Glasul nemultumitilor

Desi in ultimii ani mai multe sonde din orasul Baicoi au fost dezafectate, utilajele apartinind companiei OMV Petrom continua sa scoata aurul negru din imediata apropiere a caselor oamenilor. Unii dintre locuitori sint nemultumiti ca activitatea petroliera le afecteaza traiul din mai multe puncte de vedere.

Asa stau lucrurile si in cazul celor care stau pe strada Pacurii, in imediata apropiere a sondei nr. 529 apartinind Schelei Baicoi. Nicolae {tefanica este unul dintre cei mai vehementi contestatari a amplasarii sondei la citiva metri de gospodaria lui. "De 63 de ani stam cu sonda in gradina.

Cind ploua, apa amestecata cu petrol ne inunda culturile si ne afecteaza casa. Din cauza igrasiei am schimbat parchetul si am zugravit de doua ori in ultimul an", spune localnicul.

"Nu le pasa de noi!"

Acesta sustine ca in ciuda numeroaselor demersuri facute la diverse institutii ale statului, sesizarile sale au ramas fara nici un ecou. "Am aflat si eu ca unele lucrari au fost efectuate de Foradex, o societate a fostului prefect de Prahova, Georgica Diaconu. Doar asa se explica de ce autoritatile ne-au ignorat.

Pur si simplu nu le pasa de noi!", acuza {tefanica. Protestului sau i se adauga si cel al vecinei Georgeta Tudorache. "Urca la sonda tot felul de masini grele, care mi-au crapat casa. Pai asta e drum sa mergi cu utilaje de zeci de tone? Odata au intrat cu cabina unui camion chiar in zidul casei mele", se plinge femeia.

Raporturi inutile

Desi intr-un raport al Garzii de Mediu Prahova Schela Boldesti se obliga sa efectueze mai multe operatiuni care sa elimine o parte din problemele oamenilor, localnicii sustin ca nu s-au sapat decit doua santuri de scurgere a apelor pluviale, si acelea napadite de buruieni. Viceprimarul orasului Baicoi, Nicolae Fecioru, cunoaste nemultumirile oamenilor.

"Au venit si la primarie sa se plinga de sonde, da' noi nu prea avem ce sa facem pentru ca este proprietatea companiei petroliere. Am vrut sa-i chemam pe cei de la schela la negocieri, dar ne-au tot aminat", a declarat vicele Fecioru. Oamenii vor ca reprezentantii Schelei Baicoi sa betoneze drumul pentru a face fata traficului greu si sa fie amenajata o platforma in jurul sondei care sa-i fereasca de inundatii si poluari accidentale.

Raspuns aminat la nesfirsit

Desi am incercat de nenumarate ori sa obtinem un punct de vedere al companiei OMV Petrom, acest lucru nu a fost posibil. Ramona Zamfirescu, reprezentantul biroului de comunicare al companiei, a aminat de fiecare data sa aduca la cunostinta opiniei publice pozitia oficialilor OMV Petrom fata de nemultumirile oamenilor.