Oradeanca Maria Precup se lupta de mai bine de 11 ani sa reintre in posesia casei care a apatinut familiei sale, nationalizata pe vremea comunistilor

Printr-un lung sir de ilegalitati, mai multi dintre chiriasii apartamentelor situate in cadrul imobilului de pe strada Mimozei nr. 9 au devenit proprietari ai acestora

Chiar daca actiunea in instanta a femeii a fost respinsa initial, din motive pe care le putem doar banui, actiunea penala care a urmat are sanse de reusita

Casa lui Balogh, la mana lui Achim

Dna Maria Precup din Oradea se lupta de mai bine de unsprezece ani sa reintre in posesia casei care a apartinut familiei sale, situata pe strada Mimozei nr. 9. Impozantul imobil, care valoreaza peste jumatate de milion de euro, a fost cumparat de bunicul femeii, Ludovic Balogh, si de Wittner Elisabeta, in 1932.

Casa a fost locuita de familile celor doi pana in anul 1940, cand, odata cu cedarea Ardealului Regatului Ungariei, proprietarii s-au refugiat peste Carpati. In lipsa acestora, odata cu venirea la putere a comunistilor, casa fost ocupata abuziv, impartita in 9 apartamente si inchiriata mai multor familii. Dupa revenirea din refugiu, prin actul de donatie autentificat cu nr.617/22.12.1948, cei doi proprietari, Ludovic Balogh si Wittner Elisabeta, au donat 11/28 din imobil fiicei lor, Balog Maria, casatorita cu Bologa Irimie, 4/28 parti ginerelului Bologa Irimie si 4/28 parti nepoatei Bologa Maria. Prin Decretul 92/1950, casa a fost nationalizata, desi proprietarul ei, Ludovic Balogh, fusese salariat (functionar) al Statului Roman.

Incepand din 1994, Maria Precup a notificat atat in coala funciara a imobilului cat si autoritatilor, respectiv Primariei Oradea si chiriasilor care ocupau casa, faptul ca aceasta este revendicata si constituie obiectul unui litigiu civil cu Statul Roman si fostul RAGCL Oradea.

Prin procesul intentat celor amintiti, Maria Precup solicita instantei sa constate inexistenta titlului juridic valabil al Statului Roman asupra imobilului si rectificarea in CF.

Desi a prezentat tuturor factorilor de decizie care aveau vreo legatura cu soarta imobilului documentele din care reiesea, fara putinta de tagada, ca este urmasa proprietarilor acestuia si imobilul putea fi restituit in natura, coruptia si interesele unor functionari si chiriasi au strambat legea.

Cu toate ca mostenitoarea de drept a notificat faptul ca imobilul este revendicat inclusiv Societatii de Constructii si Tranzactii Imobiliare (SCCTI Bihor), inca din martie 1994, amintita societate, condusa de controversatul Serban Achim, vinde totusi chiriasilor Bogdan si Adriana Tomescu apartamentul nr. 9 din casa de pe strada Mimozei nr.9, incalcand legea, fiindca sotii Tomescu nu indeplineau conditiile impuse de Legea 112 pentru a putea cumpara locuinta. Astfel, Bogdan Tomescu era proprietarul unei case cu 4 camere si dependinte, situata in Ramnicu Valcea, pe strada R.V. Babeanu nr. 7, inca din 1985. De asemenea, sotii Tomescu detin o casa si in Oradea, pe strada Gheorghe Sincai nr.11, unde este inregistrata si o firma patronata de ei, Vest Watt SRL, care se ocupa cu achizitionarea de fier vechi. Trebuie specificat faptul ca, in cartea funciara, casa de pe strada Mimozei nr. 9 a constituit o singura unitate locativa, nefiind impartita in apartamente.

Manevre a la Tutuianu

Dar asta nu e tot! In 27.08.1996, Consiliul Local Oradea inainteaza SCCTI Bihor un tabel cu persoanele care au solicitat retrocedarea imobilelor in natura si prin care CL Oradea invedera SCCTI sa nu emita acte de instrainare a acestor imobile pana la adoptarea unei hotarari in acest sens de catre Comisia Judeteana. Pe acest tabel, la pozitia 447, figura Maria Bologa, mama Mariei Precup.

Directorul Achim ignora insa dispozitiile Consiliului Local si prevederile Legii 112/1995 si incheie cu chiriasa Livia Tutuianu, la vremea respectiva mare activista PNL, un contract de vanzare-cumarare a apartamentului nr. 5 din casa de pe strada Mimozei.

Pentru a putea cumpara apartamentul ce fusese proprietatea familiei Balog, madam Tutuianu a dat o declaratie notariala falsa, in care declara ca nu mai are in proprietate sau in constructie nici o locuinta. Insa, prin Adresa nr.140125/25.10.2005, Primaria Oradea comunica petentei ca Livia Tutuianu figura in evidentele institutiei ca proprietara a unui apartament situat pe strada Louis Pasteur (fosta Spitalului) nr. 4. ap. 5, dobandit inca din 1991 si pentru care platea impozit. Ilegalitatea fiind flagranta, Tutuianu isi pune in functiune sistemul de pile si relatii si apeleaza la Comisia Locala de Aplicare a Legii 112.

Care comisie nu se sfieste sa acopere o ilegalitate cu alta, eliberandu-i activistei liberale o adeverinta din care reiesea ca „fostul proprietar al imobilului nu indeplineste conditiile pentru restituirea in natura”.

Dupa cum s-a constatat, spre ghinionul membrilor Comisiei de Aplicare a Legii 112, adeverinta a fost eliberata ulterior incheierii contractului de vanzare-cumparare a apartamentului. Deci, cele doua apartamente fusesera deja vandute ilegal, desi Comisia Locala s-a pronuntat asupra cazului privind imobilul din strada Mimozei nr.9 abia in 20.12.1996, iar in data de 20.12.1996, Comisia Judeteana decide ca imobilul sa nu fie restituit proprietarilor, ci sa le acorde despagubiri.

La judecata spagarilor

Dupa cum era de asteptat, Maria Precup i-a actionat in instanta pe toti cei implicati in abuzurile al caror scop evident era sa se instapaneasca pe valorosul imobil. Prin Sentinta Civila nr. 11069 a Judecatoriei Oradea, pronuntata in dosarul nr. 3348/1998, si Decizia Civila nr. 893/A/2001 a Tribunalului Bihor, pronuntata in dosarul nr. 4668/2001 conexat cu dosarul nr.6347/2001, petenta a obtinut castig de cauza, ambele hotarari fiind favorabile restituirii imobilului. Prin acestea, s-a declarat nulitatea absoluta a actului de nationalizare a imobilului din strada Mimozei nr 9, cuprins in CF 4765 Oradea, cu nr.topo 8882/1, si s-a dispus rectificarea inscrierilor din coala funciara mentionata si restabilirea situatiei de CF anterioare, respectiv nulitatea contractelor de vanzare-cumparare.

Insa, atat chiriasii, Directia Generala a Finantelor Bihor, RAGCL si Administratia Patrimoniului Imobiliar din cadrul Primariei Oradea, declara recurs si cauza ajunge la Curtea de Apel Oradea, considerata, probabil pe buna dreptate, una din cel mai corupte instante din Romania.

Dupa cum ne-a declarat chiar Maria Precup, prin Decizia Civila nr. 1676/28.11.2001 a Curtii de Apel Oradea, data in dosarul nr. 2663/2001, cu rea credinta si cu o nesimtire strigatoare la cer, de completul format din jduecatorii Eugenia Mosincat (presedinte), Elena Bocse si Lazar Ioan (membri) s-a legiferat, practic, o frauda, casa fiind nationalizata, astfel, a doua oara.

Desi mostenitorii, respectiv Bologa Maria si cei doi copii ai acesteia, Maria Precup si Constantin Bologa, au sesizat in repetate randuri parchetele bihorene despre abuzurile si ilegalitatile ce fusesera comise de autoritatile locale, chiriasi si SCCTI Bihor, toate plangerile s-au solutionat cu NUP (neinceperea urmaririi penale).

In disperare de cauza, cei nedreptatiti au deschis un proces de revizuire (dosar nr. 1079/2005), prin care se solicita schimbarea (revizuirea) Deciziei Civile 1676/200. Cauza se afla, in prezent, pe rolul Curtii de Apel Oradea.

Totodata, mostenitorii lui Ludovic Balogh au reclamat Statul Roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si au depus o noua plangere penala impotriva celor care au incalcat legea pentru a-i favoriza pe chiriasi.

Sarabanda infractiunilor

Asa s-a format dosarul penal 3328/P/2005 al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea. In care se constata toate falsurile, ilegalitatile si infractiunile comise de cei implicati. Spre deosebire de antecesorii sai, care au tratat cu sictir dosarele referitoare la imobilul din strada Mimozei nr. 9, procurorul Adrian Pantea si-a luat atributiile in serios.

Concluziile sale, cuprinse in Rezolutia din 14.02.2006, din care reproducem in cele de mai jos fragmentele cele mai edificatoare, arata ca, in Romania, coruptia mai reprezinta inca o problema serioasa.

„Din toate actele de la dosar rezulta ca vanzarea celor doua apartamente s-a realizat cu incalcarea mai multor prevederi legale in vigoare la aceasta data. Astfel, nu s-a respectat termenul de sase luni prevazut de articolul 29 si articolul 14 din L. 112/1995; s-a incalcat articolul 1, pct.6 din H.G 20/96 privind sistarea oricarui demers pana la solutionarea cauzelor de catre instante in conditiile in care atat chiriasii cat si cele doua institutii au fost notificate inca din anul 1994.

De asemenea, in ceea ce o priveste pe numita Tutuianu Livia, nici Comisia de Aplicare a L.112/1995 si nici SCCTI Bihor nu au intreprins nici un demers pentru a verifica daca aceasta intruneste conditiile legale pentru a beneficia de prevederile L.112/95, limitandu-se la o declaratie pe proprie raspundere, asa cum am mai mentionat, falsa.

Apreciem ca faptele numitului Achim Serban, reprezentantul SCCTI Bihor, de a incalca atributiile sale de serviciu si prevederile legale in vigoare cu ocazia incheierii celor doua contracte de vanzare-cumparare, intrunesc elementele constitutive ale infractiunii prevazute de articolul 246 Cod Penal…

Consideram ca, intrucat sotii Tomescu au dobandit un alt imobil dupa aproximativ doua luni de la incheierea contractului nr. 39/13.08.1996 si prin urmare nu-l aveau in proprietate la data semnarii contractului, declaratia lor nu intruneste elementele constructive ale infractiunii prevazute de articolul 292 Cod Penal si, evident, nici pe cele ale infractiunii prevazute de articolul 291 Cod Penal.

Situatia este diferita in cazul numitei Tutuianu Livia, care detinea un imobil din 09.08.1991, fapta acesteia intrunind elementele constitutive ale infractiunii prevazute de articolul 292 Cod Penal, comisa in conditiile in care a declarat ca nu are in proprietate locuinta. Nu poate fi retinuta, in schimb, nici in sarcina acesteia infractiunea prevazuta de articolul 291 Cod Penal.

Intrucat termenul de prescriptie s-a implinit atat pentru fapta savarsita de numitul Achim Serban cat si pentru cea comisa de Tutuianu Livia, in cauza urmeaza a fi confirmata propunerea organelor de politie, urmand a fi sesizata instanta de judecata pentru a constata nulitatea contractelor incheiate prin incalcarea legii si fals in declaratii”.

Speram ca dupa lecturarea acestui articol, mai marii Justitiei romane isi vor gasi timp si pentru o mai temeinica “curatenie” in ograda Justitiei bihorene. Coruptia afecteaza grav dezvoltarea economica, democratia si statul de drept de aceea tema coruptiei este una de interes imediat pentru Romania.

Justitia detine unul dintre cele mai importante roluri in combaterea coruptiei si in apararea drepturilor legitime ale cetatenilor. Pentru a-si indeplini aceste roluri justitia trebuie sa fie independenta, eficienta si transparenta.

Dupa cum era de asteptat, Maria Precup i-a actionat in instanta pe toti cei implicati in abuzurile al caror scop evident era sa se instapaneasca pe valorosul imobil. Prin Sentinta Civila nr. 11069 a Judecatoriei Oradea, pronuntata in dosarul nr. 3348/1998, si Decizia Civila nr. 893/A/2001 a Tribunalului Bihor, pronuntata in dosarul nr. 4668/2001 conexat cu dosarul nr.6347/2001, petenta a obtinut castig de cauza, ambele hotarari fiind favorabile restituirii imobilului.

Speram ca dupa lecturarea acestui articol, mai marii Justitiei romane isi vor gasi timp si pentru o mai temeinica “curatenie” in ograda Justitiei bihorene.