Ieri a expirat termenul pana la care Politia, Parchetul, Finantele Publice si Garda Financiara din judetul Alba trebuiau sa raspunda solicitarii celor 25 de consilieri judeteni privind actiunile intreprinse in ceea ce priveste rezolvarea marilor cazuri de frauda economico-financiara din judetul Alba, din 1990 si pana in prezent.

Consilierii judeteni din Alba au adoptat in cadrul precedentei sedinte de consiliu judetean, la propunerea presedintelui Ion Dumitrel, o declaratie comuna adresata tuturor institutiilor abilitate din judetul Alba cu privire la situatia grava in care se gaseste judetul Alba ca urmare a falimentarii unor agenti economici foarte mari.

Presedintele CJ Alba a prezentat in sedinta ordinara de ieri raspunsurile primite de la trei dintre aceste institutii, respectiv Inspectoratul de Politie al judetului Alba (IPJ), Directia Generala a Finantelor Publice Alba (DGFP) si Parchetul de pe langa Tribunalul Alba si care au fost catalogate drept evazive de catre majoritatea consilierilor prezenti.

De altfel si Dumitrel a fost de parere ca ele nu lamuresc mai nimic si ca trebuie intreprinse alte demersuri care sa cuprinda solicitari mai concrete.

Avand in vedere ca adresa inaintata institutiilor nu cuprindea nominalizari si referiri precise, fiecare dintre cele trei a dat raspunsuri mai mult sau mai putin la obiect.

De exemplu, IPJ Alba s-a facut ca nu intelege despre ce e vorba si a insirat pe cateva pagini situatia completa a activitatii de constatare a infractiunilor de natura economico-financiara, indiferent de gravitate, la nivelul politiei in perioada 1990-2006, astfel ca raspunsul arata mai mult a dare de seama.

DGFP Alba a pus la dispozitia consilierilor situatia detaliata a cazurilor mai deosebite de frauda economico-financiara constatate in perioada 1990-2006 si care au facut, fara exceptie, obiectul cercetarilor penale. Doar in 2006 valoarea prejudiciului inregistrat este de 22,4 miliarde lei.

In schimb Parchetul de pe langa Tribunalul Alba a informat ca nu poate da informatii in legatura cu actiunile intreprinse in perioada 1990-2006 privind rezolvarea cazurilor de frauda economico-financiara autoritatilor publice, ci doar ministrului Justitiei.

Avand in vedere aceste raspunsuri, consilierii judeteni au hotarat ieri sa faca o comisie compusa din cate un reprezentant al fiecarui partid, comisie care sa faca o adresa ministrului Justitiei in care sa ceara punctual lamuriri cu privire la cazurile de frauda invocate.

S.C. Ampelum Zlatna, U.M Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Refractara, UTEPS Alba Iulia, S.C Metalurgica S.A. Aiud, AriesMin Baia de Aries sunt cele 7 mari falimente din judetul Alba pe care Dumitrel le-a nominalizat cu ocazia altor doua solicitari anterioare adresate institutiilor abilitate si care insa nu au fost nominalizate in adresa semnata de cei 25 de consilieri judeteni.