Directorul Directiei de Sanatate Publica Alba, dr. Ion Munteanu, ne-a declarat ca medicii le-au administrat medicamente antivirale Tamiflu locuitorilor strazii din focarul de gripa aviara din satul Lodroman, comuna Valea Lunga.

El a precizat ca medicamentul produce reactii adverse si nu exclude posibilitatea ca oamenii, majoritatea varstnici, sa se simta apoi rau, mai ales pe fondul altor afectiuni de care sufera acestia, dar simptomele respective nu au legatura cu gripa aviara.

Pe de alta parte, subprefectul Clement Negrut ne-a informat ca dr. Olimpia Candrea, seful Biroului de Promovare a Sanatatii al DSP Alba le-a prezentat ieri pensionarilor prezenti la sedinta Comisiei de dialog civic pentru varstnici din cadrul Prefecturii Alba masurile preventive cu privire la gripa aviara si le-a distribuit materiale informative.

Avand in vedere ca pensionarii sunt cei mai mari consumatori de carne de pasare, datorita pretului mai accesibil, subprefectul Negrut a tinut sa-i linisteasca pe varstnici, spunandu-le ca pot consuma preparate culinare din acest aliment, cu conditia ca acestea sa fie bine gatite, la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius.

Pe de alta parte, directorul DSVSA Alba, dr. Vasile Beres, ne-a declarat ca la expirarea termenului de 21 de zile de la eutanasierea pasarilor din focarul de la Lodroman, in 26 mai, urmeaza sa fie introdusi pui-santinela, indemni de orice boli.

El a precizat ca veterinarii cauta deja fondurile pentru achizitionarea acestora, mai ales ca puii respectivi trebuie sa fie sanatosi tun. De asemenea, Comandamentul antiepizootic judetean a hotarat ca la repopularea cu pasari a gospodariilor oamenii sa primeasca un numar egal de pui, indiferent de efectivele de pasari detinute anterior eutanasierii.

Dr. Beres a mai spus ca veterinarii continua sa desfasoare actiunile preventive care se impun in astfel de situatii iar in judet nu au mai fost depistate alte suspiciuni de gripa aviara.(