Tot mai multi tineri opteaza pe timpul verii pentru o slujba in afara, decat sa isi petreaca vacanta sau sa munceasca in Romania. Motivul este salariul considerabil pe care il primesc tinerii pentru o slujba in Statele Unite, fata de salariile mici pentru "a summer job” aici in tara. Sistemul functioneaza si e profitabil pentru toata lumea, mai putin pentru cei care pleaca.

Firmele de intermedieri, care faciliteaza legatura dintre tanarul roman si viitorul loc de munca din strainatate, isi opresc comisioane considerabile pentru acest serviciu. Patronii din strainatate nu se supara ca pe timpul verii niste tineri romani, mana de lucru ieftina, vin pentru cativa dolari pe ora sa munceasca o vara intreaga.

Tinerii sunt prinsi la mijloc, fara posibilitatea de a riposta si se conformeaza la cerinte. Mai mult, sistemul se dovedeste de multe ori un fel de ruleta ruseasca, unii dintre tineri platind comisioane grase, fara insa sa beneficieze de contracte de munca.

La firma Com Invest din Cluj, persoana interesata sa plece in strainatate printr-o firma de intermedieri, trebuie sa se adreseze firmei respective. Dupa ce plateste prima taxa, care este in jur de 400 de dolari, urmeaza un interviu, dupa care se plateste a doua taxa de 900 de dolari, si pleaca la ambasada sa primeasca viza.

Situatia devine mai complicata in momentul in care un tanar plateste cele doua rate si nu primeste viza de plecare de la ambasada din Bucuresti. In acest caz, tot ce poate cere tanarul este suma fara cele doua comisioane ce revin firmei din Romania si celei din strainatate.

Cu comision, taxe de ambasada si completarea dosarului de plecare, pierderile se ridica la aproape 600 de dolari din totalul de 1400 de dolari cat costa toata investitia pentru a putea pleca.

Pentru banii pe care ii achita un tanar ca sa plece in Statele Unite, el primeste inapoi, in cazul in care nu i se aproba plecarea de la ambasada, aproape cu jumatate mai putin decat suma pe care a platit-o initial. Conforma lui Raul Daniel, unul dintre cei care a incercat sa plece prin aceasta firma, la plata celei de a doua rate nu se elibereaza nici o chitanta fiscala.

Mai mult, nu se prezinta nici o dovada a faptului ca cea de-a doua rata este trimisa in SUA, asa cum i se explica aplicantului. Daniel a semnat un contract de mana cu firma, care nu are nici o valoare juridica. In aceste conditii, s-a desfasurat procedeul la firma de intermediere Com Invest din Cluj.

A fost contactat si Bogdan Nechifor, un reprezentant al firmei, care a spus ca se face un contract de mediere intre aplicant si firma, aceste contracte de mediere sunt confidentiale si in cazul in care aplicantul nu primeste viza de plecare, banii se restituie conform datelor stipulate in contractul care este confidential si, conform declaratiilor lui, legal din punct de vedere juridic.

La acesta firma, programul H2B se desfasoara aproape tot timpul anului, desi la alte firme de acest gen nu se face decat de doua ori pe an. Pe pagina de internet a firmei sunt trecute toate programele pe care le presteaza, insa nu sunt trecute preturile.

In mod normal, la celelalte firme care presteaza servicii de intermedieri, pe pagina lor sunt trecute la vedere si preturile pentru fiecare program in parte.

Reprezentantul unei alte firme clujene de intermedieri, Zip Travel, a declarat ca la firma aceasta nu se elibereaza absolut nimic fara factura fiscala, "asa ceva nu se face nicaieri la noi”, a declarat reprezentantul firmei. Pe linga acest lucru, pe pagina de internet a firmei pot fi gasite si costurile pentru programe.

Raul Daniel, un tanar clujean care a incercat sa plece in State cu firma Com Invest si care nu a primit viza de la ambasada, a pierdut aproape 600 de dolari si nu s-a ales decat cu drumuri inutile si cu bani pierduti in incercarea de a munci in strainatate. El a ales sa plece in Statele Unite prin programul H2B, un program pentru tinerii absolventi de facultate.

Firma Com Invest din Cluj nu i-a eliberat nici o chitanta fiscala pentru taxele platite, oprind un comision de 400 de dolari din suma totala, pentru "taxe de procesare a actelor”, cum i s-a spus lui Raul Daniel.

Comisarul Emil Ilea, de la Garda Financiara din Cluj, a spus: "Acest lucru nu este in regula, trebuie eliberate documente fiscale.” Comisarul a spus ca in ultimi doi ani nu s-au mai desfasurat controale la firmele de acest gen, insa daca vor primi reclamatii in acest scop, ca se presteaza servicii de acest gen fara factura fiscala, Garda Financiara va declansa controale de verificare.