Aceasta se datoreaza, potrivit social-democratilor din Alba, politicii duse de actualul Guvern care "de la 1 ianuarie pana in luna mai nu a acordat subventii in agricultura desi este perioada cea mai importanta a lucrarilor agricole".

Potrivit PSD Alba 2006 este primul an cand nu s-au mai acordat subventii in agricultura, doar fonduri pentru culturi minore ca importanta. Mai mult, incepand cu 2007 peste 1 milion de tarani nu vor mai putea beneficia de subventii intrucat taranii care detin suprafete totale mai mici de 1 ha sau cu parcele mai mici de 0,3 ha nu pot beneficia de plati directe.

PSD sustine ca un fermier ar avea nevoie, ca sa supravietuiasca, de 4 milioane de lei/ha, 2.000 de lei/litrul de lapte, 10.000 de lei/kg de carne de vaca, 11.000 lei/ kg de carne de porc, 10.000 lei/litrul de motorina, 500 lei/kg grau si subventii pentru samanta de porumb, grau, pentru depozitarea cerealelor, pentru apa de irigat, pentru ingrasaminte si pesticide.

Social-democratii acuza si faptul ca Agentia de plati si interventie (APIA) infiintata recent in cadrul Ministerului Agriculturii nu poate fi functionala pana la 1 ianuarie 2007, astfel ca taranii romani nu vor putea beneficia de fondurile europene pentru plati directe si pentru interventii in piata decat dupa acreditarea acestei agentii.

"Pentru a face functionala APIA, Ministerul Agriculturii trebuie ca in urmatoarele 6 luni sa angajeze inca 1500 de specialisti, sa ii formeze pe cei 3500 recent angajati, sa achizitioneze aproape 5000 de calculatoare, sa construiasca soft-ul necesar, sa renoveze peste 150 de sedii recent alocate, sa isi finalizeze procedurile de lucru pentru alocarea fondurilor, sa le simuleze si sa le realizeze auditarea interna si apoi cea externa", argumenteaza social-democratii cele sustinute mai sus.

De asemenea procesul de fotografiere si identificarea fiecarei parcele in parte este unul lent, doar 36% din terenul agricol fiind fotografiat pana in acest moment in conditiile in care in Romania exista peste 40 milioane parcele. Fara finalizarea Sistemului Integrat de Administrare si Control APIA nu poate aloca banii pentru subventii, creandu-se astfel un cerc vicios.

Parlamentarii PSD au initiat un proiect de lege privind reintroducerea urgenta a subventiilor in agricultura care prevede printre altele acordarea pentru acest an a 2,5 milioane lei/ha.