, dar nu am reusit.

Dan Burghele, medic veterinar in cadrul fermei, a refuzat sa vorbeasca despre cele intamplate si a spus ca doar cei de la DSVSA pot face declaratii.

Teofilia Banu, purtator de cuvant in cadrul Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti, a declarat sec ca nu are date oficiale despre problema aparuta la ferma zalauana si ca rezultatele analizelor vor ajunge mai intai la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si abia apoi la DSVSA Salaj.

Curios este si faptul ca toti cei de la care am incercat sa obtinem un numar de telefon la care sa-l putem gasi pe administratorul fermei au afirmat ca nu au numarul acestuia. Nici doctorul Dan Burghele, dar nici Mircea Martin.

Acesta din urma a subliniat ca „in urma testelor rapide pe care le-am efectuat am ajuns la concluzia ca pasarile ar fi putut muri din cauza coccidiozei sau a pseudopestei aviare, dar inca nu ne putem pronunta. Important e ca nu este vorba de gripa aviara”.

Mai ciudat este faptul ca pasarile din ferma respectiva au fost vaccinate in mai multe randuri inclusiv impotriva pseudopestei si cu toate acestea au murit in numar de peste 8.000. Pseudopesta aviara nu afecteaza ratele si gastele, ci numai gainile, curcile si bibilicile si nu este periculoasa pentru om.

Un singur program de restructurare

Mai ciudat este faptul ca, potrivit declaratiilor lui Martin, ferma Flavoia este singura din Salaj in cazul careia a fost elaborat un program de restructurare si modernizare conform cerintelor europene si cu toate acestea pasarile au murit pe capete. Martin a explicat ca un program de modernizare a fost adoptat si de societatea Oncos.

„Ei au un program de modernizare, dar nu s-au consultat cu noi”, a mai spus Martin. Un astfel de program a mai fost elaborat si pentru o ferma de mici dimensiuni din Moigrad. In judet sunt inregistrate in prezent 9 ferme de pasari din care numai 5 sunt functionale, restul fiind inchise.

Impotriva gripei aviare cu pliante

Intrebat despre masurile concrete care au fost luate la nivel de judet impotriva gripei aviare, Mircea Martin a afirmat ca au fost impartite pliante cu informatii despre aceasta boala atat la primarii cat si la scoli, au fost organizate instruiri cu medici veterinari si cu angajatii fermelor de pasari.

O alta masura a fost asigurarea necesarului de echipamente de care este nevoie in cazul aparitiei gripei aviare.

Noi cu drag raportam

Intrebati despre masurile luate in judetul Salaj in privinta gripei aviare, Directia de Sanatate Publica a raspuns prin purtatorul de cuvant, dr. Dana Pop, ca informatii concrete referitoare la firmele controlate si localitatile in care isi desfasoara activitatea nu se pot obtine decat de la membrii echipelor care au fost in control, inspectori care nu se afla in institutie decat dimineata.

Directorul DSP Salaj, dr. Costel Siserman, spune ca au fost controlate toate firmele din judet dar ca detalii despre firmele care au fost sanctionate pot fi obtinute de la Institutia Prefectului. Dr. Siserman a spus ca institutia pe care o conduce are mai putine atributiuni pe aceasta linie si ca acele controale efectuate au fost coordonate de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara.

Despre masurile intreprinse in teritoriu directorul DSP a spus ca nu le are la indemana, fiind iesit pe teren.

Nota: Firmele controlate, si de DSP, au fost publicate in „Salajeanul” ieri. Bine ca raportam cu mandrie patriotica…